Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[In.gr] Ναυάγησαν οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας
#1
Αθήνα
Σε ναυάγιο κατέληξε η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, στη 1, θα υπάρξει νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Το κλίμα δυναμιτίστηκε από την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά με τον Πάνο Καμμένο με αφορμή το non paper.

Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για το ομόλογο που λήγει σήμερα, και ο κ. Βενιζέλος τού απάντησε: «έχεις μέντορα τον Αλέκο Αλαβάνο που διαφωνεί μαζί σου».

Στη σύσκεψη υπήρξε πρόταση του Πάνου Καμμένου να στηριχθεί κυβέρνηση βάσει του σχεδίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πρωθυπουργό τον ίδιο, αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Οι δυνάμεις του μνημονίου εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό και προτιμούν να υπηρετούν τους δανειστές».

Α.Σαμαράς: Αναμέτρηση των αριστερόστροφων με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις
Αλ.Τσίπρας: Οι δυνάμεις του χθες αναζητούν δεύτερη ευκαιρία
Ε.Βενιζέλος: Η χώρα πάει σε εκλογές υπό δυσμενείς συνθήκες
Π.Καμμένος: Με ευθύνη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι εκλογές
Φ.Κουβέλης: Κάναμε τα πάντα για το σχηματισμό κυβέρνησης

Το επόμενο βήμα

Μετά το αδιέξοδο, το επόμενο βήμα είναι να αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έναν από τους επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Οι επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων είναι: Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος), Παναγιώτης Πικραμμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας) και Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συμμετείχαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης. Η κ. Παπαρήγα με ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος δεν εκλήθη.

Η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων κατατέθηκε από τον Κάρολο Παπούλια τη Δευτέρα, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης).

Τα κόμματα προσήλθαν στη συζήτηση με τις εξής γραμμές: Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στήριζαν μια κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών και έκανε λόγο για αλαζονική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη -τουλάχιστον από ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για «απόδειξη ήττας της πολιτικής» και χρεώνοντας την μέχρι τώρα αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης επιμένει στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη σύσκεψη με δεδομένες τις θέσεις του, όπως έχουν κατ' επανάληψη εκφραστεί.

Καμμένος για non paper

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος προσερχόμενος στη σύσκεψη έδωσε συνέχεια στο περιστατικό με το non paper.

Ο λαός με την ψήφο του έδωσε εντολή για απαλλαγή από το μνημόνιο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για να γίνει κυβέρνηση, δεν θα γίνει ούτε με προβοκάτσιες ούτε με μεθόδους του χθες, είπε ο κ. Καμμένος.

Πρόσθεσε ότι κατέθεσε την πρότασή του με τα επτά σημεία, τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και απαίτηση.

Σε ερώτηση σε ποιον αποδίδει την προβοκάτσια, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι την ώρα που η χώρα πεινά και πονά δεν θα ασχοληθεί με πολιτικές μικρότητες.

Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Πάνου Καμμένου άφησε το στίγμα του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς μέχρι πριν διαψευσθεί η ύπαρξη του non paper, είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα στήριζαν μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων στη βάση του εθνικού καθήκοντος λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως περιγραφόταν στο εν λόγω έγγραφο.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 2 Επισκέπτης (ες)