Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ypodomes.com] Ηγουμενίτσα: σε αδιέξοδο τα έργα Β' φάσης συμπαρασύρουν έργα Γ' φάσης
#1
Σε αδιέξοδο περιέρχεται η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του λιμένα της Ηγουμενίτσας, με την εταιρεία η οποία εκτελεί τη Β' Φάση των έργων να εμφανίζεται με τεράστια οικονομικά προβλήματα και έτοιμη να εγκαταλείψει το έργο. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η Γ' φάση, εξαιτίας του προβλήματος με την τρανσέρα στη θέση «Γωνιά».

Εάν γίνει τελικά η αποχώρηση της αναδόχου της Β΄ φάσης, θα σημάνει κίνδυνο να μείνει στη μέση ένα έργο το οποίο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ενισχύσει την τοπική οικονομία και κοινωνία και να προσφέρει και νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας.

Την ίδια ώρα, για τη Γ' Φάση υπάρχει η σύμβαση η οποία κάνει λόγο για εξόρυξη αδρανών υλικών από τη «Γωνιά» και κατασκευή τρανσέρας με σκοπό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο αδρανών. Και εκεί εμφανίζεται το μεγάλο ζήτημα των αντιδράσεων απέναντι σε μια τέτοια παρέμβαση, με το Υπουργείο να μην αποδέχεται άλλης μορφής παρέμβαση και να θέτει το δίλημμα «ή τρανσέρα ή απένταξη της Γ' Φάσης του λιμανιού».

Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και τα χρέη τα οποία έχει δημιουργήσει η κατασκευάστρια της Β' Φάσης του λιμανιού προς επιχειρήσεις της περιοχής, τα οποία ένα χρόνο και πλέον δεν εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα ντόπιοι επιχειρηματίες να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Τα χρέη, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, είναι πολύ υψηλά για τα δεδομένα της περιοχής και για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρός του, με επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, ζητά άμεσα λύσεις.

Το ενδεχόμενο να αναληφθεί η ολοκλήρωση της Β΄ φάσης των έργων (είχε προϋπολογισμό 66 εκ. ευρώ περίπου και κατασκευάστηκαν κυρίως τα κτίρια) από τον ανάδοχο της Γ΄ φάσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ως λύση. Η Γ΄ φάση δημοπρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με προϋπολογισμό 110 εκ. ευρώ από την απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Όμως, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έγινε ένα χρόνο μετά η επαναδημοπράτηση με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 40%. Συμπεριλαμβάνοντας και το έργο της τρανσέρας, μαζί και την αποκατάσταση της Γέφυρας της Δέσπως στο Νομό Πρέβεζας. Παρέμβαση του Επιμελητηρίου για τα... φέσια έντονη είναι η αντίδραση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αλέξανδρου Πάσχου, ο οποίος με επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών, γνωστοποιεί ότι η ανάδοχος της Β' Φάσης στο λιμάνι έχει αφήσει τεράστια «φέσια», ενώ ζητά λύσεις άμεσα.

Και η πραγματικότητα είναι αυτή, αφού η ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ, φέρεται να έχει χρέη 1-1,5 εκ. ευρώ προς διάφορες τοπικές επιχειρήσεις. Και όπως μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί, δημιουργείται μια αλυσίδα που πλήττει ανεπανόρθωτα ομάδες επαγγελματιών, που όχι απλά δεν μπορούν να ορθοποδήσουν, αλλά είναι έτοιμοι να βάλουν λουκέτο, όταν έχουν κοινώς «μπει μέσα», αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Ypodomes.com] Βόλος: παρέμβαση της Περιφέρειας για έργα ανάπτυξης στο λιμάνι GeorgIrisbus 0 1.552 15-05-2012, 11:26 AM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus
  [Ypodomes.com] Λιμάνι Πάτρας: οριστική η ανατροπή στα έργα Γ` φάσης, ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ GeorgIrisbus 0 1.717 29-02-2012, 03:23 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus
  [Ypodomes.com] Ιθάκη: σε εξέλιξη τα έργα για το νέο λιμάνι Πισσαετού GeorgIrisbus 0 1.557 28-01-2012, 02:37 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus
  [Ypodomes.com] Κυκλάδες: απαραίτητα τα έργα αναβάθμισης των λιμένων GeorgIrisbus 0 1.482 13-01-2012, 12:19 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)