Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ναυτεμπορική] «Πολικό» ψύχος σε όλη τη χώρα
#1
Συνεχίζεται η κακοκαιρία με παγετό τοπικά ολικό στα βόρεια ηπειρωτικά. Στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Μετ' εμποδίων οι θαλάσσιες συγκοινωνίες

Απαγορευτικό απόπλου εξακολουθεί να είναι σε ισχύ στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

Τα δρομολόγια με πλοία ανοικτού τύπου από Πειραιά για Αργοσαρωνικό εκτελούνται κανονικά, τα δελφίνια φθάνουν έως την Αίγινα. Επιπλέον δεμένα είναι τα πλοία στις γραμμές Νέα Στύρα - Αγία Μαρίνα και Πρίνος - Καβάλα.

Εξάλλου, μετ' εμποδίων έφθασαν το απόγευμα της Δευτέρας στον προορισμό τους οι επιβάτες του πλοίου «Θάσος 6», το οποίο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι της Θάσου.

Το πλοίο, προερχόμενο από την Κεραμωτή, μετέφερε 104 επιβάτες, εννέα ΙΧ αυτοκίνητα, πέντε φορτηγά και ένα λεωφορείο. Λόγω των θυελλωδών ανέμων παρασύρθηκε και προσάραξε σε αβαθή.

Τελικά, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν μετά από ώρες με ασφάλεια στο λιμάνι με τη βοήθεια γερανοφόρου καλαθοφόρου οχήματος, που επιστρατεύθηκε για το λόγο αυτόν. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 6.35 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 4:30 τα ξημερώματα.

Προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις

Εν τω μεταξύ, λόγω της χιονόπτωσης απαγορεύτηκε τη νύχτα η διέλευση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης, ενώ μόνο με αλυσίδες επιτρέπεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο περιφερειακός της Πεντέλης είναι κλειστός από το ύψος του 416 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθας η κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο με αλυσίδες από το τελεφερίκ έως το καζίνο.

Παρά την ολονύκτια χιονόπτωση η εθνικής οδός Αθηνών - Λαμίας παραμένει ανοικτή. Λίγο μετά τις 8 το πρωί πυκνό χιόνι κάλυψε το τμήμα από το 146 χιλιόμετρο έως το 160 στην περιοχή της Αρκίτσας, ωστόσο με παρέμβαση των εκχιονιστικών μηχανημάτων το οδόστρωμα καθαρίστηκε.

Τα μηχανήματα έχουν ανοίξει τους δρόμους από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Αμφισσα.

Στην περιοχή της Θήβας η κυκλοφορία προς τα χωριά Λουτουφί, Μελισσοχώρι, Καπαρέλλι, Πλαταιές και Λεύκτρα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου και Ιασίου.

Εξάλλου, εξαιτίας ισχυρών ανέμων, οι τοπικές αστυνομικές αρχές προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων επί της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο Ιάσμου έως τον κόμβο Βαφέικων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει και στην επαρχιακή οδό Κατερίνης - Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλμ. και στο 50ό χλμ., Μικρό Ελευθεροχώρι).

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Μακεδονία με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου, καθώς, επίσης, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Περιβόλι, Μέτσοβο και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας).

Στην Κεντρική Μακεδονία αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα 3-5 Πηγάδια και Σέλι στην Ημαθία, καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους Αρνισσας - Αγ. Αθανασίου (από το 12ο χλμ.) στην Πέλλα και Καστανερής - Λιβαδίων (από το 3ο χλμ.) στο Κιλκίς.

Στη Θεσσαλία, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το Βόλο προς τη Ζαγορά Πηλίου (άνω κλάδος, από το 5ο έως το 44ο χλμ.) και στην εθνική οδό Τρικάλων - Αρτας (από Ελάτη έως γέφυρα Αλεξίου, 26ο έως 75ο χλμ.). Το ίδιο ισχύει σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Στα ορεινά του νομού Χανίων εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία. Ειδικότερα, κλειστοί λόγω χιονόπτωσης είναι κλειστοί οι επαρχιακοί δρόμοι από Ασκύφου μέχρι την Ίμπρο στο ύψος των Λάκκων, καθώς και ο δρόμος για τον Ομαλό στο ύψος του Σέμπρωνα. Κλειστή από το 17ο χιλιόμετρο είναι και η οδική αρτηρία από Χανιά προς Ομαλό.

