Αξιολόγηση Θέματος:
  • 31 Ψήφοι - 2.97 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Κορμοί / Express
#11
(20-11-2009, 01:34 PM)Cmaniac Έγραψε: Και το ΤΡΑΜ? Αυτο τι να το κανουμε? Να το ξηλωσουμε?

Το Ε1 θα μπορουσε να ειναι η EXPRESS εκδοχη της γραμμης του ΤΡΑΜ, αφου ολοι αποζητουν ταχυτητα, ειναι η λυση τους και να κοψουν το Α1 που παει ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το τραμ και κανει τις ιδιες στασεις. Εκτος εαν αντιστραφουν οι ρολοι, ξηλωθουν οι μισες στασεις του ΤΡΑΜ και γινει αυτο το ΕΞΠΡΕΣ της υποθεσης.
Σωστο να κανουν το Α1 πιο εξπρες αφου τωρα σταματαμε καθε 300 μετρα,ελεος δηλαδη 3η καλαμακιου και 4η καλαμακιου στα 50 μετρα και κατεβαινει και ενας στην καθε μιαDodgy
040 γιατι δεν το βγαζουν απο το κεντρο να γυρναει στο μετρο συγγρου φιξ?Τοσο μυαλο θελει?Μονο αυτο να κανουν να πως οικονομουμε 30 λεπτα απο το καθε δρομολογιο.Εμενα μια φορα με γυρισε ο σταθμαρχης στο φιξ γιατι ειχε κλεισει το κεντρο και ηταν ολα μια χαρα.Σταματησα στο φιξ εκατσα και 15 λεπτα να ξεπιαστω,βγηκε ο κοσμος απο το μετρο μπηκε καπακι σε μενα και φυγαμε.Τοσο απλο ειναι ΚΥΡΙΟΙ του ΟΑΣΑ.
(20-11-2009, 03:39 PM)lanciahf Έγραψε: Σωστο να κανουν το Α1 πιο εξπρες αφου τωρα σταματαμε καθε 300 μετρα,ελεος δηλαδη 3η καλαμακιου και 4η καλαμακιου στα 50 μετρα και κατεβαινει και ενας στην καθε μιαDodgy
040 γιατι δεν το βγαζουν απο το κεντρο να γυρναει στο μετρο συγγρου φιξ?Τοσο μυαλο θελει?Μονο αυτο να κανουν να πως οικονομουμε 30 λεπτα απο το καθε δρομολογιο.Εμενα μια φορα με γυρισε ο σταθμαρχης στο φιξ γιατι ειχε κλεισει το κεντρο και ηταν ολα μια χαρα.Σταματησα στο φιξ εκατσα και 15 λεπτα να ξεπιαστω,βγηκε ο κοσμος απο το μετρο μπηκε καπακι σε μενα και φυγαμε.Τοσο απλο ειναι ΚΥΡΙΟΙ του ΟΑΣΑ.
Α2-Ε22-103-141 γιατι δεν τα κοβουν απο τωρα απο το κεντρο?
Απάντηση
#12
(20-11-2009, 10:55 AM)panos81 Έγραψε: Κατ' εμέ θα έπρεπε να κόψουν τα Β7, Β1 και Γ16 ως τοπικά μέχρι Ο.Α.Κ.Α., Ελληνικό και Ελευσίνα αντίστοιχα, να κάνουν τοπικά Ο.Α.Κ.Α. - Κηφισιά - Νέα Ερυθραία, Ελληνικό - Άνω Γλυφάδα και Ελευσίνα - Ασπρόπυργο με ίδιες συχνότητες με τα υφιστάμενα, και ό,τι λεωφορείο περισσέψει να το δώσουν στο αντίστοιχο express. Για να έχει Ε7 κάθε 10-15 λεπτά. Και εκεί θα δουν αν θα έχουν κόσμο ή όχι. βέβαια τότε το λεωφορείο δεν θα γονατίζει από το βάρος, γιατί δεν θα προλαβαίνει να γεμίσει.

To 881 δεν καλύπτει το Ελευσίνα - Ασπρόπυργος; Μήπως θα ήταν καλύτερα να καταργούσαν το Γ16 τώρα που υπάρχει το 866;
Απάντηση
#13
(20-11-2009, 03:07 PM)Citaro Έγραψε: Συνεχίζω , παρά τα τραγικά που ανακοινώθηκαν εκ μέρους του ΟΑΣΑ για τις γραμμές εξπρες, τις σκέψεις μου για τους κορμούς :
.
Νομίζω ότι ξεχνάς τους κανόνες ονομασίας των κορμών. Το Β5 λέγεται Β5 διότι είναι η δεύτερη εκδοχή του κορμού "5" (Λ.Μεσογείων). Ο κορμός "4" αφορά Βουλιαγμένη με τέρμα στην βόρεια πλευρά.

