Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Skai.gr] Η Ευρώπη επιμένει στο φόρο άνθρακα στις αερομεταφορές
#1
Η Ευρώπη εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Κίνας, που απειλεί ότι θα αποσύρει τα αεροσκάφη της από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, αν δεν αποσυρθεί η οδηγία που υποχρεώνει όλες τις εταιρίες εντός και εκτός ΕΕ να πληρώνουν φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Ο φόρος άνθρακα (CO2) στις αερομεταφορές επιβλήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2012. Όλα τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά αεροδρόμια υποχρεούνται να υπολογίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για το σύνολο της διαδρομής και όχι μόνο για το τμήμα που αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Τα πρόστιμα θα αρχίσουν να καταβάλλονται το 2013 αφού θα έχουν υπολογιστεί οι εκπομπές κάθε εταιρίας για το έτος 2012. Η Ευρώπη θα χαρίσει δικαιώματα ρύπανσης που αντιστοιχούν στο 85% των εκπομπών των εταιριών. Για το υπόλοιπο 15% θα υποχρεωθούν να πληρώσουν 100 ευρώ για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα. Στην απόφαση αυτή της Ευρώπης αντέδρασαν, Κίνα, Καναδάς και ΗΠΑ που χαρακτήρισαν «παράνομη» την επιβολή φόρου για το σύνολο της πτήσης.

Δεν αποκλείεται πάντως μποϊκοτάζ από την πλευρά της Κίνας, η οποία απειλεί ότι θα πάψει να πετάει από και προς Ευρώπη, αφήνοντας παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή και ΄άλλου είδους κυρώσεων, που θα είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση στην Ευρώπη, καθώς στη γηραιά ήπειρο ταξιδεύουν εκατομμύρια Κινέζοι κάθε χρόνο.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)