Αξιολόγηση Θέματος:
  • 1 Ψήφοι - 5 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Η επέκταση του Προαστιακού προς Κ. Αχαΐα δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
#1
ΕΠΙΒΑΤΗΣ: Να γιατί η επέκταση του Προαστιακού προς Κ. Αχαΐα δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ - Δεκάδες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται - ΦΩΤΟ
[Εικόνα: ihveswkvrx52397813f01d1.JPG]

Στις 20/08/2013 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής στην Π.Δ.Ε. ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους από το Δήμο Πατρών, ΤΕΕ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη. Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η νότια επέκταση του προαστιακού Πατρών.

Αναφορικά με την απόφαση για επέκταση για τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ επισημαίνει τα παρακάτω: "Έστω και με αρκετή καθυστέρηση πάρθηκαν δυναμικές αποφάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε οι μελέτες να είναι έτοιμες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει η Π.Δ.Ε. να χρηματοδοτήσει το έργο κατασκευή στάσεων, αναδιάταξη και εγκατάσταση ΑΣΙΔ (Αυτόματα Συστήματα Ισοπεδων Διαβάσεων, μπάρες) και την ενίσχυση της σιδηροδρομικής γέφυρας του Πείρου μέσω του ΕΣΠΑ.

Το τμήμα Άγιος Ανδρέας – Κ. Αχαΐα απόστασης 20,6χλμ, έχει συνολικά 37 ισόπεδες διαβάσεις εκ των οποίων 28 φυλασσόμενες με ΑΣΙΔ (είναι όλα μη λειτουργικά) και 9 αφύλαχτες. Αυτό ισοδυναμεί ένα ΑΣΙΔ για κάθε περίπου 557 μέτρα. Αρκετά υψηλό κόστος για την συντήρηση και εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων καθώς ένα καινούριο κοστίζει περί τα 130.000,00€.

Για τη περαιτέρω λοιπόν μείωση του προϋπολογισμού προτάθηκε από τον ΟΣΕ το κλείσιμο ισόπεδων διαβάσεων και με την συγκατάθεση του Δήμου έπειτα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής εντός ορίων του, θα προχωρήσουν στο κλείσιμο 7 ισόπεδων διαβάσεων. Υπάρχει πρόταση για το κλείσιμο ακόμα μίας διάβασης στην περιοχή της Ταραντέλας που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Τα έργα είναι πλήρως συμβατά με το μελλοντικό σχεδιασμό του ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ και τα οποία δεν τον αναιρούν, αλλά συμβάλουν στην ταχύτερη επέκταση του προαστιακού καθώς και στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών - Πύργου. Ο ανάδοχος του έργου θα είναι ο ΟΣΕ ο οποίος θα σηκώσει το κύριο βάρος για να παραδώσει πλήρως τη μελέτη συνεπικουρούμενος από το Δήμο Πατρών για το κομμάτι που αφορά τις στάσεις.

Εμείς θέτουμε τους παρακάτω προβληματισμούς, οι οποίοι δεν συζητήθηκαν στη σύσκεψη και θα έπρεπε κάποιους από αυτούς να είχαν τεθεί κυρίως από τον εκπρόσωπο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

1. Δεν έγινε καμία αναφορά για το τροφοδοτικό λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Καστελλόκαμπος - Νοσοκομείο – Πανεπιστήμιο. Το υπουργείο δεν έχει δώσει τις άδειες στη ΤΡΑΙΝΟΣΕ ώστε να κυκλοφορήσει τα αστικού τύπου λεωφορεία για να εξυπηρετήσει καλύτερα το επιβατικό κοινό και να μειώσει το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας. Σε αντιδιαστολή λοιπόν με τις γενικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση του κόστους λειτουργίας, το Υπουργείο Μεταφορών εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα επί του θέματος.

2. Θα πρέπει να υπάρξει σωστός συγχρονισμός του λεωφορείου με τα δρομολόγια του προαστιακού. Το λεωφορείο θα πρέπει να φτάνει στην στάση Πρυτανεία 5 λεπτά πριν λήξουν τα μαθήματα και να αναχωρεί 5 λεπτά μετά την λήξη των μαθημάτων πράγμα που ήταν ο κύριος στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (απέβλεπε στην εξυπηρέτηση των φοιτητών) κατά την έναρξη των δρομολογίων. Μπορεί να γίνει εφικτό με τις επεκτάσεις με τα σημερινά δεδομένα;

3. Στη μελέτη δεν προβλέφτηκε η ανύψωση των αποβάθρων του κεντρικού σταθμού της Πάτρας με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα προσπελάσιμες (μεγάλη διαφορά συρμού και αποβάθρας) από άτομα μειωμένης κινητικότητας σε αντιδιαστολή με τις λοιπές στάσεις που λειτουργούν και τις μελλοντικές που θα κατασκευαστούν.
[Εικόνα: lncpamvkaz5239772934382.jpg]
Κατεστραμένα ΑΣΙΔ
[Εικόνα: hwhqknwhhc52397748c7e5c.JPG]
Αφύλακτη διάβαση
[Εικόνα: icpshufkhc523977671036d.jpg]
Λεηλατημένο ΑΣΙΔ
[Εικόνα: ntupfyuupl5239778775415.JPG]
Στάση Ροΐτικα
[Εικόνα: lslsmndwve523977b7b02b6.jpg]
Συρμός της Παραλία Πατρών
[Εικόνα: tsoupwcpej523977d2e9b07.jpg]
Φθορά αισθητήρα ΑΣΙΔ

4. Η επέκταση προς Κ. Αχαΐα θα προχωρήσει με λιγότερες στάσεις (7 ενδιάμεσες) από ότι είχε αρχικά προβλεφτεί (9 ενδιάμεσες). Δεν θα υπάρξει στάθμευση στα Ροΐτικα (παλιά στάση ΟΣΕ) στη ΔΕΥΑΠ και στα Καμίνια (παλιά στάση ΟΣΕ). Οι περικοπές των στάσεων έγιναν ώστε να μπορεί το δρομολόγιο να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 30 λεπτά. Θα μπορέσει να καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος;

5. Θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί αν το δρομολόγιο θα είναι ενιαίο ή ξεχωριστό σε 2 κλάδους (και αν ναι, σε ποιο σημείο η μετεπιβίβασηWink ώστε να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αξιοπιστία, σωστότερη διαχείριση τροχαίου υλικού και μείωση του κόστους λειτουργίας.

