Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ονομασίες σταθμών Μέσων Σταθερής Τροχιάς
#8
Σημειώσατε "Χ". Αν επιβεβαιωθούν οι τωρινές ονομασίες για τη Γραμμή 4, θα έχουμε και σταθμό "Ακαδημία", αν και είναι αμφιλεγόμενο κατά πόσο πρέπει να έχει άλλο όνομα από το σταθμό "Πανεπιστήμιο", με τον οποίο θα υπάρχει ανταπόκριση. Στην Αθήνα έχει υιοθετηθεί μοντέλο οι σταθμοί ανταπόκρισης να έχουν το ίδιο όνομα, με αυτή την περίπτωση να αποτελεί την πρώτη εξαίρεση (θα υπάρξουν από ό,τι φαίνεται κι άλλες, όπως στο Δαχτυλίδι "Παράδεισος" & "Κηφισίας").

Σχετικά με τις ονομασίες στη Γραμμή 4, περιοριζόμενος στο κομμάτι που είναι υπό δημοπράτηση, νομίζω πως έχουν δοθεί σωστά τα ονόματα, με αυτά τα ερωτηματικά:
- Ελικώνος: προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι θα γίνει κατ' αρχάς ο σταθμός. Πρώτον, μπήκε αργά στο σχεδιασμό και σίγουρα θα φέρει προβλήματα μαζί του. Δεύτερον θα είναι όντως σε μεγάλο βάθος και θα βρίσκεται στο μέσο μιας ανηφόρας στα όρια λειτουργίας συμβατικού μετρό μεταξύ Κυψέλης & Γαλατσίου. Ίσως δεν ήταν τυχαίο που εξ' αρχής δεν είχε προβλεφθεί. Το όνομα προέρχεται από τον παρακείμενο λόφο, αν και αρχικά είχε προταθεί η ονομασία "Πάρνηθος" και ενώ το "Ανω Κυψέλη" είχε απορριφθεί από την πρώτη στιγμή.
- Αλεξάνδρας: πολύ γενικό το όνομα, κάπως αναμενόμενο λόγω της θέσης του σταθμού που βρίσκεται πάνω σε όρια και εξυπηρετεί αρκετές περιοχές. Την "Πλατεία Αιγύπτου" που είναι δίπλα πρακτικά δεν την ξέρει κανείς, ίσως η μόνη εναλλακτική να ήταν "Πεδίο του Άρεως";
- Καισαριανή & Πανεπιστημιούπολη: Καμία διαφωνία στην ονομασία τους, απλά υποθέτω πως ο πρώτος ονομάστηκε έτσι πριν γίνει ο εξορισμός (καλώς ή κακώς θα φανεί) του σταθμου "Νήαρ Ηστ" από την Εθν.Αντιστάσεως στον εσωτερικό δρόμο της Παν/λης, πλησίον του τμήματος πληροφορικής.
- Ιλίσια: η αρχική πρόταση ήταν Άνω Ιλίσια, που πρακτικά μου φαίνεται πιο σωστή. Τα Ιλίσια κάτω από την Ούλωφ Πάλμε δεν νομίζουν ότι θα τραβούν την ανηφόρα για να φτάσουν μέχρι την Πλατεία Κύπρου, τους εξυπηρετεί περισσότερο το "Μέγαρο Μουσικής" (που πριν ονομαστεί έτσι ονομάζονταν "Ιλίσια").

Ως προς τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν, είμαι υπέρ του "Πανεπιστήμιο", υπό την έννοια ότι η περιοχή ανέκαθεν σχετίζονταν με το ΕΚΠΑ και τους φοιτητές, με την Ακαδημία & την Εθν.Βιβλιοθήκη να αποτελούν βέβαια αναπόσπαστο τμήμα της Τριλογίας.
Σταθμοί που θα έπρεπε να αλλάξουν είναι ο "Σταθμός Λαρίσης" σε "Κεντρικός Σιδ.Σταθμός" & ο "Κεραμεικός" σε "Γκάζι" ή έστω "Βοτανικός" (από την ευρύτερη περιοχή). Ο Κεραμικός μπορεί να μην έχει την αίγλη του Θησείου ή της Ακρόπολης, αλλά ήταν πολύ σημαντικός χώρος στην αρχαία πόλη για να "χαραμίζεται" σε άλλο σημείο αυτής. Η θέση του έπρεπε να τονίζεται με ακρίβεια, ομοίως και για το Γκάζι, που αντιπροσωπεύει ένα άλλο ιστορικό κομμάτι της σύγχρονης πόλης, αυτό της βιομηχανικής παράδοσης. Συγχέονται δύο άλλοι κόσμοι, χρονικά και λειτουργικά.
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
RE: Ονομασίες σταθμών Μέσων Σταθερής Τροχιάς - από Achilleas-Lykavittos - 28-07-2019, 01:00 PM

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)