Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ημερησία] ΕΛΒΟ: Μονόδρομος η στήριξη από τους μετόχους
#1
Κρίσιμες αποφάσεις στη γενική συνέλευση της Παρασκευής όπου θα αποφασιστεί η αύξηση κεφαλαίου

Εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών» από πιεστικές αξιώσεις τραπεζών, προμηθευτών και πρώην εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, κινείται η ΕΛΒΟ Α.Ε., η οποία για να αντέξει, προσβλέπει σε νέα οικονομική βοήθεια από τους μετόχους της.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της βιομηχανίας θα ληφθούν στη γενική της συνέλευση, την Παρασκευή, όταν κι αναμένεται να αποφασιστεί αύξηση κεφαλαίου.

Η εισροή ζεστού χρήματος θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ΕΛΒΟ. Ένα μέρος της αύξησης, μάλλον θα αφορά κεφαλαιοποίηση ποσού που έδωσε πριν από δύο εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών, για να εξοφληθεί μέρος μιας οφειλής λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ, από παλαιό δάνειο της ΕΛΒΟ. Αυτό συνέβη, διότι μία εβδομάδα νωρίτερα, η πιστώτρια τράπεζα είχε στείλει δικαστικό κλητήρα και εκτιμητές, για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις.

Τμήμα της αύξησης ίσως να αξιοποιηθεί και για την καταβολή μέρους των περίπου 4 εκατ. ευρώ που οφείλει η βιομηχανία σε 180 πρώην εργαζόμενους, που συνταξιοδοτήθηκαν αλλά δεν έλαβαν αποζημίωση. Χθες εκδικάστηκε στο Εφετείο, έφεση της ΕΛΒΟ σε πρωτόδικη καταδίκη της, ύστερα από προσφυγή 56 συνταξιούχων (σ.σ. διεκδικούν περί το 1 εκατ. ευρώ) και η απόφαση αναμένεται το Καλοκαίρι. Η διοίκηση επιχείρησε εξωδικαστικό συμβιβασμό κι η πρότασή της, αν και με επιφυλάξεις, έγινε δεκτή.

Ωστόσο, κάποιοι συνταξιούχοι έχουν προβεί σε διαταγές πληρωμών. Ρευστότητα απαιτείται και για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Προγράμματα που έχουν αναληφθεί καθυστερούν εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας ανταλλακτικών, ενώ πρόβλημα έχει διαπιστωθεί και στο πρόγραμμα της Κύπρου, αφού η προμηθεύτρια ΜΑΝ, αρνείται να στείλει τα πλαίσια των οχημάτων, αν η παραγγελία δεν συνοδευτεί με δευτερεγγύηση από γερμανική τράπεζα.
Απάντηση
#2
Στις καλένδες πάει το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου

Της Άννης Καρολίδου

Επί τέσσερις και πλέον ώρες συζητούσαν οι μέτοχοι της ΕΛΒΟ το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να ληφθεί η όποια απόφαση κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση.

Η διοίκηση της εταιρείας, δεν έχει μέχρι αυτή την ώρα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, ούτε έχει ενημερώσει για την ημερομηνία επαναληπτικής συνέλευσης. Το θέμα της αύξησης επείγει για την ΕΛΒΟ λόγω των μεγάλων οικονομικών πιέσεων που δέχεται η ΕΛΒΟ από πλευράς Τραπεζών, προμηθευτών και πρώην εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς όμως να πάρουν αποζημίωση.

Η εταιρεία, αντιμετωπίζει διαταγές πληρωμών, δικαστικές διεκδικήσεις και λειτουργικά προβλήματα, τα οποία την οδηγούν στο μη περαιτέρω. Επιβάλλεται η χρηματοδότησή της, κάτι που με την παρούσα μετοχική σύνθεση σημαίνει ένα πράγμα και μόνο, ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να βάλει κεφάλαια σε μία γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να μπει στην εταιρεία ιδιώτης επενδυτής, εγχείρημα που είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν με τον όμιλο Μυτιληναίου, αλλά το οποίο στην πορεία των εξελίξεων αποδείχθηκε αποτυχημένο, γιατί δεν επετράπη στην ΕΛΒΟ να λειτουργήσει με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, χωρίς από την άλλη να υπάρξει ομαλή ροή έργων για τις ένοπλες δυνάμεις.

Το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου παραπέμπεται για τις καλένδες, με την επόμενη κυβέρνηση να πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της βιομηχανίας που έχει οδηγηθεί, δίχως υπερβολή, σε αδιέξοδο.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)