Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Capital.gr] Τι προβλέπει το Μνημόνιο για τις τράπεζες
#1
Ομαλή διάλυση τραπεζών ως επιλογή σε περίπτωση που δεν θα εξυγιανθούν, κατάργηση ή τροποποίηση της διάταξης περί στρατηγικών εταιρειών, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ και αντικειμενικών αξιών αλλά και άρση της«ασυλίας» όσων μπουν σε ρύθμιση.

Το Μνημόνιο αναφέρει ότι:

- Οι τράπεζες θα έχουν το χρόνο για να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Βάσει της αξιολόγησης της βιωσιμότητάς τους και των σχεδίων τους για άντληση κεφαλαίων, έως το τέλος Απριλίου 2012, η Τράπεζα της Ελλάδας θα κοινοποιήσει στις τράπεζες συγκεκριμένες προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων από την αγορά. Οι προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων θα οριστούν για κάθε τράπεζα, ανά περίπτωση, με μέγιστη διάρκεια έως το 3οτρίμηνο του 2012.

- Ωστόσο, οι τράπεζες που δεν υποβάλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης κεφαλαίων και/ή που δεν αντλούν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να καλύψουν τις κανονιστικές απαιτήσεις εντός της προθεσμίας που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας θα εξυγιανθούν κατά ομαλό τρόπο και με το ελάχιστο κόστος για το Κράτος, κατά τρόπο που διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ο οποίος ακολουθεί το συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την εξυγίανση των στοιχείων του τραπεζικού συστήματος. Οι επιλογές της εξυγίανσης περιλαμβάνουν τα εργαλεία που διατίθενται από το νόμο όπως, μεταξύ άλλων, αγορά και ανάληψη (εντολή μεταβίβασης), μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα και ομαλή διάλυση.

- Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με σκοπό την είσπραξη 50 δισεκατομμυρίων Ευρώ μεσοπρόθεσμα. Έως το τέλος του 2015 πρέπει να έρθουν 15 δις ευρώ. Για να το πετύχει «δηλώνει την ετοιμότητά της να προσφέρει προς πώληση τα εναπομείναντα μερίδιά της στις κρατικές επιχειρήσεις, εάν παραστεί ανάγκη, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αποκρατικοποιήσεων. Ο έλεγχος του δημοσίου θα πρέπει να περιορισθεί μόνον σε περιπτώσεις κρισίμων δικτυακών υποδομών».

- Δεσμεύεται επίσης ότι «δεν θα προβεί ούτε θα εισαγάγει οποιαδήποτε ανώτατα όρια δικαιωμάτων ψήφου ή εξαγορών και δεν θα θεσπίσει οποιαδήποτε δυσανάλογα και μη δικαιολογούμενα δικαιώματα αρνησικυρίας (βέτο) ούτε οποιαδήποτε άλλη μορφή ειδικών δικαιωμάτων στις αποκρατικοποιούμενες εταιρίες. Ουδέν περαιτέρω ειδικό δικαίωμα θα εισαχθεί κατά την διάρκεια της πορείας των μελλοντικών διαδικασιών αποκρατικοποίησης».

- Ο Νόμος περί Στρατηγικών Εταιριών (Νόμος 3631/2008, Άρθρο 11) καταργείται ή καταλλήλως τροποποιείται [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012]. Το άρθρο προβλέπει ότι επί ανωνύμων εταιριών εθνικής στρατηγικής σημασίας, που έχουν ή είχαν μονοπωλιακό χαρακτήρα, και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρίες που έχουν στην κυριότητά τους ή εκμεταλλεύονται ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών, η απόκτηση από άλλο μέτοχο, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, ή από συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 42 ε του κ.ν. 2190/1920, ή από μετόχους που δρουν από κοινού με εναρμονισμένο τρόπο, δικαιωμάτων ψήφου από 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και άνω, προϋποθέτει την προγενέστερη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων του ν. 3049/2002, κατά τη διαδικασία του νόμου αυτού.

- Η Κυβέρνηση επισπεύδει την καταχώρηση της κυριότητας των κρατικών εδαφικών / οικοπεδικών εκτάσεων. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση: (i) συντάσσει πλήρη απογραφή περιουσιακών στοιχείων, (ii) προετοιμάζει ειδικό νόμο για την αξιοποίηση της Περιοχής του Ελληνικού, (iii) αποσαφηνίζει το καθεστώς χρήσεως γης για τα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία και / ή τα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα εκτιμηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση εντός του 2012 [Δεύτερο Τρίμηνο του 2012].

