Αξιολόγηση Θέματος:
  • 4 Ψήφοι - 1.75 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Το Βήμα] ΚΤΕΛ: Καταγγέλλονται για «μαγείρεμα» του ΦΠΑ
#1
Καταγγελίες για φοροδιαφυγή και παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τα ΚΤΕΛ έφτασαν πριν από λίγες ημέρες στις υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι καταγγελίες, οι οποίες προέρχονται από επιχειρηματίες και αφορούν σε παραβίαση της νομοθεσίας περί ΦΠΑ από τα περισσότερα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, κάνουν λόγο για τιμολόγηση υπηρεσιών άνευ κομίστρου με μειωμένο και όχι με κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, τα έσοδα από εισιτήρια για τη μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους φορολογούνται με 13% ΦΠΑ, ενώ η μεταφορά ασυνόδευτων δεμάτων, αλλά και άλλες πράξεις υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι οι δαπάνες που αφορούν την αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους άνευ κομίστρου δεν τιμολογούνται με τον υψηλό ΦΠΑ, όπως θα έπρεπε, αλλά με τον χαμηλό, προξενώντας ζημίες στα οικονομικά του κράτους, αφού εισπράττει μικρότερο φόρο. Σύμφωνα με την καταγγελία που έφτασε στο ΣΔΟΕ, το μεταφορικό έργο των ΚΤΕΛ που εμφανίζει φοροδιαφυγή είναι η μεταφορά μαθητών με μισθωμένα λεωφορεία από και προς σχολεία, καθώς και οι μονοήμερες σχολικές εκδρομές, δραστηριότητες που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Επίσης, οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι σε πολλά ΚΤΕΛ λειτουργούν γραφεία γενικού τουρισμού και διενεργούν μαθητικές εκδρομές με λεωφορεία ιδιοκτησίας τρίτων, χωρίς να τηρούν το ειδικό καθεστώς τιμολόγησης που διέπει τα πρακτορεία ταξιδίων. Υπενθυμίζεται ότι η σύγκρουση των τουριστικών πρακτόρων με τους λεωφορειούχους των ΚΤΕΛ έχει πάρει χαρακτήρα μόνιμης σύγκρουσης, καθώς τους κατηγορούν ότι υποκλέπτουν το μεταφορικό τους έργο.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)