Η 550 δεν είναι κορμός, αλλά διαδημοτική. Σε κάθε περίπτωση η αρίθμηση δεν έχει τόσο σημασία όσο το που πάει μία γραμμή και τι στάσεις κάνει στην διαδρομή.

Κατά τα άλλα συμφωνώ με τα περισσότερα που αναφέρεις
Απάντηση
#14
(20-11-2009, 04:40 PM)abc Έγραψε: Νομίζω ότι ξεχνάς τους κανόνες ονομασίας των κορμών. Το Β5 λέγεται Β5 διότι είναι η δεύτερη εκδοχή του κορμού "5" (Λ.Μεσογείων). Ο κορμός "4" αφορά Βουλιαγμένη με τέρμα στην βόρεια πλευρά.

Η 550 δεν είναι κορμός, αλλά διαδημοτική. Σε κάθε περίπτωση η αρίθμηση δεν έχει τόσο σημασία όσο το που πάει μία γραμμή και τι στάσεις κάνει στην διαδρομή.

Κατά τα άλλα συμφωνώ με τα περισσότερα που αναφέρεις

Όταν πρωτοεφαρμόστηκαν οι κορμοί το 1995 το χαρακτηριστικό τους γράμμα ήταν Α και έφεραν και τον αριθμό. Επίσης με τη λογική του 1995 "κορμός" είναι αυτό που μπαίνει στην Αθήνα και πάει στο υπόκεντρο/προάστιο να σου δώσει ανταπόκριση στα κατηργημένα ακτινικά, και "διαδημοτική" αυτή που διατρέχει έξω απ΄ το κέντρο κάποια διαδρομή ουσίας.
Ο χωρισμός σε Α/Β/Γ έγινε αργότερα όταν χάλασε η λογική του κορμού-τροφοδότη και έγινε κορμο/τοπική συγκοινωνία με ολίγη από τροφοδοσία.

Σήμερα πιστεύω ότι η λογική αυτή είναι ξεπερασμένη. Αφ' ενός γιατί το κέντρο της Αθήνας έχει χάσει τη σημαντικότητά του για τα λεωφορεία (αφού πλέον υπάρχει το μετρό) και αφ΄ ετέρου γιατί για να φτάσεις πλέον στα τοπικά δεν θέλεις κατ' ανάγκην τον κορμό, αλλά 8 στις 10 σε πάει το μετρό.

Επίσης ναι μεν αριθμήθηκαν οι άξονες με μία λογική τότε, αλλά ήδη το Α6 και το Α14 δεν υπάρχουν πια και το Α4 έτσι η αλλιώς κάποια στιγμή πρέπει να καταργηθεί.
Γιατί λοιπόν να μην "στρώσει" η αρίθμηση και να είναι χαρακτηριστική πλέον του προϊόντος; Γράμμα Α και αριθμός = κορμός/Metrobus.

