Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[In.gr] Βομβιστική επίθεση με στόχο Ισραηλινούς τουρίστες στη Βουλγαρία
#1
Μπουργκάς, Βουλγαρία

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ και να τραυματιστούν πάνω από 30 άνθρωποι, ορισμένοι σοβαρά. Ήδη προς την κατεύθυνση της τρομοκρατίας -και ειδικά προς το Ιράν- δείχνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενώ και η Βουλγαρία δηλώνει ότι είναι «τρομοκρατική ενέργεια».

Οι τουρίστες, οι περισσότεροι νεαροί, είχαν προσγειωθεί νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης στο Μπουργκάς προερχόμενοι από το Τελ Αβίβ. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 154 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας Αμερικανός, ένας Ιταλός, ένας Σλοβάκος, οκτώ παιδιά και ένα βρέφος.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 40 λεπτά μετά την άφιξη τους, δηλαδή γύρω στις 17:30, και ενώ ετοιμάζονταν να μεταβούν στο ξενοδοχείο τους.
Όπως όλα δείχνουν, η έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό στο χώρο αποσκευών του λεωφορείου. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού είπαν πάντως ότι η έκρηξη έγινε μόλις ένας άνδρας, μάλλον ο βομβιστής, επιβιβάστηκε στο όχημα.
Αμέσως μετά επικράτησε χάος και η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία. Αργά το βράδυ έφτασαν στη Βουλγαρία κλιμάκιο από το Ισραήλ για την παροχή βοήθειας στα θύματα και για τις έρευνες.

Από την έκρηξη τυλίχτηκαν στις φλόγες και άλλα σταθμευμένα οχήματα.

Την εκδρομή των Ισραηλινών στο Μπουργκάς, όπου καταφθάνουν πολλοί τουρίστες από τη Μέση Ανατολή για τις θερινές διακοπές τους στα παράλια της Βουλγαρίας, αλλά και για τα τοπικά καζίνο, είχε διοργανώσει βουλγαρική εταιρία, θυγατρική ταξιδιωτικού πρακτορείου της Κύπρου.

Η αστυνομία έχει κλείσει το αεροδρόμιο και οι πτήσεις για το Μπουργκάς προσγειώνονται στη Βάρνα. Παράλληλα ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφάλειας για τους Βουλγάρους Εβραίους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στη Σόφια.

Το Ιράν δείχνει ο Νετανιάχου

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένγιαμιν Νετανιάχου, απέδωσε την έκρηξη σε τρομοκρατική επίθεση με δάκτυλο του Ιράν.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς το Ιράν. Τους τελευταίους μήνες είχαμε δει ιρανικές επιθέσεις στη Ταϊλάνδη, στην Ινδία, την Γεωργία, την Κένυα, την Κύπρο και άλλα σημεία», αναφέρει σε δήλωση του υποσχόμενος δυναμική απάντηση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σήμερα, 18 Ιουλίου, συμπληρώνονται 18 χρόνια από την επίθεση στο εβραϊκό κέντρο του Μπούενος Άιρες όπου σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι. Οι αργεντίνικες Αρχές κατέληξαν ότι η επίθεση στο κέντρο έγινε από το Ιράν.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, το Ισραήλ δεν είχε πληροφορίες για επικείμενη επίθεση.

Πάντως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε η δημόσια βουλγαρική τηλεόραση λένε ότι λίγο πριν την επίθεση άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο γραφείο του ταξιδιωτικού πρακτορείου που είχαν διοργανώσει την εκδρομή, στο Μπουργκάς, και είπε, ότι «οι Ισραηλινοί θα γίνουν δεκτοί με δύο βόμβες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βούλγαρο υπουργό Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ που απέδωσε την έκρηξη «κατά πάσα πιθανότητα σε τρομοκρατική ενέργεια».

Την επίθεση καταδίκασε ο Μπαράκ Ομπάμα που υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των συμμάχων τους και ότι θα παράσχουν κάθε βοήθεια που είναι απαραίτητη για να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

Τον αποτροπιασμό και τη καταδίκη τους εξέφρασαν σε δηλώσεις τους και άλλοι ηγέτες δυτικών χωρών.

Μαρτυρία αναγνώστη

Aναγνώστης του in.gr που βρισκόταν στο Μπουργκάς σε μικρή απόσταση από το σημείο της έκρηξης, ανέφερε ότι αμέσως μετά «όλος ο τόπος γέμισε γυαλιά» και επικράτησε πανικός «καθώς όλοι οι οδηγοί προσπαθούσαν να αποφύγουν το σημείο και οδηγούσαν όπως όπως για να φύγουν».

«Μείναμε πολύ κοντά στην αποκλεισμένη ζώνη για αρκετή ώρα». Η αστυνομία, συνεχίζει «έφτασε σχεδόν αμέσως αλλά και αυτοί τα είχαν χαμένα».
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)