6. Ο σταθμός της Κ. Αχαΐας είναι μακριά από το κέντρο της πόλης και λόγω της μορφολογίας του εδάφους δεν μπορεί να γίνει χρήση ποδηλάτου. Έχει υπάρξει πρωτοβουλία για σύνδεση του προαστιακού με αστικού τύπου λεωφορείου τουλάχιστο από το κέντρο της πόλης; Επίσης σύνδεση με λεωφορείο, θα πρέπει να προβλεφτεί τόσο με το ΤΕΙ όσο και με την ΒΙ.ΠΕ. ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά φοιτητών και εργαζομένων όπως έγινε με το Νοσοκομείο - Πανεπιστήμιο.

7. Τα ωράρια θα είναι τόσο σφιχτά που θα πρέπει η γραμμή να είναι σε άριστη κατάσταση (θα χρειάζεται συχνή συντήρηση) και συντηρημένο σωστά το τροχαίο υλικό ώστε να είναι συνεπείς στους χρόνους των δρομολογίων. Αν οι παραπάνω συνθήκες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις ώρες αιχμής με καθυστερήσεις και φοβούμαστε ότι η υπηρεσία θα καταστεί αναξιόπιστη. Πόσο δε μάλιστα αν δεν έχει λυθεί και το πρόβλημα με την χρήση αστικού τύπου λεωφορείου στο τμήμα Καστελλόκαμπο - Νοσοκομείο - Πανεπιστήμιο.

8. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλοι λειτουργικοί συρμοί αυτού του είδους (Rail Bus) για να δρομολογηθούν και στον δεύτερο κλάδο. Η δρομολόγηση παλαιών συρμών οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για τέτοιου είδους μετακινήσεις (μεγαλύτερων αποστάσεων), δεν φέρουν κλιματισμό είναι δύσκολα προσβάσιμοι από άτομα μειωμένης κινητικότητας (έχουν σκαλοπάτια) δεν θα κάνει την υπηρεσία ελκυστική είτε στο σύνολο της διαδρομής αν το δρομολόγιο είναι ενιαίο είτε στο Νότιο κλάδο αν η υπηρεσία είναι ξεχωριστή. Θα πρέπει λοιπόν οι φορείς να πιέσουν τον ΟΣΕ να επισκευάσει και τις άλλες 3 ακινητοποιημένες αυτοκινητάμαξες ώστε το εγχείρημα να ξεκινήσει δυναμικά και το τροχαίο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί να είναι το ίδιο.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι χωρίς την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ επέκταση δεν μπορεί να υπάρξει όπως συνέβη και στο βόρειο κλάδο διότι όλα τα ΑΣΙΔ είναι μη λειτουργικά ενώ οι 7 αφύλαχτες διαβάσεις οι οποίες βρίσκονται στο τμήμα από το Νέο Λιμένα έως και το πρώην δημαρχείο Παραλίας Πατρών περιορίζουν την ταχύτητα του συρμού στα 30 χλμ. Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στην αύξηση της ταχύτητας των συρμών και στην ασφαλή κίνηση τόσο των συρμών όσο των τροχοφόρων και των πεζών.

Να υπενθυμίσουμε στους φορείς ότι η αύξηση της επιβατικής κίνησης του βόρειου κλάδου οφείλεται σε 3 παράγοντες:
· Πυκνές στάσεις.
· Αξιοπιστία του μέσου έστω και με κάποια μικρά προβλήματα στις ώρες αιχμής.
· Συνδυασμένη μεταφορά με το ίδιο εισιτήριο για Νοσοκομείο – Πανεπιστήμιο.
· Δρομολόγηση των Rail Bus.

Αν αυτά τα χαρακτηριστικά δεν επικρατήσουν και στο Νότιο κλάδο φοβόμαστε ότι το εγχείρημα δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα όπως αυτά του Βόρειου κλάδου. Δυστυχώς η έλλειψη προσωπικού και κινητηρίων μονάδων καθιστά δύσκολο και ριψοκίνδυνο το εγχείρημα της επέκτασης του προαστιακού έως την Κ. Αχαΐα με αραιές στάσεις σε μια τόσο μεγάλη απόσταση με τα σημερινά δεδομένα.

Ο προαστιακός θα πρέπει μελλοντικά να εκσυγχρονιστεί παράλληλα με την έλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα (ιδεατό σενάριο – πρέπει να απαιτηθεί από τους φορείς) διασφαλίζοντας ότι και στη νέα γραμμή θα δημιουργηθούν στάσεις του προαστιακού στα ίδια σημεία με τις σημερινές στάσεις (βόρειο κλάδο). Η πόλη της Πάτρας και η ευρύτερη περιοχή δεν πρέπει να χάσει αυτή την μεγάλη ευκαιρία – πρόκληση για την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου μέσου σταθερής τροχιάς τύπου Μετρό."

Πηγή:thebest.gr
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)