Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Voria.gr] Αντιδράσεις ακτοπλόων για την αύξηση της τιμής του καυσίμου
#1
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για τις επιπτώσεις που θα έχει σύντομα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η απόφαση των ΕΛΠΕ «να διαθέσουν πλέον ακριβότερο καύσιμο αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο στα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία, την ώρα μάλιστα που η επιβατική κίνηση του τελευταίους μήνες, παρουσιάζει πτώση πάνω από 50%».

Όπως αναφέρει ο ΣΕΕΝ, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων έχουν ενημερώσει ήδη τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για διακοπή της διάθεσης του καυσίμου straight run με περιεκτικότητα θείου 1,5% και αντικατάστασής του με το χαμηλότερης ποιότητας cracked, που είναι πολύ ακριβότερο και με περιεκτικότητα θείου 1% και το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση του λειτουργικού κόστους για τα πλοία.

Η ένωση των ακτοπλόων, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η διακοπή της διάθεσης του καυσίμου με περιεκτικότητα θείου 1,5% προς τα πλοία της ακτοπλοΐας είναι παντελώς αυθαίρετη και καταχρηστική από τα ΕΛΠΕ και κάνει λόγο για τεχνητά δημιουργηθείσα έλλειψη στο συγκεκριμένο καύσιμο.

Ζητεί επίσης από τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τιμολογιακό έλεγχο των καθαρών κερδών των ΕΛΠΕ, καθώς και την επιβολή υποχρεωτικής ανώτατης τιμολόγησης ως μέτρο δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πλοία, όταν βρίσκονται δεμένα στο λιμάνι και δεν χρησιμοποιούν τις κύριες μηχανές, τότε είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο 0,1% τα οποία είναι και πιο ακριβά. Όταν όμως ανοίγονται στα χωρικά ύδατα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούν καύσιμα με περιεκτικότητα θείου 1,5%, που είναι πιο φθηνά, αλλά όπως υποστηρίζουν οι πλοιοκτήτες, τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να διαθέσουν στην αγορά το συγκεκριμένο καύσιμο.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)