Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Πρώτο Θέμα] "Ανάκριση" του Τόμσεν στο ευρωκοινοβούλιο
#1
"Για να πείσετε τις αγορές, στείλατε τους Έλληνες στην ανεργία"...

"Προσπαθήσατε να πείσετε τις αγορές αλλά χάσατε την εμπιστοσύνη των λαών και οδηγήσατε την ανεργία της Ελλάδας στα ύψη, ειδικά για τους νέους". Αυτή ήταν μία μόνο από τις αποστροφές των ευρωβουλευτών που "ανέκριναν" το βράδυ της Τρίτης στο Ευρωκοινοβούλιο τον Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπο της Τρόικας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Χάνεται μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα" ήταν μια άλλη επισήμανση, ενώ κάλεσαν την Τρόικα να εξηγήσει πώς διασφαλίζεται από το πρόγραμμα ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τόμσεν, μαζί με τον κ. Ασμούσεν (ΕΚΤ, κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας) και τον Επίτροπο Οικονομικών κ. Όλι Ρεν (διαβάστε εδώ τις σχετικές του δηλώσεις) δέχθηκαν έντονη κριτική για την πορεία του οικονομικού προγράμματος στην χώρα μας.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή (Θ. Σκυλακάκης) επεσήμανε ότι ήταν επιλογή των Ελλήνων να αυξήσουν τους φόρους και να μην προχωρήσουν στην επαρκή περικοπή δαπανών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν αρκετά συγκαταβατικός σε ορισμένα σημεία: "Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της" τόνισε μεταξύ άλλων, παραδεχόμενος πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι βιώσιμη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την οικονομία μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές και τόνισε ότι "από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών απειλείται το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας".

Επανέλαβε πάντως ο κ. Τόμσεν ότι περιθώριο για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν υπάρχουν. "Φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής όσον αφορά στο θέμα των φόρων. Το νέο πρόγραμμα πρέπει να αφορά τις δαπάνες και θα πρέπει να γίνουν δυσχερέστατες διαρθρωτικές προσαρμογές", ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την Αθήνα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή.

Και επέμεινε ο εκπρόσωπος της Τρόικας στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης των κοινωνικών δαπανών καθώς και του δημόσιου τομέα, δείχνοντας προφανώς και απολύσεις εργαζομένων...

Στα ντεσού των δηλώσεων των εκπροσώπων της Τρόικας στο Ευρωκοινοβούλιο η επισήμανση του κ.Ασμούσεν κατά την οποία τυχόν χρεοκοπία εντός ευρώ δεν θα ήταν τακτική (orderly), αλλά χαοτική. "Messy and disorderly", όπως είπε χαρακτηριστικά...

Παρέμβαση της Ρ. Κράτσα κατά την ακρόαση της Τρόϊκας στο Ευρωκοινοβούλιο

Τις ευθύνες για τις μη σωστές προβλέψεις της τρόικας, τις αστοχίες και παραλείψεις σ'ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και την απόκλιση μεταξύ στόχων κι αποτελεσμάτων, έθεσε η Ρόδη Κράτσα στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Απασχόλησης και Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρ. Κοινοβουλίου και παρουσία των εκπροσώπων της Τρόικας, του Επιτρόπου Όλι Ρεν, του μέλους του εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν και του αναπληρωτή Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Στο πλαίσιο αυτό η κα. Κράτσα διερωτήθηκε, εάν η τρόικα έχει πάρει τα σωστά μαθήματα για να συμβάλει στην επιτυχία του δεύτερου προγράμματος.

Συγκεκριμένα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί, ποια μέτρα υπολογίζει να λάβει η τρόικα για να προστατευθεί το πρόγραμμα επενδύσεων και να υποστηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας, ενόψει των νέων περικοπών δαπανών που προβλέπονται. Ταυτόχρονα η κα. Κράτσα συμπλήρωσε ότι αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για "να γίνει η Ελλάδα παραγωγικότερη και όχι φτωχότερη" όπως είπε στην εισήγηση του ο κ. P. Thomsen.

Στην γενικόλογη απάντησή τους οι κ.κ. Ρεν και Τόμσεν, υπογράμμισαν την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να γίνει αποτελεσματικό και δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα έχει την πλήρη στήριξη των ειδικών της Τρόικα και της Task Force. Η Ελλάδα σημείωσε ο κ. Τόμσεν δεν μπορεί να διατηρήσει ένα επίπεδο ευημερίας χωρίς αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Χωρίς την πάταξή της, η χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Επίσης ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα, αλλά μείωση των δαπανών. Η απόδοση όμως αυτού του μέτρου απαιτεί χρόνο και επίπονες μεταρρυθμίσεις.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)