Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[In.gr] Τρεις νεκροί σε προσάραξη κρουαζιερόπλοιου κοντά στην Τοσκάνη
#1
Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσάραξε κοντά στο νησί Τζίλιο στην Τοσκάνη.

Τρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από το νερό, ενώ σύμφωνα με την Ακτοφυλακή, αρχικές πληροφορίες που έκαναν λόγο για έξι νεκρούς δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Στο πλοίο, το οποίο βυθίζεται, επέβαιναν περισσότερα από 4.000 άτομα (περίπου 3.200 επιβάτες και 1.000 άτομα πλήρωμα).

Χίλιοι από τους επιβάτες ήταν Ιταλοί, 500 ήταν Γερμανοί και 160 Γάλλοι, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και Βρετανοί πολίτες.

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, αναχώρησε την Παρασκευή από την Τσιβιταβέκια κοντά στη Ρώμη.

Την ώρα που οι επιβάτες δειπνούσαν ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και ενημερώθηκαν ότι το πλοίο αντιμετωπίζει ηλεκτρολογικά προβλήματα, δήλωσε επιβάτης στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

To 290 μέτρων κρουαζιερόπλοιο προσάραξε και νερά άρχισαν να εισρέουν, ενώ δόθηκαν εντολές για την εκκένωση του πλοίου.

Πανικός επικράτησε στο Costa Concordia. Ηλικιωμένοι επιβάτες έβαλαν τα κλάματα, χιλιάδες άτομα έσπευσαν στις σωτήριες λέμβους ή προσπάθησαν να φτάσουν στην ακτή -που απείχε περίπου 400 μέτρα- κολυμπώντας.

Οι επιβάτες φιλοξενούνται στο Τζίλιο σε σχολεία, ξενοδοχεία και άλλους χώρους.

Η ιταλική εταιρεία στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο, η Costa Crociera, δεν έχει ανακοινώσει τι προκάλεσε το ατύχημα.
Απάντηση
#2
Το βίντεο από την τραγωδία

http://www.youtube.com/watch?v=daBOOwTpYg8
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση
#3
Ο κυβερνήτης του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia Φραντζέσκο Σετίνο εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Γκροσέτο, αρμόδιος την έρευνα του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου SkyTG24.

Όταν ρωτήθηκε αν ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο για πολλαπλή ανθρωποκτονία, ναυάγιο και εγκατάλειψη πλοίου, είχε εγκαταλείψει το πλοίο αρκετή ώρα πριν οι τελευταίοι επιβάτες απομακρυνθούν, ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραγκίσκο Βερούτζιο απάντησε: «Δυστυχώς πρέπει να το επιβεβαιώσω».

Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.

«Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση» δήλωσε εισαγγελέας του Γκροσέτο.
Απάντηση
#4
Συνεχίζονται οι έρευνες

Δυο ηλικιωμένους άνδρες νεκρούς στο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, εντόπισαν οι δύτες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε πέντε, όπως ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή. Οι δυο άνδρες, οι οποίοι φορούσαν σωσίβια γιλέκα, βρέθηκαν σε καμπίνα, στο πίσω μέρος του βυθισμένου τμήματος του κρουαζιερόπλοιου.

[Εικόνα: newegolarget11015402177.jpg]

Στο μεταξύ, η συγκινητική ιστορία του 57χρονου ιταλού, μέλος του πληρώματος που διασώθηκε από το ναυάγιο του Concordia, κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο διασωθείς αποκαλείται ήδη «ήρωας» από τα ιταλικά ΜΜΕ, καθώς σύμφωνα με όσα διηγήθηκε στην μητέρα του, τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει όσους περισσότερους επιβάτες μπορούσε, σε αντίθεση με τον καπετάνιο που όπως όλα δείχνουν, εγκατέλειψε πρόωρα το κρουαζιερόπλοιο.

«Ήλπιζα πάντα στην διάσωσή μου, έζησα 36 εφιαλτικές ώρες» ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε ο 57χρονος Τζιαμπεντρόνι, ο οποίος μιλώντας τηλεφωνικά με την μητέρα του, της περιέγραψε πως βοήθησε να σωθούν δεκάδες άνθρωποι.

