Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[mototriti.gr] Τρίκαλα: Έρχονται τα Λεωφορειάκια χωρίς οδηγό!
#1
Μια νέα δημοτική συγκοινωνία αναμένεται να λειτουργήσει στα Τρίκαλα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2, με τα μικρά λεωφορεία να λειτουργούν χωρίς οδηγό!
Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα trikalavoice.gr, το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται στην περιοχή του Βαρουσίου και της κεντρικής πλατείας της πόλης των Τρικάλων και θα περιλαμβάνει επτά στάσεις.

Ο εν λόγω τρόπος μαζικής μετακίνησης δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει κάποιο εκ των ΜΜΜ αλλά να υποστηρίξει τη λειτουργία τους σε εκείνα τα μέρη της πόλης όπου η ζήτηση για μεταφορά δεν δικαιολογεί την ύπαρξη μεγαλύτερων σε μεταφορική ικανότητα οχημάτων.

Η Δημοτική Αρχή έχει την ευχέρεια να επιλέξει μεταξύ δύο τύπων λεωφορείου και εδώ είναι που το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα αποκτά μια αύρα από το μέλλον.

Το πρώτο όχημα, λοιπόν, είναι ένα, συμβατικό λεωφορείο μικρού μεγέθους με οδηγό. Η χωρητικότητα είναι περί τους 20 επιβάτες, οι οποίοι μπορούν είτε να κάθονται είτε να είναι όρθιοι.

Το δεύτερο είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μικρό λεωφορείο χωρίς οδηγό, με χωρητικότητα και λοιπά χαρακτηριστικά παρόμοια με του συμβατικού. Στην προκειμένη περίπτωση το όχημα κινείται σε δική του λωρίδα «προτεραιότητας» και σταματά αυτόματα σε κάθε προβλεπόμενη στάση, στις ώρες αιχμής. Τις υπόλοιπες ώρες σταματά μόνο στις στάσεις από όπου έχει λάβει κλήση!

Το σύνολο των μικρών λεωφορείων αποτελούν το ένα μέρος του αυτοματοποιημένου συστήματος Group Rapid Transit (Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Ομάδας) με το άλλο να αποτελείται από το Κέντρο Ελέγχου. Το συγκεκριμένο σύστημα μεταφορών ανήκει στην ιδιωτική εταιρία 2getthere η οποία συμμετέχει επίσης στο CityMobil2 και έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία, μεταξύ άλλων και στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η επιλογή μεταξύ των δύο οχημάτων αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων από τον δήμο των Τρικάλων.

Για το πιλοτικό πρόγραμμα CityMobil2
Το πρόγραμμα CityMobil2 (πλήρης τίτλος «Cities demonstrating cybernetic mobility» -Πόλεις που επιδεικνύουν κυβερνητική κινητικότητα), χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., είναι διάρκεια τεσσάρων ετών και ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διενέργεια επιδείξεων με αυτοματοποιημένα οχήματα (χωρίς οδηγό) σε συγκεκριμένα δρομολόγια εντός πέντε πόλεων/περιοχών. Η διαδικασία περιλαμβάνει πρώτα την επιλογή δύο εκ των πέντε κατασκευαστών οχημάτων, οι οποίοι θα πρέπει να προμηθεύσουν τις πόλεις με δύο σετ έξι οχημάτων, των οποίων τα χαρακτηριστικά θα προκύψουν στους πρώτους μήνες λειτουργίας του Προγράμματος.

Στη συνέχεια, οι δώδεκα πόλεις θα εκπονήσουν μελέτες σχετικά με την πιθανότητα διενέργειας των δοκιμών στις περιοχές τους. Αφού επιλεγούν οι πέντε καλύτερες υποψήφιες, θα διενεργηθούν εκ περιτροπής εξαμηνιαίες δοκιμές σε αυτές τις πόλεις, οι οποίες θα αναλάβουν σειρά νέων υποχρεώσεων. Σε περίπτωση μη επιλογής για δοκιμή, θα επιλεγούν πέντε από τις υπόλοιπες επτά πόλεις για να πραγματοποιήσουν σύντομες στατικές επιδείξεις 1-2 εβδομάδων (showcases) των δυνατοτήτων των οχημάτων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 45 Ευρωπαίοι εταίροι. Από τη Ελλάδα συμμετέχει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., e-Trikala Α.Ε., η οποία ανήκει κατά 99% στο Δήμο Τρικκαίων και κατά 1% στο Εμπορικό Επιμελητήριο Τρικάλων. Από την Ελλάδα συμμετέχει επίσης και το «Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δώδεκα εκ των εταίρων εκπροσωπούν ισάριθμες πόλεις/περιοχές (Τρίκαλα, Ρέτζιο Καλάμπρια, Λεόν, Σεν Σουλπίς, Σοφία Αντίπολις, Βάντα, Βρυξέλλες, Λα Ροσέλ, Σαν Σεμπαστιάν, CERN, Μιλάνο, Οριστάνο) ενώ άλλοι 5 εκπροσωπούν κατασκευαστές αυτοματοποιημένων οχημάτων, (YAMAHA, Robosoft, 2GetThere, Induct, Movemile).

