Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Καθημερινή] Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η εφαρμογή του PSI στον ΟΣΕ
#1
Διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του PSI στον ΟΣΕ ζητεί με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγείροντας, για πολλοστή φορά, θέμα ενδεχόμενης κρατικής ενίσχυσης υπέρ του οργανισμού.

Στην επιστολή που κατέφθασε στο υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Μαρτίου, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η συμφωνία του PSI περιλαμβάνει και υποχρεώσεις κρατικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και του ΟΣΕ. Η Επιτροπή ζητεί να ενημερωθεί αναλυτικά για «όλα τα σημεία της συμφωνίας του PSI που είναι σχετικά με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων» και συγκεκριμένα να δοθούν εξηγήσεις «αν η συμφωνία έχει επιπτώσεις επί της εκκρεμούσας κοινοποίησης των κρατικών ενισχύσεων για τον ΟΣΕ».

«Αν ναι», παρακαλεί η Επιτροπή, «να μας εξηγήσετε με λεπτομέρειες την έκταση στην οποία τα κοινοποιηθέντα μέτρα μεταβάλλονται και αν οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να ενημερώσουν την εκκρεμούσα κοινοποίηση κρατικών ενισχύσεων».

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, η Επιτροπή διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σε αντάλλαγμα της αποδοχής των πιστωτών του ΟΣΕ να ακυρώσουν μέρος των υποχρεώσεών του, το ελληνικό κράτος συμφώνησε να αντικαταστήσει κάποιες από αυτές (συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών εγγυήσεων που καλύπτουν τις εν λόγω υποχρεώσεις) με προκαταβολική πληρωμή συν εγγυημένα ομόλογα, με τα οποία, όμως, καλύπτεται μέρος των παλαιών υποχρεώσεων.

Κύκλοι του ΟΣΕ, από την πλευρά τους, επιβεβαίωσαν ότι έχουν παραδώσει στο αρμόδιο για τη διαχείριση της υπόθεσης υπουργείο Οικονομικών όλα τα στοιχεία των δανείων και των ομολογιούχων του οργανισμού. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η ονομαστική αξία των ομολογιών που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο δεν έχει αλλάξει, καθώς η σχέση του Δημοσίου με τον ΟΣΕ ως προς τους ομολογιούχους είναι αμετάβλητη.

Κρίσιμες λεπτομέρειες

Η Επιτροπή ζητεί το σύνολο των πρακτικών λεπτομερειών της συμφωνίας του PSI που αφορά τον ΟΣΕ και επισημαίνει ότι εάν οι πληροφορίες της είναι σωστές (σχετικά με την αντικατάσταση των υποχρεώσεων του οργανισμού με προκαταβολική πληρωμή συν εγγυημένα ομόλογα με τα οποία καλύπτεται μέρος των παλαιών υποχρεώσεων), αναμένει ακριβή ενημέρωση και ερωτά:

1ον. Από ποιο ακριβές ποσό υποχρεώσεων του ΟΣΕ συμφώνησαν οι ιδιώτες πιστωτές να παραιτηθούν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας;

2ον. Ποιο είναι το ακριβές ποσό των προκαταβολών και των εγγυημένων ομολόγων που προσφέρονται σε αντάλλαγμα για την παραίτηση από τις υποχρεώσεις του ΟΣΕ;

3ον. Διευκρινίσεις για τη φύση των «εγγυημένων ομολόγων», εάν αυτά εκδίδονται από το κράτος ή τον ΟΣΕ, πώς και με ποιους όρους παρέχεται εγγύηση για τα ομόλογα αυτά.

4ον. Ποιος θα πραγματοποιήσει τις προκαταβολικές πληρωμές προς τους ιδιώτες πιστωτές του ΟΣΕ; Αν τις αναλάβει το κράτος, θα ανακτήσει τις προκαταβολικές πληρωμές από τον ΟΣΕ και με ποιον τρόπο;

Σε περίπτωση που η συμφωνία του PSI εφαρμοστεί με διαφορετικό τρόπο από ότι περιγράφεται στην επιστολή, η Επιτροπή ζητεί λεπτομερείς εξηγήσεις για τον ακριβή τρόπο υλοποίησής της. Όπως όλα δείχνουν, ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από τον οργανισμό σχετικά και με αυτό το θέμα σφίγγει ακόμη περισσότερο.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)