Aυτό που κατά τη δική μου αντίληψη είναι κορμός σήμερα, είναι κάθε γραμμή που διατρέχει κεντρικά σημεία και βασικούς οδικούς άξονες, έχει υπερτοπική σημασία και έχει παραδεκτή συχνότητα 5-10 λεπτά. Άρα κάθε γραμμή που καλύπτει τα στάνταρ αυτά πρέπει να λέγεται "Α. . ." (υποψήφιες είναι 040, 843, 608, 550), ενώ με βάση τον ορισμό αυτό ΔΕΝ είναι κορμός το ΑΒ13 και το ΑΒ17, καθώς τα μεν ΑΒ13 συνδέουν μια συνοικία του Περιστερίου με την Αθήνα (όπως κάνει κάθε ακτινική γραμμή) και τα ΑΒ17 μόνο κεντρικούς άξονες δεν εξυπηρετούν - ειδικά μέσα στον Κορυδαλλό.
Απάντηση
#15
Εμένα η σκέψη μου πάνω στους κορμούς είναι η εξής: Ας χωρίσουμε την Αθήνα σε τομείς (κάτι που έχει γίνει ήδη αλλά πρέπει να ξαναγίνει για να ισομοιραστούν πιο καλά). πχ εγώ έχω βάλει τομέα 7 το κομμάτι από Καματερό μέχρι και Αιγάλεω, Αγ. Βαρβαρα, Χαϊδάρι. Το συγκεκριμένο κομμάτι χρειάζεται, πέρα από το Μετρό, κάποιες γραμμές που να συνδέουν αυτές τις περιοχές με το κέντρο (υπολογίζοντας ως κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά). Οπότε, λόγω τομέα, επειδή προορισμός από το κέντρο είναι ο τομέας 7, τότε η αρίθμηση θα είναι Α/Β/Γ/Ε 7, όπου πχ η Α7 με τα τωρινά δεδομένα πάντα (δεν την έχω έτσι) θα είναι η πχ ΠΛ. ΒΑΘΗ-ΙΛΙΟΝ-ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ και Β7 η ΜΑΡΝΗ-ΙΛΙΟΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟ (επαναλαμβάνω ότι δεν τα έχω σχεδιάσει έτσι, παρουσιάζω απλά τη λογική μου). Όσες γραμμές δεν χωράνε στα 7 πάνε στα 17, με βάση τη χωρητικότητα και το κατά πόσο βρίσκονται κοντά οι αφετηρίες, οι οποίες θα ταυτοποιηθούν (πχ Α7 και Β7 πάνε και οι δυο από μάρνη ή πλ. βάθη). Στις 17 πάνε πχ Α17 ΖΑΠΠΕΙΟ-ΟΜΟΝΟΙΑ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και Β17 ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ-ΔΑΣΟΣ, πάλι με ανάλογη τροποποίηση και συσχέτιση αφετηριών. Με αυτό τον τρόπο θα ήθελα να λειτουργούν αυτές οι γραμμές. Οι γραμμές όμως Α/Β/Γ 10 αντιστοιχούν στον τομέα 0 που είναι το κέντρο. Πώς όμως θα μου πείτε να βάλω μια γραμμή να ξεκινάει από κέντρο και να καταλήγει κέντρο; Πολύ απλά, Α10 γίνεται η 049 και Β10 η 040 (είπαμε ότι το λιμάνι του Πειραιά θεωρείται κέντρο), οι οποίες στο κάτω κάτω είναι γραμμές με πολλή κίνηση και συνδέουν πολύ σημαντικές λεωφόρους του κέντρου, όπως είναι η Πειραιώς και η Συγγρού.
Τώρα σχετικά με τις διαδημοτικές:
Όπως είπαμε κάθε περιοχή (ή ομάδα περιοχών), ο τομέας που λέγαμε, έχει έναν αριθμό από το 0 (κέντρο), 1-9. Οι διαδημοτικές ξεκινάνε από έναν τομέα και καταλήγουν σε έναν άλλο. Οπότε η αρίθμηση ξεκινάει με πρώτο ψηφίο τον αριθμό τομέα αφετηρίας, 0 και τελευταίο ψηφίο τον τομέα που βρίσκεται το τέρμα. Με αυτή τη λογική η γραμμή 732 μετονομάζεται σε 702, διότι έχει αφετηρία στον τομέα 7 (Αγ. Φανούριος) και τέρμα στον τομέα 2 (Βύρωνας). Στις διαδημοτικές η περιοχή του Πειραιά ανήκει στον τομέα 3 μαζί με τις υπόλοιπες γύρω περιοχές.
Και τέλος στις τοπικές:
Κρατάμε σταθερά στο πρώτο ψηφίο τον αριθμό τομέα. Έπειτα, σε κάθε τομέα αριθμούμε τις περιοχές από βόρεια προς τα νότια, και ανάλογα με την περιοχή του κάθε τομέα που εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη γραμμή καθορίζεται το δεύτερο ψηφίο του αριθμού. Το τρίτο ψηφίο είναι απλά η αρίθμηση των γραμμών. Έτσι, κάθε περιοχή μπορεί να έχει μέχρι και 10 τοπικές γραμμές ανάλογα το μέγεθος και την επιβατική κίνηση της κάθε περιοχής, ενώ αν χρειαστούν παραπάνω παίρνει και το επόμενο δεύτερο ψηφίο, αλλάζοντας όλα τα υπόλοιπα κατά μια δεκάδα. Έτσι για παράδειγμα η 701 μετονομάζεται 710 (από το 710 ξεκινάνε όλες οι τοπικές γιατί μέχρι και 709 είναι οι διαδημοτικές), διότι:
Τομέας 7, περιοχή 1 (Καματερό, βορειότερη περιοχή του τομέα 7), και μπορεί να πάρει αριθμό από 710 μέχρι 719. Από 720 ξεκινούν οι τοπικές της Πετρούπολησ (αμέσως επόμενη) κλπ κλπ.
Περιμένω τη γνώμη σας και τυχόν απορίες ή παρατηρήσεις.