Δείτε και το video http://www.youtube.com/watch?feature=pla...n6f4uLAdG4

Πηγή
Απάντηση
#2
Στο CERN δεν έχουμε τέτοια χαχαχαχα, ανακρίβειες του άρθρου.
Μπορείτε να δείτε τα βίντεο μου
Υou can see my videos : στο/at TMantzas
Απάντηση
#3
Έχει, δεν ξέρει αυτός που το έγραψε και ξέρεις εσύ που απλά βρίσκεσαι εκει; Tongue

Πέραν της πλάκας, μήπως πρόκειται να αποκτήσετε;
Απάντηση
#4
Όχι..., μια χαρά καλύπτεται το συγκοινωνιακό δίκτυο του Cern με τον στόλο που έχει. Και όλα είναι ολοκαίνουργια mini/midi bus.
Και να πάρουν, που δεν έχω διαβάσει τίποτα στις ανακοινώσεις λη τους διαγωνισμούς που θα τα βάλουν να κυκλοφορούν?? Μέσα στις κεντρικές εγκαταστάσεις? Θα γελάσουν και τα πρόβατα που βόσκουν στα χωράφια.
Μπορείτε να δείτε τα βίντεο μου
Υou can see my videos : στο/at TMantzas
Απάντηση
#5
Λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα
[Εικόνα: 67177-149477.jpg]
Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι έξι λεωφορεία χωρίς οδηγό θα κυκλοφορήσουν προσεχώς στους δρόμους των Τρικάλων, ενώ στους στόχους του υπουργείου εταφορών είναι τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα να κυκλοφορήσουν και στην Αθήνα. Τα συστήματα αυτά, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την πιστοποίηση των αυτοματοποιημένων οχημάτων στις αστικές περιοχές, μπορούν να εξυπηρετήσουν ιστορικά κέντρα πόλεων και να τα αποσυμφορήσουν εφόσον συνδυαστούν με υπάρχουσες δομές μεταφορών, υπό το πρίσμα -πάντα- της οδικής ασφάλειας.
[Εικόνα: 67177-149478.jpg]
Τα Τρίκαλα είναι πρώτη από τις πέντε ευρωπαϊκές περιοχές στις οποίες θα δοκιμαστούν πιλοτικά (έξι μήνες) τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό, θα λειτουργούν με αισθητήρες, στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2. Η εμφάνιση των οχημάτων αυτών στην πόλη των Τρικάλων αναμένεται στις αρχές του 2015, και θα είναι χωρητικότητας 4, 12 ή 15 επιβατών, τα οποία θα κινούνται στο δρόμο και όχι σε ράγες με ταχύτητες έως 20 χιλιόμετρα την ώρα αφού θα κινούνται σε διαδρομές με διασταυρώσεις και πεζούς. Η διαδρομή του λεωφορείου, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της αναπτυξιακής δημοτικής εταιρίας, e-trikala, Οδ. Ράπτης θα ξεκινάει από την οδό Βουλής, θα συνεχίζει την Καραϊσκάκη, θα φθάνει στην οδό Πλουτάρχου, ενώ στην επιστροφή θα στρίβει για τη λεωφόρο Ερμού περνώντας μπροστά από την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και ύστερα από μία ακόμη παράκαμψη θα επιστρέφει στην αφετηρία. Οι χώρες που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του έργου CityMobil2 είναι η Ελλάδα (Τρίκαλα), Ιταλία (Μιλάνο), Ισπανία (Λεόν), Γαλλία (Λα Ροσέλ) και Φινλανδία (Βαντάα).

Πηγή: http://m.athensvoice.gr/index.php?r=site...7&cat=news
Μπορείτε να δείτε τα βίντεο μου
Υou can see my videos : στο/at TMantzas
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [lifo.gr] Τράκαρε το «λεωφορείο χωρίς οδηγό» στα Τρίκαλα dimangelid 0 2.149 28-11-2015, 04:28 PM
Τελευταία Δημοσίευση: dimangelid
  [protothema.gr] Φωτογραφίες από τα Τρίκαλα: Πρεμιέρα για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό στους δρόμους... dimangelid 0 2.231 14-09-2015, 07:17 PM
Τελευταία Δημοσίευση: dimangelid
  [in.gr] Μαρσάρουν στα Τρίκαλα τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό Giannis 2 3.536 02-07-2015, 12:46 AM
Τελευταία Δημοσίευση: N1Ellinikou
  [Έθνος] Τρίκαλα: Ετοιμα να ξεκινήσουν το ταξίδι τους τα λεωφορεία χωρίς οδηγό Giannis 0 2.018 23-06-2015, 09:42 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Giannis
  [Kathimerini.gr] Στα Τρίκαλα τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό, εντός αστικού ιστού TMantzas 0 2.368 06-06-2015, 04:25 PM
Τελευταία Δημοσίευση: TMantzas
  [zougla.gr] Τον Ιούλιο φτάνει στα Τρίκαλα το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό dimangelid 0 2.114 30-04-2015, 01:25 AM
Τελευταία Δημοσίευση: dimangelid
  [news.in.gr]Έρχονται στην Ελλάδα τα λεωφορεία χωρίς οδηγό GiannisB 18 23.679 02-01-2015, 09:32 AM
Τελευταία Δημοσίευση: garvanitis
  Παγκόσμια πρωτιά για τα Τρίκαλα: Από τον Σεπτέμβριο τα λεωφορεία χωρίς οδηγό TMantzas 0 2.970 20-12-2014, 04:00 PM
Τελευταία Δημοσίευση: TMantzas

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)