Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Η Σημερινή] Κύπρος: τεχνοοικονομική μελέτη για τραμ
#1
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ μπορεί να είναι περήφανη γιατί ένας καινούργιος και μοντέρνος διατροπικός σταθμός μετεπιβίβασης κοσμεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς του κέντρου της πόλης, δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζος.

Σε ομιλία του στα εγκαίνια του έργου της διαμόρφωσης του σταθμού μετεπιβίβασης στην Πλατεία Σολωμού, ο κ. Φλουρέντζος είπε πως στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της ευρύτερης αστικής περιοχής θα δημιουργηθούν λεωφορειολωρίδες σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης και ολοκληρωμένα δίκτυα για πεζούς και ποδηλάτες.
Θα προωθηθεί, επίσης, ανέφερε ο υπουργός, μια πιο ορθολογιστική πολιτική για τη στάθμευση και θα εκπονηθεί τεχνοοικονομική μελέτη για τραμ.

Ο κ. Φλουρέντζος ανέφερε ότι ολοκληρωμένα σχέδια κινητικότητας θα αναπτυχθούν και για τις άλλες πόλεις της Κύπρου, αρχίζοντας με τη Λεμεσό μέσα στο 2012. «Μια νέα καινοτομία που προτίθεμαι να εφαρμόσω μέχρι το τέλος του χρόνου είναι η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για τη βιώσιμη κινητικότητα, στη βάση των οποίων θα αξιολογούνται όλα τα έργα υποδομών και υπηρεσιών του τομέα των χερσαίων μεταφορών πριν από την υλοποίησή τους», πρόσθεσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Πλατεία Σολωμού στη σημερινή της μορφή δεν έχει καμιά σχέση με την Πλατεία που όλοι ξέραμε μέχρι πριν από ένα χρόνο. «Δεν υπάρχει πλέον», σημείωσε, «η ακαταστασία που υπήρχε πριν με την άναρχη στάση των λεωφορείων και την ανάμειξη λεωφορείων, αυτοκινήτων και πεζών στον ίδιο χώρο». «Αντ ’ αυτού», συνέχισε, «βλέπουμε τώρα μια αναδιαμορφωμένη Πλατεία με σαφή διαχωρισμό των λεωφορείων από τα αυτοκίνητα, με πλατιά και σύγχρονα πεζοδρόμια και διαβάσεις για τους πεζούς και, σαν επιστέγασμα, ένα μοντέρνο και καλαίσθητο ενιαίο στέγαστρο πάνω από την κεντρική νησίδα, που παρέχει στους διακινούμενους πεζούς και τους επιβάτες των λεωφορείων και των άλλων οχημάτων ένα όμορφο, άνετο και λειτουργικό περιβάλλον.

Ο κ. Φλουρέντζου ανέφερε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη του Προγράμματος για την Ενίσχυση των Δημόσιων Μεταφορών. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ως το αρμόδιο Υπουργείο για τις μεταφορές, σημείωσε, κινήθηκε άμεσα προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός, συνέχισε, κατόρθωσε να εντάξει το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Δημόσιων Μεταφορών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και να πετύχει να περιλάβει δράσεις του Προγράμματος αυτού στον κατάλογο έργων για συγχρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφετέρου να συνεργαστεί με τις Δημοτικές Αρχές της χώρας μας για την υλοποίηση των έργων του Προγράμματος.

Ο υπουργός είπε πως το έργο συνάδει πλήρως με τους στρατηγικούς στόχους του Προγράμματος και το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε ένα χώρο όπου πεζοί, αυτοκίνητα, ποδήλατα και λεωφορεία θα εξυπηρετούνται και θα συνυπάρχουν με δυνατότητα εύκολης εναλλαγής μέσου διακίνησης. Ήδη, σημείωσε, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης των Δημόσιων Μεταφορών, έχει αναβαθμίσει ουσιαστικά τις δημόσιες μεταφορές με τις νέες συμβάσεις που έχουν τεθεί σε λειτουργία σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. «Παράλληλα», πρόσθεσε, «σε ό,τι αφορά την πόλη της Λευκωσίας, έχει αναπτυχθεί το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της ευρύτερης αστικής περιοχής, το οποίο, ως Κυβέρνηση, προτιθέμεθα, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και με τη συνδρομή των πολιτών, να υλοποιήσουμε μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια».
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Η Σημερινή] Κύπρος: μειωμένη επιβατική κίνηση στα λιμάνια Konstantinos MercedesBenz 0 1.625 27-12-2011, 01:20 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Η Σημερινή] Κύπρος: Αεροδρόμια υψηλών πτήσεων Konstantinos MercedesBenz 0 1.838 04-10-2011, 12:17 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Η Σημερινή] (Κύπρος) Ανεβάζουν κόμβους τα λιμάνια μας GeorgIrisbus 0 1.803 14-09-2011, 11:38 AM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)