Αξιολόγηση Θέματος:
  • 1 Ψήφοι - 3 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ημερησία] ΕΛΒΟ: "Αποχώρηση" ίδιωτών με αύξηση κεφαλαίου 27 εκατ. ευρώ
#1
Του Λεωνίδα Λιάμη

Συνθήκες που θα επιτρέψουν να «ξαναπατήσει γκάζι» διαμορφώνονται για τη «μηχανή» της ΕΛΒΟ, μετά και τη χθεσινή απόφαση της γενικής συνέλευσης της βιομηχανίας, να δώσει το «πράσινο φως» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για θετική εξέλιξη για την επιχείρηση, μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα, κατά το οποίο η έλλειψη ρευστότητας είχε «φρενάρει» τις παραγωγικές και αναπτυξιακές τις δυνατότητες. Οπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση της ΕΛΒΟ, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, που αντιστοιχεί σε ποσό 23-24 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθεί για συμψηφισμό υποχρεώσεων της βιομηχανίας προς το Δημόσιο ενώ τα υπόλοιπα 3-4 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης.

Αύξηση
Βάσει του χρονοδιαγράμματος που γνωστοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο και μετά το πέρας της, το Δημόσιο θα αυξήσει το ποσοστό του στο 72,6% (από 51% σήμερα), καθώς ο όμιλος Μυτιληναίος (στο 24,1% από 43%) και η οικογένεια Λαϊνόπουλου (στο 3,3% από 6%) διευκόλυναν μεν τη διαδικασία, αλλά δεν συμμετέχουν. Η πλευρά Μυτιληναίου, εξάλλου, όπως έχει αποκαλύψει στο παρελθόν η «Η» έχει παραχωρήσει το μερίδιό του στο Δημόσιο, απαιτώντας μόνο 1 ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά το κράτος εξακολουθεί να μην έχει αποδεχτεί την (ουσιαστικά) δωρεά του ιδιώτη.

Στα σημαντικά οφέλη για την ΕΛΒΟ από την αύξηση κεφαλαίου είναι το γεγονός ότι πλέον θα εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα και έτσι θα αποκτήσει δυνατότητα να λαμβάνει εκ νέου μέρος σε διαγωνισμούς και να διεκδικεί νέα έργα και συμβάσεις.

Ανοίγει, επίσης, ο δρόμος να γίνει πράξη η υπόσχεση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Μπεγλίτη ότι μόλις καθαρίσει το τοπίο με την φορολογική ενημερότητα, θα ανατεθούν στη βιομηχανία προγράμματα ύψους 15 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του στρατού. Η υπογραφή αυτής της σύμβασης, όμως, θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΛΒΟ να λάβει και το ομολογιακό δάνειο ύψους 11 εκατ. ευρώ που έχει διαπραγματευτεί με την ΕΤΕ και το Τ.Τ., αλλά προς το παρόν μένει «παγωμένο», στερώντας της πολύτιμη ρευστότητα.

Πρόγραμμα
Την περίοδο αυτή, η ΕΛΒΟ έχει στις γραμμές παραγωγής την εκτέλεση προγράμματος 308 οχημάτων για τον κυπριακό στρατό. Το Μάρτιο παραδόθηκε μια παραγγελία 33 φορτηγών και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έπεται μία ακόμη παράδοση με 25 οχήματα. Η παραγγελία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011. Οσον αφορά στις υποχρεώσεις της ΕΛΒΟ, σε τράπεζες, προμηθευτές και τρίτους, το ποσό υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Καθημερινή] ΕΛΒΟ: Ζημία 23,3 εκατ. ευρώ το 2011 GeorgIrisbus 0 2.368 21-05-2012, 04:12 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)