Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Χρόνος] Έργα πρώτης προτεραιότητας στο ΕΣΠΑ για τη Ροδόπη
#1
Νοσοκομείο και παραλιακή διασύνδεση Άβδηρα – Μαρώνεια – Μάκρη

Στην Κομοτηνή έγινε χθες η τελευταία ημερίδα για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό


Το ΔΠΘ «τρέχει» προγράμματα ΕΣΠΑ
Το ΔΠΘ, η βαριά βιομηχανία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως την χαρακτήρισε ο αντιπρύτανης Γιώργος Κώστα, που ήταν παρόν στη σύσκεψη για το ΕΣΠΑ, διεκδικεί πόρους από το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Για το σκοπό αυτό έχει διαθέσει διοικητικούς υπαλλήλους και μέλη ΔΕΠ που τρέχουν ήδη ορισμένη προγράμματα. «Το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης., το οποίο τρέχει και στις τέσσερις πόλεις σε 12 από τα 20 τμήματα, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Επίσης το Πολυτεχνείο έχει υποβάλλει πολλές προτάσεις και θα υποβάλλει και άλλες. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που είναι κομμάτι της ΑΜ-Θ, συμμετέχει στο ΕΣΠΑ και θα είναι ένα ενεργό κομμάτι αυτού του σχεδιασμού», ανέφερε ο αντιπρύτανης.

Το νέο νοσοκομείο και η παραλιακή διασύνδεση Άβδηρα – Μαρώνεια – Μάκρη, είναι τα έργα πρώτης προτεραιότητας προς ένταξη στο ΕΣΠΑ για τη Ροδόπη. Αυτό έγινε γνωστό στην ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακός σχεδιασμός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και πορεία υλοποίησης Ε.Π «Μακεδονία – Θράκη» 2007 – 2013», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή. Με αυτή τη συνάντηση, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη, του αντιπεριφερειάρχη Παύλου Δαμιανίδη, στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής, υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και όλων των τελικών δικαιούχων του προγράμματος, ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαβούλευσης στους πέντε νομούς.

Eργα υποδομών με έμφαση στον τομέα των μεταφορών
Έργα ώριμα από άποψη μελετών σε επίπεδο Περιφέρειας είναι η οδική σύνδεση Δράμας – Καβάλας με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας με τους Τοξότες, έργο του οποίου η μελέτη είναι υπό εκπόνηση, το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής και η παραλιακή διασύνδεση Άβδηρα – Μαρώνεια – Μάκρη. Επίσης περιλαμβάνονται οι συνδυασμένες μεταφορές του Λιμένος Αλεξανδρούπολης με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου πάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες από την Εγνατία Οδό και την ΕΡΓΟΣΕ. Παράλληλα μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχει ενταχθεί ο μικρός περιφερειακός, ένα αίτημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ύψους 9 εκ. ευρώ. Όσον αφορά στον οδικό άξονα Ξάνθης – Εχίνου – Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων, η μελέτη ύψους 8,5 εκ. ευρώ, έχει υποβληθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία.

