Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[NewsIt.gr] Πληρώνουμε ενοίκια 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις Ανεξάρτητες Αρχές
#1
- Ποια είναι τα “χρυσά παλάτια” που στεγάζουν ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές
- Είναι κτίρια ευχάριστα και άνετα σε αντίθεση με άλλες χιλιάδες δημόσιες υπηρεσίες
- 21 ακίνητα του δημοσίου μένουν ανεκμετάλλευτα


Αν και θέλουν να είναι ανεξάρτητες και να παράγουν σοβαρό έργο υπέρ του πολίτη, εντούτοις, oι ανεξάρτητες Αρχές είναι απόλυτα... εξαρτημένες από τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού. Σχεδόν 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο πληρώνει το Δημόσιο σε ενοίκια για τα γραφεία που στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές.

Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, πρόκειται για κτίρια ιδιαίτερα... ευχάριστα και άνετα σε αντίθεση με χιλιάδες άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, για την απίστευτη αυτή σπατάλη, ασφαλώς και δεν φταίνε αποκλειστικά οι ίδιες οι Αρχές, αλλά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που συνεχίζουν να πληρώνουν τεράστια ποσά για να μισθώνουν ακίνητα από ιδιώτες, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο διαθέτει εκατοντάδες ανεκμετάλλευτα κτίρια.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο Συνήγορος του Πολίτη να συνεχίζει να πληρώνει μισθώματα για το πολυτελές ακίνητο που βρίσκεται πίσω από το Χίλτον, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 5. Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι τα περίπου 1,2 ευρώ τον χρόνο που δίνονται για τη μίσθωση γραφείων στο συγκεκριμένο κτίριο, γεμίζουν τα... παγκάρια της Μονής Βατοπεδίου και διαχειριστής του ακινήτου ως επικεφαλής του μοναστηριού είναι ο... προφυλακισμένος ηγούμενος Εφραίμ.

Αλλά και το ΑΣΕΠ, που επί χρόνια φροντίζει για τη διαφάνεια στην επιλογή προσωπικού, πληρώνει πάνω από 150 χιλ. ευρώ τον μήνα ή κοντά στα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το κτίριο στην οδό Πουλίου.

Περί τα 41.000 ευρώ είναι τα ενοίκια για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 20.543 ευρώ για το ΕΣΡ, 14.000 ευρώ για τα γραφεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και 11.800 ευρώ για τη στέγαση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη λεωφόρου Συγγρού.
Συστέγαση

Τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται στο κέντρο όπου τα ενοίκια γραφείων είναι υψηλά, παρά τη μείωση 20% που πέτυχε το Δημόσιο για όλα τα κτίρια που ενοικιάζει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προτείνει τη συστέγαση σε ένα κτίριο του Δημοσίου όλων των Ανεξάρτητων Αρχών ώστε να ελαφρυνθεί ο κρατικός κορβανάς από τα έξοδα για ενοίκια.

Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η μετεγκατάσταση σε άλλα κτίρια προσκρούει και στην αντίδραση των υπαλλήλων των Αρχών οι οποίοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν την άνεση των πολυτελών γραφείων για να μεταφερθούν κάπου αλλού.

Ποια είναι τα μηνιαία μισθώματα των χλιδάτων κτιρίων

- Πειραιώς 207 - Αλκίφρονος: ΣΔΟΕ
34.500€


H Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες του ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους και έχει πρόσβαση σε αρχεία άλλων Αρχών, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, ενώ ζητά την παροχή στοιχείων από δικαστικές αρχές κ.λπ. Η Αρχή υποστηρίζεται από προσωπικό που αποσπάται από υπουργεία και δημόσιους φορείς.

- Ανθ. Γαζή & Χρ. Λαδά: Μερικές υπηρεσίες υπ. Μεταφορών
7.336,75€


- Λεωφ. Συγγρού 44: ΑΔΙΠ
11.800 €

Αποστολή έχει την υποστήριξη των ΑΕΙ στην πραγματοποίηση των διαδικασιών που στοχεύουν στη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου έργου τους καθώς και στην αξιολόγησή τους. Η ΑΔΙΠ είναι ένα πολυμελές, ανεξάρτητο θεσμικό όργανο που απαρτίζεται από ανώτατους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι προτείνονται από τα ίδια τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

- Αμερικής 5: ΕΣΡ
20.543€

Στις αρμοδιότητές του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συγκαταλέγονται ο έλεγχος της ραδιοφωνίας-τηλεόρασης και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας. Το ΕΣΡ είναι επταμελές όργανο. Το απαρτίζουν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και πέντε μέλη (όλοι πλήρους απασχόλησης). Συνολικά λειτουργεί με προσωπικό 50 θέσεων.

- Λ. Αλεξάνδρας 144: Συνήγορος του Καταναλωτή
14.000€

Λειτουργεί ως εξωδικαστικό όργανο συναινετικής επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών, αλλά και ως συμβουλευτικός θεσμός στο πλευρό της πολιτείας για τη θεραπεία προβλημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Η λειτουργία της Αρχής υποστηρίζεται από δεκαπέντε (15) ειδικούς επιστήμονες, πέντε (5) βοηθούς επιστήμονες και εφτά (7) υπαλλήλους γραμματειακής υποστήριξης.

- Πουλίου 6: ΑΣΕΠ
151.500€

Το ΑΣΕΠ ασχολείται αποκλειστικά με την επιλογή του μόνιμου προσωπικού του δημόσιου τομέα, τον έλεγχο των φορέων του Δημοσίου κατά την επιλογή προσωπικού, καθώς και τις διεξαγωγές των διαγωνισμών. Αποτελείται από 24 μέλη (πρόεδρος, 2 αντιπρόεδροι, 21 σύμβουλοι).