«Του μίλησα σήμερα, μου είπε ότι βοήθησε πολλούς ανθρώπους να μπουν στις σωσίβιες λέμβους. Ήταν μεσάνυχτα. Στη συνέχεια πήγε να ελέγξει αν είχε μείνει κανείς μέσα στις καμπίνες. Όμως γλίστρησε και έσπασε το πόδι του, μένοντας έτσι εγκλωβισμένος.»

[Εικόνα: newegolarget11015402177.jpg]

Πάνω σε ένα φορείο, ο τραυματισμένος Μ. Τζιαμπεντρόνι, απομακρύνθηκε με ελικόπτερο από το ναυάγιο. Η διάσωσή του αποδείχθηκε δυσκολότερη από ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω του ότι μεγάλο μέρος της περιοχής όπου είχε παγιδευτεί, βρισκόταν κάτω από το νερό, ενώ υπήρχαν και επικίνδυνα υλικά που δυσχέραιναν την πρόσβαση.

Πριν την θεαματική διάσωση του ιταλού, είχαν ανασυρθεί ζωντανοί δυο επιβάτες του Costa Concordia, περισσότερες από 24 ώρες μετά την προσάραξή του κοντά στο νησί Τζίλιο, στα ανοιχτά της Τοσκάνης.

[Εικόνα: newegolarget11015402172.jpg]

Πρόκειται για ένα ζευγάρι από τη Νότιο Κορέα που επέλεξε το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο για το μήνα του μέλιτος. Οι δυο νέοι - 29 ετών- έγιναν αντιληπτοί αργά το βράδυ του Σαββάτου από τους διασώστες που άκουγαν τις φωνές τους και κατόρθωσαν να τους φθάσουν λίγες ώρες αργότερα στην καμπίνα όπου είχαν εγκλωβιστεί. Και οι δυο είναι καλά στην υγεία τους.

Δύτες εξακολουθούν να ερευνούν τα βυθισμένα τμήματα του πλοίου για την ανεύρεση επιζώντων. καθώς κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων, ο αριθμός των οποίων έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Αφού έγιναν οι σχετικές διασταυρώσεις, διαπιστώνεται ότι αγνοούνται 11 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος».

[Εικόνα: newegolarget11015402162.jpg]

Οι νεκροί σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό είναι τρεις: δυο γάλλοι τουρίστες (Francis Serve και Jean-Pierre Micheaud) και ένας περουβιανός ναυτικός ονόματι Thomas Alberto Costiglia.

Ο Τζιάνι Ονοράτο, πρόεδρος της Costa Cruises δήλωσε ότι το κύριο μέλημα της πλοιοκτήτριας εταιρείας είναι να παράσχει κάθε βοήθεια στους επιζήσαντες και να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

[Εικόνα: newegolarget11015402173.jpg]

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να πει με βεβαιότητα τι έχει συμβεί, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, φαίνεται ότι σημειώθηκε μπλακάουτ όταν το κρουαζιερόπλοιο χτύπησε «ένα μεγάλο βράχο».

«Θα συνεργαστούμε με τις ιταλικές αρχές με πλήρη διαφάνεια» για την κατανόηση των αιτιών του δυστυχήματος, δήλωσε ο Ονοράτο, τονίζοντας ότι η εκκένωση του πλοίου δεν μπορούσε να γίνει με ομαλό τρόπο εξαιτίας της κλίσης του Costa Concordia που συνέβη πολύ γρήγορα.

[Εικόνα: newegolarget11015402174.jpg]

Οι ειδικοί εξετάζουν μια προς μια τις καμπίνες, για να διαπιστωθεί αν όντως υπήρξε πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές κλειδαριές μετά το μπλάκαουτ που ακολούθησε την προσάραξη. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, είναι πιθανό ορισμένοι επιβάτες να μην μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες και να βγουν από τις καμπίνες τους.

''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση
#5
Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν σήμερα το πρωί και ένα έκτο πτώμα από το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia το οποίο ναυάγησε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο ιταλικό νησί Τζίλιο. Βάσει του σωσιβίου που φορούσε, πρόκειται για επιβάτη. Το πτώμα του βρέθηκε στο δεύτερο κατάστρωμα, στο τμήμα του πλοίου που δεν έχει βυθιστεί.