- Τα τιμολόγια του ΟΑΣΑ,του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25% ενώ τα επιχειρησιακά τους σχέδια θα επικαιροποιηθούν καταλλήλως [Πρώτο Τρίμηνο του 2013].

- Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.

- Τα Άρθρα3 και 21 του Νόμου 4038/2012 τροποποιούνται πριν την εκταμίευση. Η αναστολή της ποινικής διώξεως και η δέσμευση κεφαλαίων / περιουσιακών στοιχείων απαλείφονται.

Οι όροι παρατάσεως των χρονοδιαγραμμάτων καταβολής δόσεων για εκπρόθεσμους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αναθεωρούνται έτσι ώστε τα χρονοδιαγράμματα καταβολής δόσεων να ισχύουν μόνον ως προς τα υφιστάμενα εκπρόθεσμα ποσά κάτω των 10.000 Ευρώ για φυσικά πρόσωπα και κάτω των 75.000 ευρώ για εταιρίες.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για παράταση στο χρονοδιάγραμμα καταβολής δόσεων θα πρέπει να εμφανίσουν όλες τις οικονομικές τους καταστάσεις στις φορολογικές αρχές.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια των ετών τα οποία καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικού διακανονισμού, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μη θεσπίσει νέες φορολογικές αμνηστίες ούτε να παρατείνει τις υφιστάμενες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Απάντηση
#2
Κόντρες εκτός ορίων εξελίσονται μεταξύ ΚΚΕ-Βενιζέλου

Πανδαιμόνιο στη Βουλή, λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης για το Μνημόνιο 2. Τα δύο κόμματα της αριστεράς, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να «περάσει» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε αναντιστοιχία και σύγκρουση με τα συμφέροντα του λαού. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία σε όλες τις φάσεις ψήφισης, επί της αρχής και επί των άρθρων, και να ζητούν το νέο Μνημόνιο να ψηφιστεί με τη διαδικασία που απαιτεί πλειοψηφία τριών πέμπτων.

Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις και των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη, Πάνου Καμμένου, Χρήστου Κουρουμπλή και Σοφίας Σακοράφα ενώ και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχθηκε ότι οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλήμματα σημειώνοντας όμως ότι τα διλήμματα είναι και αληθινά.

Ο Βενιζέλος και το ιπτάμενο Μνημόνιο

Αφού τοποθετήθηκαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο υπουργός προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί είναι κατεπείγον το νομοσχέδιο, μίλησε για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, προειδοποιώντας για πολύ δύσκολες μέρες σε περίπτωση που δεν περάσει το νομοσχέδιο.
Στο σημείο αυτό, ο Ευ. Βενιζέλος, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι για αρκετά λεπτά διέκοψαν τον υπουργό Οικονομικών.

Μάλιστα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος εκτόξευσε τα χαρτιά του Μνημονίου 2, πράξη που στηλίτευσε ο πρόεδρος της Βουλής.
"Τραμπουκίζετε. Δεν θα περάσει η δική σας αντίληψη κυρίες και κύριοι του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων που οδηγείται τη χώρα στην καταστροφή" απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
"Περήφανη είναι η χώρα που ξέρει την αλήθεια και σώζει τον εαυτό της", φώναζε ο κ. Βενιζέλος εν μέσω αποδοκιμασιών από τους βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και τον Πάνο Καμμένο, που ήταν εκτός εαυτού και φώναζε.
Ο πρόεδρος της Βουλής μάταια προσπαθούσε να επιβάλλει την τάξη. "Θα κάνει το γύρο του κόσμου η πράξη του κ. Μαυρίκου. Εξευτελίζετε τη χώρα και την οδηγείτε στην καταστροφή" είπε οργισμένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε.
"Αν νομίζετε ότι θα οδηγήσετε την διαδικασία σε αδιέξοδο και θα τιμωρήσετε την τρόικα και το ΔΝΤ είστε γελασμένοι. Τον ελληνικό λαό τιμωρείτε">

Σκληρή απάντηση από την Α. Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας τόνισε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλο προκαλεί τρομοκρατώντας, καθώς δεν περιορίστηκε στο να εξηγήσει το κατεπείγον του νομοσχεδίου.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα απαντήσει επί της ουσίας, αλλά όταν οι βουλευτές του ακούν αυτά τα πράγματα είναι φυσικό να εξεγείρονται.

"Είμαστε ευγενείς, όχι ηλίθιοι" είπε η γγ του ΚΚΕ.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Τα Νέα] Πρόσθετα μέτρα 14,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 προβλέπει το νέο Μνημόνιο GeorgIrisbus 0 1.357 13-02-2012, 07:22 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)