- Χατζηγιάννη Μέξη 5 (& Σισίνη & Γριβογιώργου): Συνήγορος του Πολίτη 103.090€
Ο ΣτΠ διαμεσολαβεί μεταξύ των πολιτών και των δημόσιων υπηρεσιών με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων τους. Αποστολή του Συνηγόρου του Πολίτη είναι επίσης η προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Αρχής προβλέπονται 75 θέσεις ειδικών επιστημόνων και 50 θέσεις βοηθών επιστημόνων.

- Θεοφάνους 4 & Λ. Αλεξάνδρας 7-3 & Κηφισίας: Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
41.000€

Για την προστασία του ατόμου στην κοινωνία της πληροφορίας, από τον Νοέμβριο του 1997 ακόμη, παρατηρήθηκε ότι δεν αρκούσαν οι παραδοσιακές θεσμικές εγγυήσεις και ρυθμίσεις, αλλά χρειαζόταν ειδική αντιμετώπιση την οποία παρέχει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αριθμεί περίπου 25 υπαλλήλους.

- Ιερού Λόχου 3 - Μαρούσι: Α.Δ.Α.Ε. 20.000€
Δουλειά της Αρχής Προστασίας Απορρήτου είναι να προστατεύει το απόρρητο της επικοινωνίας με οποιονδήποτε τρόπο καθώς και να φροντίζει για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών. Σαράντα θέσεις προσωπικού προβλέπονται για την ΑΔΑΕ. Από αυτές, οι 18 προορίζονται για ειδικό επιστημονικό προσωπικό και δεκαεννέα για τακτικό προσωπικό. Προβλέπονται επιπρόσθετα δύο θέσεις δικηγόρων παρ' εφέταις με έμμισθη εντολή και μία θέση νομικού συμβούλου.

- 19ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος & Ελ. Βενιζέλου - Παλλήνη: ΑΣΕΠ ΑΡΧΕΙΑ 12.000€

Δεκάδες ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο «αραχνιάζουν» εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς κανένα σχέδιο αξιοποίησής τους. Την ίδια στιγμή που, στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, το κράτος δίνει πάνω από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να ενοικιάζει ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε την... πολυτέλεια να διαθέτουμε κτίρια-φαντάσματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η κακή διαχείριση, η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου, η διαχρονική ανευθυνότητα αλλά και τα... συμφέροντα δεν επιτρέπουν τη λήψη τολμηρών αποφάσεων που θα εξοικονομήσουν εκατομμύρια ευρώ.
Οπως λένε χαρακτηριστικά γνώστες της αγοράς ακινήτων, «έχουν γίνει ακόμη και πολιτικές παρεμβάσεις για να μη φύγουν δημόσιες υπηρεσίες από συγκεκριμένα κτίρια. Κι αυτό, μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση ρουσφετιών, για να μη χάσει ο ιδιοκτήτης τα σίγουρα ενοίκια του Δημοσίου».

Πάνω από έναν χρόνο πριν, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατέθεσε κατάλογο με 20 ακίνητα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Πρόκειται για κτίρια που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή είναι εθνικά κληροδοτήματα και τα οποία δεν έχουν για χρόνια μισθωτή, αντιθέτως μόνο ζημιές φέρνουν στους ιδιοκτήτες τους.
Εξοικονόμηση χρημάτων

Το πρόγραμμα λεγόταν «Ηφαιστος» και είχε σκοπό την αξιοποίηση των κτιρίων ώστε να αναζωογονηθεί το κέντρο και να εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ μέσω της μετεγκατάστασης κρατικών υπηρεσιών.
Δυστυχώς, το πρόγραμμα αυτό χάθηκε στα συρτάρια κάποιου υπουργικού γραφείου και τα ακίνητα παραμένουν «φαντάσματα».


Η πρόταση της ΚΕΔ για τα κτίρια αυτά ήταν να εγκατασταθούν τόσο δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε ιδιωτικά ακίνητα όσο και νέες λειτουργίες για τις οποίες αναζητούνται χώροι. Και δεν είναι μόνο αυτή η δημόσια περιουσία που θα μπορούσε να δοθεί σε κρατικές εταιρείες.

Τα 21 ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν:
Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ) - 2.087 τ.μ.
Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ) - 864 τ.μ.
Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ) - 2.577 τ.μ.
Βουλής 6 (ΙΚΑ) - 1.444 τ.μ.
Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ)
Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ) - 2.196 τ.μ.
Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ) - 662 τ.μ.
Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών) - 2.524 τ.μ.
Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ) - 1.316 τ.μ.
Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ) - 1.142 τ.μ.
Βουλής 2 (κληροδότημα)
Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών)
Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ) - 1.910 τ.μ.
Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ) - 7.809 τ.μ.
Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ) - 1.573 τ.μ.
Φιλελλήνων και Ξενοφώντος (κληροδότημα)
Στουρνάρη (κληροδότημα)
Αναπήρων Πολέμου - Κολωνάκι (Κληροδότημα)
Ξενοδοχείο «La Mirage» (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας)
«Κτίριο Κεράνη» (Λ. Θηβών 196-198) - 45.000 τ.μ.




''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [NewsIt.gr] "Δε σας πληρώνουμε γιατί εσείς μας χρωστάτε!" είπαν οι Γερμανοί τουρίστες GeorgIrisbus 0 1.961 15-06-2012, 12:03 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)