Τα στοιχεία του δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Οι αγνοούμενοι είναι 15, ανάμεσά τους τέσσερις Ιταλοί: ένας 36χρονος άντρας και η πεντάχρονη κόρη του και δυο γυναίκες από τη Σικελία.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι επίσης, δύο ζευγάρια Γάλλων και δύο Αμερικανοί. Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι από τους 120 αμερικανούς επιβάτες, οι 118 έχουν βρεθεί.

Η ναυτιλιακή εταιρία η οποία διαχειρίζεται το κρουαζιερόπλοιο κατηγόρησε χθες τον πλοίαρχο ότι διέπραξε «λάθη», τόσο στην πλοήγηση του πλοίου, όσο και στην διαχείριση της κρίσης.

Κατά του κυβερνήτη Φραντσέσκο Σκετίνο εκκρεμούν «σοβαρές κατηγορίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Costa Crociere. Ο πλοίαρχος κατηγορείται για ανθρωποκτονίες και εγκατάλειψη του πλοίου και βρίσκεται υπό κράτηση στο Γκροσέτο.

«Έκανε λάθος εκτιμήσεις οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις και δεν διαχειρίστηκε την κρίση ακολουθώντας τις διαδικασίες της Costa Crociere, οι οποίες συμβαδίζουν με τους διεθνείς κανόνες».

«Η πορεία που ακολούθησε το πλοίο δεν ήταν η σωστή», τόνισε ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραντσέσκο Βερούζιο, ο οποίος έχει αναλάβει τις έρευνες. «Πλησίασε τόσο πολύ το νησί Τζίλιο, χτύπησε στα βράχια, άνοιξε μια ρωγμή στην αριστερή του πλευρά και τεράστιες ποσότητες νερού άρχισαν να εισρέουν στο πλοίο μέσα σε ελάχιστα λεπτά», τόνισε ο ίδιος.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό ανθρώπινο λάθος με τραγικές συνέπειες», επισήμανε ο ιταλός υπουργός Άμυνας Τζιαμπάολο Ντι Πάολα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του μαύρου κουτιού, το πλοίο έπλεε μόλις 150 μέτρα από την ακτή, μια απίστευτα μικρή απόσταση, όπως ορίζουν οι κανόνες ναυσιπλοΐας.

Ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με την ακτοφυλακή είναι ότι ο καπετάνιος βρισκόταν στις ακτές του νησιού Τζίλιο λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι επιβάτες παρέμεναν ακόμα στο πλοίο.

Οι διασώστες εκφράζουν φόβους ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες σήμερα δεν θα επιτρέψουν τις έρευνες, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων. Ήδη οι έρευνες ήταν πολύ δύσκολες εξαιτίας της κλίσης 90 μοιρών του πλοίου και του κινδύνου να βυθιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι δύτες αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, όπως έπιπλα που έχουν μετακινηθεί, γκρεμισμένα διαχωριστικά και κλειστές πόρτες.

Τη στιγμή του ναυαγίου το πλοίο μετέφερε 4.229 άτομα -3.200 τουρίστες 60 εθνικοτήτων και περίπου χίλια μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Ασιάτες.

Πολλοί από τους επιβάτες περιγράφουν τις «σκηνές της αποκάλυψης» και «τον πανικό» που ακολούθησαν την πρόσκρουση του πλοίου και καταγγέλλουν ότι αρκετά από τα μέλη του πληρώματος δεν μιλούσαν αγγλικά ή ιταλικά και δεν κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους.

Ένας Γάλλος που επέβαινε στο πλοίο ανακοίνωσε πως θα μηνύσει την πλοιοκτήτρια εταιρία. «Επικρατούσε πλήρης αποδιοργάνωση. Πέρασε μιάμιση ώρα πριν σημάνει συναγερμός», δήλωσε ο Ολιβιέ Καρασκό στην γαλλική εφημερίδα Sud Ouest.

Μέσα στον πανικό, δεκάδες επιβάτες έπεσαν στο νερό και χτύπησαν στα βράχια, κάτι που εξηγεί ότι οι περισσότεροι τραυματίες έχουν υποστεί κατάγματα στα χέρια και τα πόδια. Ακόμα πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν μέχρι το νησί Τζίλιο.

Η ζημιά από το ναυάγιο του Costa Concordia υπολογίζεται, μέχρι τώρα, στα 85 ως 95 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η αμερικανική ναυτιλιακή εταιρία Carnival.