Κλειστά σχολεία

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία στην περιοχή της Αμφίκλειας και στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα στην περιοχή της Υπάτης, αλλά και σε όλο το νομό Ευρυτανίας.

Στη Αττική κλειστά λόγω χαμηλών θερμοκρασιών είναι τα σχολεία στον Ωρωπό, στις Αχαρνές, το Μενίδι, τους Θρακομακεδώνες και στο Πόρτο Ράφτη.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 (-01) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού από μείον 4 (-04) έως 01 βαθμούς Κελσίου.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση στα δυτικά του νομού σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και το θερμόμετρο θα δείξει από μείον 5 (-05) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική Μακεδονία. Πιθανώς τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μείον 6 (-06) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός με την ελάχιστη να φτάνει τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους μείον 12 (-12) βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Ανεμοι: ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τοπικά 7 και στα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από μείον 1 (-01) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από μείον 4 (-04) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς κατά κανόνα χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: από μείον 5 (-05) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 02 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις, στα βόρεια αυξημένες όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: στα Δωδεκάνησα από 05 έως 10 και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου από μείον 1 (-01) έως 04 βαθμούς Κελσίου.
Απάντηση
#2
Προβλήματα στις οδικές, τις θαλάσσιες και τις αεροπορικές συγκοινωνίες προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, που από το απόγευμα πλήττει έντονα τη δυτική Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθεί σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες.

Το βράδυ έγινε γνωστό πως έκλεισε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων και ακυρώθηκαν οι νυκτερινές πτήσεις της Olympic Air 808 και 809 από Αθήνα προς Ιωάννινα και αντίστροφα. Οι επιβάτες θα προωθηθούν στους προορισμούς τους οδικώς αν τελικά το επιτρέψουν οι χιονοπτώσεις που συνεχίζονται αμείωτες.

Και το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ακύρωσε απογευματινά και βραδινά δρομολόγιά του προς Θεσσαλονίκη και Βόλο καθώς και τα περισσότερα δρομολόγια προς χωριά του Νομού. Για την Αθήνα, προς το παρόν τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

Από το απόγευμα, οπότε και άρχισε η έντονη χιονόπτωση, τα οχήματα κινούνται μόνο με αλυσίδες σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων. Ήδη μηχανήματα αποχιονισμού της Περιφέρειας και των Δήμων, κινούνται προς κάθε κατεύθυνση για να διατηρήσουν ανοικτούς τους επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και πόντιση αλατιού για να μη δημιουργηθεί παγετός στο οδόστρωμα.

Ταυτόχρονα καλούνται οι οδηγοί να μη κινούνται με τα αυτοκίνητά τους στο επαρχιακό οδικό δίκτυο κατά την διάρκεια της νύχτας, αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Στα «λευκά» έχει ντυθεί σχεδόν ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία, καθώς χιόνι πέφτει και στους τέσσερις νομούς. Χιονίζει μάλιστα ακόμη και μέσα στις πόλεις Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά.

Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς, που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και -οπωσδήποτε- εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο (Πέμπτη) τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. μετά την απόφαση του δημάρχου και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και από άλλους δήμους της περιοχής.

Χιονοθύελλα είναι σε εξέλιξη σε όλη την ορεινή Πελοπόννησο, ενώ έντονη είναι η χιονόπτωση στα ημιορεινά. Ακόμα και μέσα στην Τρίπολη χιονίζει έντονα και το ύψος του χιονιού φτάνει τα 3 εκατοστά. Συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας, αλλά και της κοινοπραξίας Μορέας κάνουν προσπάθειες για την απομάκρυνση του χιονιού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά στον αυτοκινητόδρομο και το λοιπό εθνικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ όσοι κινηθούν τις επόμενες ώρες θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην ορεινή Κορινθία, στο δρόμο Ξυλοκάστρου - Τρικάλων από το 20ο χλμ., Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χλμ. και Δερβενίου - Γκούρας, από το 20ο χλμ.

Ισχυροί άνεμοι που φτάνουν και τα 9 μποφόρ πνέουν στο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθει απαγορευτικό απόπλου για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κυλλήνης.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)