Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ο Φιλελεύθερος] Επιμένουν στην κατασκευή αεροδρομίου για μικρά αεροπλάνα στο Τσέρι
#1
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κηρύξει την περιοχή σε λευκή ζώνη

Λευκωσία: Στην απόφαση να προχωρήσει με την κατασκευή αεροδρομίου για μικρά αεροπλάνα σε χώρο που επιλέγηκε στο Τσέρι και που θα εκτείνεται μέχρι το Πέρα Χωριό Νήσου έλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, παρά τη δικαστική απόφαση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος κατέθεσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για να κηρυχθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το νέο αεροδρόμιο, σε λευκή ζώνη.

Στόχος, να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος για την εκ νέου απαλλοτρίωση της περιοχής, αφού τα δημοσιονομικά του κράτους δεν το επιτρέπουν σήμερα. Η κατασκευή του αεροδρομίου θα γίνει με τη μέθοδο B.O.T (Build - Operate - Transfer) δηλαδή, κατασκευή, λειτουργία και παραχώρηση του έργου στο δημόσιο μετά τη λήξη της συμβατικής περιόδου, όπως έγινε με τα νέα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Με την πρόταση για κήρυξη της επίμαχης περιοχής σε λευκή ζώνη, το Υπουργείο Συγκοινωνιών επιχειρεί να εμποδίσει τους ιδιοκτήτες της γης, που πρόσφατα περιήλθε στην κατοχή τους με δικαστική απόφαση, να την αναπτύξουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε στις 29/6/2011 την επιστροφή της γης στους ιδιοκτήτες της, καθώς αποφάνθηκε ότι, η κατασκευή αεροδρομίου για εξυπηρέτηση της αερολέσχης και συνεπώς για σκοπούς ψυχαγωγίας, δεν εμπίπτει στους λόγους δημοσίου συμφέροντος για απαλλοτρίωση ιδιωτικής γης από το κράτος.

Με βάση την ίδια απόφαση, οι ιδιοκτήτες της γης κλήθηκαν να επιστρέψουν στη Δημοκρατία, ποσό €4 εκατ. που εισέπραξαν για τα απαλλοτριωθέντα κτήματά τους.

Για τη νέα απαλλοτρίωση που θα γίνει των ίδιων τεμαχίων, εκτάσεως 518.411 τ.μ. απαιτείται σήμερα το ποσό των €18,5 εκατ. σύμφωνα με επιστολή του διευθυντή Κτηματολογίου, ημερομηνίας 1/6/2002, προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Όπως επισημαίνεται στην πρόταση Φλουρέντζου προς το Υπουργικό, η επιλεγείσα περιοχή θα παραμείνει χαρακτηρισμένη ως «λευκή ζώνη», μέχρις ότου, το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και εξεύρει το Κράτος τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις.

Στον χώρο προβλέπεται να κατασκευαστούν δίαυλος, κτηριακές εγκαταστάσεις, πύργος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις για τη δημιουργία και λειτουργία αεραθλητικού κέντρου και για την εξυπηρέτηση της ελαφράς πολιτικής αεροπορίας.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: Εύσημα στα λεωφορεία αεροδρομίου Konstantinos MercedesBenz 0 1.765 13-03-2012, 01:05 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Ο Φιλελεύθερος] Προχωρούν τα κατασκευαστικά έργα της λεωφόρου Αεροδρομίου στην Πάφο Konstantinos MercedesBenz 0 1.579 07-03-2012, 10:08 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Balkans.com] Τουρκία:Εγκρίθηκε η κατασκευή του αεροδρομίου Cukurova Regional Airport Konstantinos MercedesBenz 0 1.816 01-02-2012, 10:59 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Η Φωνή] Θιβέτ: κατασκευή ορεινού αεροδρομίου Konstantinos MercedesBenz 0 1.769 29-12-2011, 12:14 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)