Το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει μόνο τα διαφυγόντα κέρδη από το ναυάγιο του πλοίου. «Η εταιρία πιστεύει ότι το κόστος της ζημίας θα αυξηθεί, αλλά ακόμα δεν μπορεί να το υπολογίσει», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή της από τη Νέα Υόρκη.
Απάντηση
#6
Η μαγνητοφωνημένη οργισμένη αντιπαράθεση της Ιταλικής ακτοφυλακής και του καπετάνιου του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου, Κόστα Κονκόρντια, αποκαλύπτει ότι ο καπετάνιος αγνόησε εντολή να επιστρέψει στο πλοίο.

Ο αξιωματικός της Ακτοφυλακής, Γκρέγκορυ Ντε Φάλκο, διέταξε τον Καπετάνιο Φραντσέσκο Σκετίνο, να χρησιμοποιήσει την σκάλα για να ανέβει στο πλοίο που είχε βάλει νερά και έγερνε, για να δει πόσοι βρίσκονταν ακόμα εκεί.

Αλλά ο Σκετίνο απάντησε ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά, λέγοντας ότι επικρατεί σκοτάδι στο πλοίο και ότι συντονίζει τη διάσωση από μια σωστική λέμβο. Έξαλλος ο αξιωματικός της Ακτοφυλακής ούρλιαξε ότι αυτός είναι τώρα επικεφαλής της σωστικής προσπάθειας και διέταξε τον Σκετίνο να επιστρέψει στο πλοίο, προειδοποιώντας τον ότι «θα πληρώσει για τις ενέργειές του».

Δικαστής διέταξε την αποφυλάκιση του Σκετίνο την Τρίτη και τον έθεσε σε κατ’ οίκο περιορισμό. Ο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία και εγκατάλειψη του κρουαζιερόπλοιου πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία διάσωσης των επιβατών.

Το Κόστα Κονκόρντια προσέκρουσε σε ύφαλο και ανετράπη κοντά στις ακτές της βορείου Ιταλίας της Παρασκευή. Τουλάχιστον 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 24 ακόμα αγνοούνται. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατηγορεί τον καπετάνιο για το δυστύχημα.
Απάντηση
#7
Λάθος στην πλοήγηση παραδέχθηκε ο κυβερνήτης του πλοίου Costa Concordia, το ναυάγιο του οποίου έχει στοιχίσει την ζωή σε 11 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ αγνοούνται 20, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κυβερνήτης Φραντσέσκο Σκετίνο δήλωσε στους ανακριτές ότι «άργησε να στρίψει το κρουαζιερόπλοιο με συνέπεια να πλεύσει πολύ κοντά στις ακτές του νησιού και να δημιουργηθεί το ρήγμα».

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του στις δικαστικές αρχές του Γκροσέτο, ο Σκετίνο είπε ότι η πορεία του Concordia κατά την πρώτη ημέρα της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο είχε αποφασιστεί όταν έφυγε από το λιμάνι Τσιβιταβέκια κοντά στην Ρώμη.

Ο Σκετίνο ομολόγησε ότι πλησίασε κοντά στις ακτές, επειδή ήθελε να χαιρετήσει έναν συνάδελφό του, που είχε σπίτι στο νησί της Τοσκάνης.

«Οδηγούσα το πλοίο βάσει όσων έβλεπα επειδή γνώριζα το σημείο και επειδή είχα κάνει την ίδια διαδρομή τρεις ή τέσσερις φορές.Τη στιγμή που έδωσα διαταγή να στρίψουμε γιατί τα νερά ήταν πολύ ρηχά, ήταν πλέον αργά. Δεν ξέρω γιατί αυτό συνέβη» φέρεται να δήλωσε.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η δεν είχε δοθεί εντολή στον πλοίαρχο για αλλαγή της πορείας.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Σκετίνο επεσήμανε ότι οι χειρισμοί που έκανε ο πελάτης του έσωσαν τόσες ζωές. Ο κυβερνήτης έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατα συρροήν, καθώς και για εγκατάλειψη του πλοίου, προτού εκκενωθεί εντελώς.