Υ.Γ.: Ο νέος σχεδιασμός που δημιουργώ βασίζεται σε αυτό, χρησιμοποιώντας όμως χάρτη με όλες τις γραμμές και στάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς. Γι' αυτό το λόγο οι γραμμές που αναφέρω ως παραδείγματα δεν έχουν σχέση με αυτές που σχεδιάζω, καθότι τις έχω προσαρμόσει ανάλογα με τη λειιτουργικότητα της γραμμής και την κοντινότερη στάση Μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ ή προαστιακού.
Υ.Γ. #2: Με το νέο πλάνο και νέο τρόπο αρίθμησης εφαρμόζω και τριψήφιους αριθμούς όπως και Α/Β/Γ/Ε/Χ και στα τρόλεϋ και στις δημοτικές για ένα πιο ενιαίο δίκτυο και αριθμό γραμμής που να λειτουργεί σαν ταυτότητα της γραμμής, καθώς επίσης και για να είναι κορμοί μαζεμένοι, διαδημοτικές μαζεμένες και τοπικές μαζεμένες!
Κάτι λίγο άσχετο:
Δείτε λίγο αυτή τη φωτογραφία και θα καταλάβετε τι θέλω να πω
[Εικόνα: FHFSY7-P1z80yMiuFtUwvJesDvDD3GOM.jpg]
Και ερωτώ:
Δεν θα ήταν απαραίτητο κάτι τέτοιο για Α1, Β1, Γ1, Α2, Β2 κλπ, έτσι ώστε να μην κολλάνε στην κίνηση στην Ποσειδώνος και να φτάνουν στο μισό χρόνο στο τέρμα?
Απάντηση
#16
(20-11-2009, 07:04 PM)Citaro Έγραψε: Aυτό που κατά τη δική μου αντίληψη είναι κορμός σήμερα, είναι κάθε γραμμή που διατρέχει κεντρικά σημεία και βασικούς οδικούς άξονες, έχει υπερτοπική σημασία και έχει παραδεκτή συχνότητα 5-10 λεπτά. Άρα κάθε γραμμή που καλύπτει τα στάνταρ αυτά πρέπει να λέγεται "Α. . ." (υποψήφιες είναι 040, 843, 608, 550), ενώ με βάση τον ορισμό αυτό ΔΕΝ είναι κορμός το ΑΒ13 και το ΑΒ17, καθώς τα μεν ΑΒ13 συνδέουν μια συνοικία του Περιστερίου με την Αθήνα (όπως κάνει κάθε ακτινική γραμμή) και τα ΑΒ17 μόνο κεντρικούς άξονες δεν εξυπηρετούν - ειδικά μέσα στον Κορυδαλλό.

Η Α13/Β13/Α14/Β14/Α17/Β17 μετονομάστηκαν στην δεύτερη φάση των κορμών και είναι όσο κορμοί είναι οι Β4/Γ5/Β8/Γ9 και η μετανομασθήσα Γ4.

Οι πραγματικοί κορμοί δημιουργήθηκαν με την διαδικασία που περιγράφεις (πχ Α2, Α5, Β5, Α6/Β6, Α7, Α10/Β10, Α16/Β16/Γ16, Α18/Β18/Γ18
Απάντηση
#17
(20-11-2009, 08:45 PM)Mercedes O405N2 Έγραψε: Δείτε λίγο αυτή τη φωτογραφία και θα καταλάβετε τι θέλω να πω

[.]
Και ερωτώ:
Δεν θα ήταν απαραίτητο κάτι τέτοιο για Α1, Β1, Γ1, Α2, Β2 κλπ, έτσι ώστε να μην κολλάνε στην κίνηση στην Ποσειδώνος και να φτάνουν στο μισό χρόνο στο τέρμα?

