Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[ΕΡΤ] Αντιδράσεις για την απαγόρευση
#1
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις για την απαγόρευση απόπλου στα σκάφη που θα συμμετείχαν στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και την ακινητοποίηση πλοιαρίου με σημαία ΗΠΑ, που αγνόησε την απαγόρευση. Σκάφη του λιμενικού το ακινητοποίησαν και το οδήγησαν στο Κερατσίνι. Στο σκάφος επέβαιναν 36 ακτιβιστές και 11 δημοσιογράφοι. Την απαγόρευση που προήλθε από απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χαρακτήρισαν ως παράνομη, τόσο τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ενώ ανακοινώσεις με σκληρή γλώσσα, εξέδωσαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σε συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας «ένα καράβι για τη Γάζα», με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, οι διοργανωτές έθεσαν το ερώτημα αν «τα ισραηλινά χωρικά ύδατα, φτάνουν μέχρι το Κερατσίνι» και τόνισαν μεταξύ άλλων ότι: «Εμείς από την μεριά μας αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η πρόθεσή μας και η αποφασιστικότητά μας να φτάσουμε στην αποκλεισμένη Γάζα δεν κάμπτεται, αντίθετα δυναμώνει. Οι συντονισμένες προσπάθειες της ισραηλινής και της ελληνικής κυβέρνησης δεν μας φοβίζουν, αντίθετα μας επιβεβαιώνουν ότι αυτοί μας φοβούνται. Φοβούνται την φιλία των λαών, την διεθνή αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική ευαισθησία, την άρνησή μας να αποδεχτούμε την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, τον κοινό μας αγώνα για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη».

Συνεχίζοντας οι διοργανωτές, ανέφεραν πως:«Η Ισραηλινή προπαγάνδα από-ηθικοποίησης και σπίλωσης του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ –Παραμένουμε Άνθρωποι» καλά κρατεί και έχει ιδιαίτερα ενταθεί ενόψει της αναχώρησης του στόλου για την Γάζα. Τις τελευταίες μέρες έχουν εμφανισθεί στον Ισραηλινό τύπο, αλλά και σε ορισμένα Ελληνικά έντυπα, δημοσιεύματα που κάνουν λόγω για δήθεν ύπαρξη ανάμεσα στους ακτιβιστές «τρομοκρατών» και για προετοιμασία να ασκηθεί βία στους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες όταν προσπαθήσουν να σταματήσουν τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ. Είναι φανερό ότι τα ανυπόστατα και μεθοδευμένα αυτά δημοσιεύματα προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλοθι για την χρήση εκτεταμένης βίας από μεριάς των στρατιωτών του Ισραήλ».

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει ότι από τις 22 Ιουνίου έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία κάνει έκκληση στους ακτιβιστές που θέλουν να συμμετάσχουν στην αποστολή για την Γάζα να ακυρώσουν το ταξίδι τους για λόγους ασφαλείας, υπενθυμίζοντάς τους τις περσινές τραγικές εξελίξεις.

Όπως έγινε γνωστό, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον πλοίαρχο του αμερικανικού σκάφους, που αγνόησε την απαγόρευση απόπλου και αναμένεται να οδηγηθεί στο αυτόφωρο τη Δευτέρα. Την ίδια ώρα στο λιμάνι στο Κολυμπάρι Χανίων, Ισπανοί ακτιβιστές που επέβαιναν στο ακινητοποιημένο πλοίο "Γκουέρνικα", που συμμετέχει στον "Στόλο Ελευθερίας ΙΙ", σκοπός του οποίου είναι να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα, επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο για διευκρινήσεις γύρω από το θέμα που προέκυψε. Το πλοίο έχει σημαία Κομόρες.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την απαγόρευση απόπλου και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, με στόχο να επιτρέψει τον απόπλου του στολίσκου για τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ, www.ert.gr
Επιμέλεια: Νάσος Μπράτσος
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)