Στενεύουν τα περιθώρια για τις έρευνες

Τα συνεργεία διάσωσης έχουν περιθώριο 12 ως 24 ώρες για να ολοκληρώσουν τις έρευνες για επιζώντες στο ναυάγιο του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, το οποίο έπεσε στα βράχια στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας δυτών της πυροσβεστικής.

«Το περιθώριο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης είναι 12 ως 24 ώρες», τόνισε ο Μοντέστο Ντίλντα.

Μέχρι τώρα έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 26 αγνοούνται από τους 4.200 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, το οποίο είχε αποπλεύσει μόλις δυόμισι ώρες πριν από το δυστύχημα από το λιμάνι της Τσιβιταβέκια, κοντά στη Ρώμη.

Ανησυχία για οικολογική καταστροφή

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, αυξάνονται οι φόβοι για οικολογική καταστροφή. Εξαιτίας των μετακινήσεων του πλοίου, οι εργασίες άντλησης των 2.400 τόννων μαζούτ, δεν έγινε δυνατόν να ξεκινήσουν χθες.

Σύμφωνα με τον Μαξ Ιγκέρα, εκπρόσωπο της εταιρείας Smit Salvage, που έχει αναλάβει το έργο της άντλησης των 2.380 τόννων καυσίμων που βρίσκονται σε είκοσι δεξαμενές, η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει «σε λίγες ημέρες».

«Η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για μία πολύπλοκη επιχείρηση», προειδοποίησε. Πριν ξεκινήσει η άντληση το μαζούτ πρέπει να θερμανθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητά του.
Απάντηση
#8
Επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερο το έργο των σωστικών συνεργείων.

Οι έρευνες στο εσωτερικό του μισοβυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia διακόπηκαν και πάλι, καθώς το πλοίο μετακινήθηκε, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της ιταλικής Πυροσβεστικής και του πολεμικού ναυτικού.

Οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τις έρευνες στο εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου θα έχουν αργότερα συνάντηση για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του ναυαγίου αναμένεται να επιδεινωθούν εντός της ημέρας και οι ιταλικές αρχές ανησυχούν μήπως η κακοκαιρία προκαλέσει την περαιτέρω βύθισή του.

Έξι ημέρες μετά το ναυάγιο, και καθώς δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα παγωμένα νερά, η προσοχή στρέφεται προς την επιχείρηση άντλησης των καυσίμων από τις είκοσι δεξαμενές του πλοίου, που απειλούν με οικολογική καταστροφή την περιοχή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κοράντο Κλίνι δήλωσε στους ιταλικό κοινοβούλιο ότι ζήτησε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Cruises να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβει την περαιτέρω βύθιση του πλοίου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος μετακίνησης του πλοίου από τον βράχο όπου βρίσκεται και βύθισης του στα 50 έως 90 μέτρα.
Απάντηση
#9
Το «πράσινο» φως για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του Costa Concordia δόθηκε σε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και η διαδικασία για την απομάκρυνση 2.380 τόνων μαζούτ θα αρχίσει ενδεχομένως την Τρίτη, ταυτόχρονα με τη συνέχιση των ερευνών για τους αγνοούμενους. Οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς άλλων δύο γυναικών στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο· σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής επίσημο απολογισμό οι νεκροί είναι 15 και τουλάχιστον 20 οι αγνοούμενοι, ωστόσο είναι πιθανό να υπήρχαν και μη καταγεγραμμένοι επιβάτες στο πλοίο.

Ο συντονιστής των ερευνών, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι έδωσε το «πράσινο φως» για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου, δραστηριότητα που όπως δήλωσε είναι «απολύτως συμβατή» με τη συνέχιση των ερευνών για τους αγνοούμενους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αρχές μπόρεσαν να επαληθεύσουν ότι το πλοίο έχει σταθεροποιηθεί και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει, γεγονός που επιτρέπει τις δραστηριότητες και στα δύο μέτωπα: τις έρευνες για τους αγνοούμενους και την εκκένωση των δεξαμενών του Concordia, οι οποίες είναι γεμάτες με 2.380 τόνους μαζούτ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερικές επεμβάσεις για να ενισχυθεί η σταθερότητα του πλοίου, ούτε υπάρχει κίνδυνος βύθισης [του Concordia] προς τα ρηχά νερά» επισήμανε ο Γκαμπριέλι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νησί Τζίλιο.

