Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[IKipros.com] Δίκτυο ποδηλατόδρομων θα αποκτήσει η Λευκωσία
#1
Εκδήλωση με τίτλο ''Ποδηλατικός Γύρος Λευκωσίας'' πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σήμερα.

Διοργανωτές η Πρεσβεία της Δανίας, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε έξω από το Σπίτι της Ευρώπης.
Σε χαιρετισμό της, η Πρέσβειρα της Δανίας G. Keelan είπε ότι η πατρίδα της είναι χώρα ποδηλατιστών και πως κυρίως στην Κοπεγχάγη το ποδήλατο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί, ανέφερε, ότι το 95% του πληθυσμού στην Δανία κατέχει ποδήλατο.

Σε ομιλία του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζος είπε πως το Υπουργείο του μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης των Δημόσιων Μεταφορών, έχει αναβαθμίσει ουσιαστικά τις δημόσιες μεταφορές με τις νέες συμβάσεις που έχουν τεθεί σε λειτουργία σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Δίκτυο για ποδηλάτες

Παράλληλα, συνέχισε, σε ότι αφορά την πόλη της Λευκωσίας, έχει αναπτυχθεί το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας, με βάση το οποίο θα δημιουργηθούν λεωφορειολωρίδες μετά από μονοδρομίσεις κεντρικών λεωφόρων της πόλης και ολοκληρωμένα δίκτυα για πεζούς και ποδηλάτες.
Θα προωθηθεί επίσης, πρόσθεσε, μια πιο ορθολογιστική πολιτική για την στάθμευση και θα εκπονηθεί τεχνοοικονομική μελέτη για τραμ.

''Σε ότι αφορά την χρήση του ποδηλάτου, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων αγκάλιασε την πρωτοβουλία των Δήμων της ευρύτερης Αστικής περιοχής Λευκωσίας, να δημιουργήσουν σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων στην πόλη, επιχορηγώντας το κόστος υλοποίησης των απαιτούμενων υποδομών'', είπε.

Δεδομένης της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την σύνδεση όλων των πανεπιστημίων της Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων προγραμματίζει την υλοποίηση των προτάσεων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για το ποδηλατικό δίκτυο. Το έργο αυτό θα αρχίσει να υλοποιείται στους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

Ολοκληρωμένα σχέδια κινητικότητας, κατέληξε, θα αναπτυχθούν και για τις άλλες πόλεις της Κύπρου αρχίζοντας με την Λεμεσό μέσα στο 2013.
Σε ομιλία του, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης ανέφερε ότι εκδηλώσεις όπως τη σημερινή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης κινητοποίησης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων των πολιτών αναφορικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην ποιότητα της ζωής οι σημερινές, μη αειφόρες τάσεις αστικής διακίνησης.

Αλλαγή συμπεριφοράς

''Καλύτεροι τρόποι διακίνησης σημαίνουν καλύτερες πόλεις, καλύτερη ποιότητα αέρα, καλύτερο, υγιέστερο περιβάλλον. Οι πόλεις σήμερα έχουν τη δυνατότητα και πρέπει να παρέχουν εναλλακτικές επιλογές διακίνησης. Θεμελιώδης παράγοντας στην επιτυχία των προσπαθειών αυτών είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, παράγοντας απαραίτητος ώστε να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα ζωής παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας μας'', είπε.

Πάνω από όλα, σημείωσε, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας.

''Είναι απαραίτητο όλοι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούμε όσον αφορά τις επιπτώσεις των ατομικών μας επιλογών για διακίνηση και να αποδείξουμε τη θέλησή μας για δράση. Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, ο καθένας από μας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, της ρύπανσης του αέρα, του θορύβου και, κατ’ επέκταση, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας'', πρόσθεσε.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)