Ο κ. Γιαννακίδης επανάλαβε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι όταν προκύψει αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διασφαλιστούν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να γίνει η ένταξη των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της περιοχής. Έκανε τη διαπίστωση ότι το μήνυμα που διαχέεται από όλους τους τελικούς δικαιούχους είναι «η συνεργατικότητα, η απόλυτη εναρμόνιση στον κοινό βηματισμό και τους αναπτυξιακούς στόχους και η ετοιμότητα της Περιφέρειάς μας όταν η χώρα ξεπεράσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε στον αρμόδιο Επίτροπο τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειάς μας η οποία μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό αναπτυξιακό ρόλο στον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο, γι’ αυτό και ο περιφερειακός σχεδιασμός χρειάζεται να υιοθετηθεί ως εθνικός σχεδιασμός», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, διεκδικεί ο δήμος Κομοτηνής
Συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης των οικισμών, αλλά και της πόλης, αφού σε αρκετούς από τους 52 οικισμούς του νέου δήμου Κομοτηνής, δεν υπάρχουν καθόλου, διεκδικεί από το ΕΣΠΑ ο δήμος Κομοτηνής. Επίσης αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες στρέγουν την προσοχή τους σε ζητήματα που αφορούν την αστική ανάπλαση της πόλης και επίσης την υποστήριξη του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Ειδικότερα στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ της Κομοτηνής τον μοναδικό αδειοδοτημένο στην περιοχή μας πρέπει άμεσα να προχωρήσει το έργο της επέκτασης του. Είναι ένα έργο το οποίο έχει δημοπρατηθεί, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες επιλογής αναδόχου και στόχος είναι ότι στις αρχές του 2012 να υπογραφεί η σύμβαση και να αρχίσει η ροή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Στον τομέα των αστικών αναπλάσεων στο ΕΣΠΑ εντάσσονται παρεμβάσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας, όπου δίδεται μεγαλύτερο βάρος στους πεζούς και λιγότερο στα αυτοκίνητα. Επίσης προχωρά η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου και της ενοποίηση της με το 1ο δημοτικό σχολείο. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης, «ετοιμάσαμε τις μελέτες για να ολοκληρώσουμε την ανάπλαση της περιοχής νέας Μοσυνούπολης που έχει μείνει εδώ και αρκετό καιρό ημιτελής. Επίσης μέσα από το πρόγραμμα του ορεινού όγκου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θέλουμε να αναβαθμίσουμε έναν από τους μεγαλύτερος οικισμούς του δήμου μας, τον οικισμό του Κάλχα και με παράλληλα έργα προστασίας της κοίτης του οικισμού, να αποφευχθούν στο μέλλον πλημμυρικά φαινόμενα». Στο πλάνο του δήμου Κομοτηνής είναι και η αποκατάσταση της Τσανάκλειου Σχολής.

Πρότυπο έργο ενεργειακής θωράκισης του νοσοκομείου
Ένα πρότυπο έργο ενεργειακής θωράκισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, είναι το έργο προτεραιότητας για τη διοίκηση. Ο διοικητής Ηρακλής Χατζηνέστωρος που έδωσε το παρόν στη σύσκεψη εξήγησε ότι αυτό το έργο θα εξασφαλίσει σύνδεση με το φυσικό αέριο, αλλαγή κουφωμάτων, θωράκιση του κελύφους του νοσοκομείου και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν κατά πολύ την ενεργειακή κατανάλωση του νοσοκομείου. Επίσης το νοσοκομείο διεκδικεί 1.1 εκ. ευρώ περίπου από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, όπου έχει κατατεθεί πρόταση, ενόψει της διάνοιξης του κάθετου άξονα με την Βουλγαρία. «Υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με το νοσοκομείο του Κίρτζαλι, το οποίο βρίσκεται αμέσως μετά τα σύνορα προς την Ελλάδα, προκειμένου να μπορούν να καλυφθούν τυχόν ατυχήματα που θα γίνονται στον άξονα εντός της Ελληνικής επικράτειας και αντιστοίχως επί βουλγαρικού εδάφους». Επιπλέον η διοίκηση διεκδικεί ένα κονδύλι 400.000 ευρώ για την ανάπλαση του Κέντρου Υγείας Ιάσμου και 300.000 ευρώ για την ανάπλαση Κέντρου Υγείας Σαπών.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να παραβρεθεί σε συνάντηση με τον αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική Επίτροπο Johannes Hahn, όπου θα συζητήσουν για την πορεία του ΕΣΠΑ, ειδικά για τα μεγάλα έργα «σημαίες», τα οποία αναδεικνύουν τον περιφερειακό σχεδιασμό και την αναπτυξιακή ταυτότητα της περιοχής.

Δήμητρα Συμεωνίδου
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Express.gr] Έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη Λακωνία μέσω ΕΣΠΑ GeorgIrisbus 0 2.159 26-01-2012, 03:59 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus
  [ΕΘΝΟΣ] Χρυσοχοΐδης: Νέα έργα 3,19 δισ. εντάσσονται στο ΕΣΠΑ GeorgIrisbus 0 1.781 15-09-2011, 05:49 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)