Η φωτογραφία δείχνει ένα πείραμα της δεκαετίας '80 σε πόλη της Γερμανίας. Το εικονιζόμενο λεωφορείο λέγεται "Spurbus", δηλ. τροχιο-λεωφορείο. Αν πρόσεξες μπροστά από τους εμπρόσθιους τροχούς έχει σύστημα κατεύθυνσης, που ακουμπά στους καθοδηγητές (ένθεν κι ένθεν της τροχιάς τράμ). Μόνο έτσι γίνεται, διαφορετικά ο οδηγός θα έχανε το τιμόνι.
Απάντηση
#18
(22-11-2009, 11:59 AM)Citaro Έγραψε: Η φωτογραφία δείχνει ένα πείραμα της δεκαετίας '80 σε πόλη της Γερμανίας. Το εικονιζόμενο λεωφορείο λέγεται "Spurbus", δηλ. τροχιο-λεωφορείο. Αν πρόσεξες μπροστά από τους εμπρόσθιους τροχούς έχει σύστημα κατεύθυνσης, που ακουμπά στους καθοδηγητές (ένθεν κι ένθεν της τροχιάς τράμ). Μόνο έτσι γίνεται, διαφορετικά ο οδηγός θα έχανε το τιμόνι.
Εννοείται ότι χρειάζεται ανάλογη προσθήκη και το είχα παρατηρήσει από την αρχή! Σαν ιδέα όμως δεν θα ήταν βολικό, αφού θα γλίτωναν τόσο χρόνο που θα βρίσκονταν στην Ποσειδώνος και θα την έκαναν χωρίς φανάρια και κίνηση;
Απάντηση
#19
Τώρα που είναι αρχή στο θέμα αυτό, ας ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τις γραμμές με αριθμητική ταξινόμηση ή ταξινόμηση ανα δήμο και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά. Να προτείνει κάθε μέλος του forum, λύσεις, ιδέες και βελτιώσεις. Αλλιώς θα γίνει αλλαλούμ και δε θα βρίσκουμε άκρη μετά.

Δηλαδή π.χ. να ξεκινήσουμε από το Δήμο Άνω Λιοσίων και να εξετάσουμε όλες τις γραμμές που διέρχονται από την έκταση του δήμου. Τελειώνοντας πάμε στο δήμο Αγίων Αναργύρων π.χ., όπως δηλαδή τα έχει ταξινομήσει ο ΟΑΣΑ.

Γνώμη λέω.
ΕΛΒΟ-Δημιουργώντας Ελληνικά
Να χτυπηθεί ριζικά η παράνομη στάθμευση.
Η κρίση θα βοηθήσει κάπως, να "αγαπήσουμε" τις συγκοινωνίες και ιδίως το τρένο.
Απάντηση
#20
(28-11-2009, 11:36 PM)ELBO O405GN Έγραψε: Τώρα που είναι αρχή στο θέμα αυτό, ας ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τις γραμμές με αριθμητική ταξινόμηση ή ταξινόμηση ανα δήμο και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά. Να προτείνει κάθε μέλος του forum, λύσεις, ιδέες και βελτιώσεις. Αλλιώς θα γίνει αλλαλούμ και δε θα βρίσκουμε άκρη μετά.

Δηλαδή π.χ. να ξεκινήσουμε από το Δήμο Άνω Λιοσίων και να εξετάσουμε όλες τις γραμμές που διέρχονται από την έκταση του δήμου. Τελειώνοντας πάμε στο δήμο Αγίων Αναργύρων π.χ., όπως δηλαδή τα έχει ταξινομήσει ο ΟΑΣΑ.

Γνώμη λέω.

Nα κάνω αντιπρόταση : Να τελειώσουμε πρώτα τους κορμούς και μετά να πιάσουμε τις περιοχές ανά τομέα; (πχ. πρώτα τα 0χχ, μετά τα 1χχ κλπ) Smile

Α, να μην ξεχάσουμε και τα τρόλλευ , που κι αυτά θέλουν ψιλομερεμέτια! Cool
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 8 Cmaniac 169 218.578 02-11-2024, 12:36 AM
Τελευταία Δημοσίευση: SniperB12
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 2 Cmaniac 269 407.796 11-10-2024, 03:45 PM
Τελευταία Δημοσίευση: 214 Mercedes-Benz O405N
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 7 Cmaniac 64 98.626 03-10-2024, 01:24 AM
Τελευταία Δημοσίευση: ecoj
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 4 Cmaniac 49 75.871 17-06-2024, 02:48 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Leon377
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 3 Cmaniac 42 68.720 15-07-2023, 11:51 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Larioupol
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 1 Cmaniac 273 393.549 16-04-2023, 02:41 AM
Τελευταία Δημοσίευση: panos44
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 0 Cmaniac 116 174.679 05-03-2023, 02:49 PM
Τελευταία Δημοσίευση: abc
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 5 Cmaniac 80 88.782 18-01-2023, 06:04 PM
Τελευταία Δημοσίευση: sgkatsos
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Λεωφορειακών Γραμμών - Τομέας 6 Cmaniac 46 67.300 11-11-2022, 01:51 PM
Τελευταία Δημοσίευση: MitsosDaBest
  Προτάσεις Αναδιάταξης / Βελτιστοποίησης Γραμμών Τρόλεϊ cmegas 168 188.418 19-10-2021, 09:47 PM
Τελευταία Δημοσίευση: kostas720

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 11 Επισκέπτης (ες)