Ο Φράνκο Γκαμπριέλι ανακοίνωσε, επίσης, πως οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς άλλων δύο γυναικών στο κατάστρωμα 4 του κρουαζιερόπλοιου, κοντά στο Ίντερνετ καφέ.

Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στο Costa Concordia χρησιμοποίησαν νωρίτερα τη Δευτέρα εκρηκτικά στο κύτος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia για να φθάσουν στη γέφυρα, όπου βρίσκονται τα εστιατόρια, με την ελπίδα να εντοπίσουν αγνοούμενους.

Οι έρευνες στο κύτος του πλοίου, διεξάγονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με αργό ρυθμό εξαιτίας των τεραστίων διαστάσεων του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο έχει μήκος όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και είναι ψηλό όσο ένα κτίριο 20 ορόφων. Σύμφωνα με τους δύτες υπάρχει φοβερή δυσοσμία στο σημείο του ναυαγίου.

Σύμφωνα με τους διασώστες, οι πιθανότητες να βρεθούν κάποιοι αγνοούμενοι ζωντανοί είναι μηδαμινές, δέκα ημέρες μετά το ναυάγιο. Ένα ωκεανογραφικό σκάφος εφοδιασμένο με κάμερες υψηλής ανάλυσης αναμένεται να σταλεί στον πυθμένα της θάλασσας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παγιδευμένα πτώματα κάτω από το 114.500 τόνων πλοίο.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προσωρινό απολογισμό, οι νεκροί είναι 15 και τουλάχιστον 20 οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν, καθώς είναι πιθανό στο πλοίο να υπήρχαν μη καταγεγραμμένοι επιβάτες.

Πάντως εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας Costa Crociere, αρνήθηκαν ότι επετράπη η επιβίβαση στο πλοίο ατόμων χωρίς να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία.

Το ναυάγιο του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στη γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Hannover Re το λιγότερο 30 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ίδια τη Δευτέρα.
Απάντηση
#10
Σημειώνεται ότι όσοι αποδεχτούν την αποζημίωση αποποιούνται του δικαιώματος να προχωρήσουν σε αγωγές κατά της εταιρείας για το ναυάγιο


Συμφωνία με την Costa Cruises, την πλοιοκτήτρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia υπέγραψαν καταναλωτικές οργανώσεις στην Ιταλία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται κάθε επιβάτης που βρισκόταν στο πλοίο την ώρα του ναυαγίου να λάβει αποζημίωση ύψους 11.000 ευρώ.

Η αποζημίωση αφορά στους επιβάτες που δεν υπέστησαν φυσικό τραυματισμό από το ναυάγιο του πλοίου και καλύπτει την απώλεια των προσωπικών τους ειδών, αλλά και τη ψυχική οδύνη που υπέστησαν από την εμπειρία αυτή.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία θα αναλάβει και όλα τα έξοδα μεταφοράς και ταξιδιού των 3.000 επιβατών του πλοίου.

Σημειώνεται ότι όσοι αποδεχτούν την αποζημίωση αποποιούνται του δικαιώματος να προχωρήσουν σε αγωγές κατά της εταιρείας για το ναυάγιο.

Τα χρήματα θα κατατεθούν εντός μίας εβδομάδας στους αποδέκτες της αποζημίωσης, ενώ το ποσό των 11.000 ευρώ προβλέπεται ως αποζημίωση ακόμη και για τα παιδιά που επέβαιναν στο πλοίο.

Ωστόσο, η καταναλωτική οργάνωση Codacons καλεί τους επιβάτες να μην αποδεχτούν το ποσό αυτό. Σημειώνεται ότι η οργάνωση ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή στο Μαϊάμι εναντίον της μητρικής εταιρείας της Costa Cruises, Carnival, ζητώντας αποζημίωση ύψους 125.000 ευρώ ανά επιβάτη.
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [In.gr] Τρεις νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κεντρική Γερμανία nikolas86 0 1.659 13-04-2012, 01:08 PM
Τελευταία Δημοσίευση: nikolas86
  [Πρώτο θέμα] Τρεις νεκροί απο εκτροχιασμό τρένου στον Καναδά GeorgIrisbus 0 1.672 27-02-2012, 01:54 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)