Αξιολόγηση Θέματος:
  • 2 Ψήφοι - 3 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Euro2Day] Προχωρούν οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ
#1
Το “γκάζι” πατάει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Σε μελέτη που ζητάει το υπουργείο Οικονομικών από την εταιρεία Αccenture ΑΕ, το οικονομικό επιτελείο “σκιαγραφεί” επί της ουσίας τις αλλαγές που έρχονται στις δημόσιες επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για την επόμενη τετραετία (2012 – 2015) και προβλέπει εξοικονόμηση 2,4 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της μελέτης θα βρεθούν η τιμολογιακή πολιτική, η μείωση του λειτουργικού κόστους, οι προσαρμογές στελέχωσης και κόστους προσωπικού ανά έτος και η θέσπιση προτεραιοτήτων για τις επενδύσεις.

Πέραν αυτών, καθίσταται πλέον σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που ζητάει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν και στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού που θα στηρίζεται στην ανταμοιβή της παραγωγικότητας, με την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και την θέσπιση ευέλικτων μηχανισμών διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

Ολες αυτές οι αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν σύντομα. Η μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη έως το τέλος του Μαΐου και η απόδοση των μέτρων θα πρέπει να είναι αισθητή από του χρόνου.

Στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012 – 2015 που θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 23 δις. ευρώ, φαίνεται πως τα υπουργεία έχουν καταλήξει στις δράσεις που θα αναλάβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των 2,4 δις. ευρώ που αναμένεται να προέλθουν από τις ΔΕΚΟ, υπολογίζονται:

1. Από το υπουργείο Εργασίας περίπου 7 δις. ευρώ εξοικονόμηση. Βασικοί άξονες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, η βέλτιστη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και οι αλλαγές στην πολιτική επιδομάτων.

2. Από το υπουργείο Παιδείας αναμένονται περίπου 900 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων και των άλλων δράσεων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

3. Από το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο καθεστώς των Δήμων, αλλά και οι παρεμβάσεις στους φορείς που εποπτεύει το υπουργείο.

4. Από το υπουργείο Υγείας δεν αποκλείεται ο εξορθολογισμός των οικονομικών των νοσοκομείων να αποφέρει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

5. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης φέρεται να έχει προχωρήσει σε δράσεις εξοικονόμησης 650 εκατ. ευρώ.

6. Το υπουργείο Υποδομών εκτιμάται ότι θα “συνεισφέρει” με 600 εκατ. ευρώ
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)