28-07-2019, 11:42 PM
(Τελευταία τροποποίηση δημοσίευσης: 29-07-2019, 12:09 AM από N1Ellinikou. Edited 4 times in total.)
(28-07-2019, 08:25 PM)Achilleas-Lykavittos Έγραψε: Μετρό: 2, 5 συμφωνώ, για 4 ίσως να έχεις δίκιο δεν το έχω σκεφτεί. Για 1 νομίζω είναι περιττή προσθήκη, ονομάζεται έτσι από από το 1869 ο σταθμός εκεί, είναι και σταθμός ανταπόκρισης δύο γραμμών μετρό, δίπλα και ο σταθμός του προαστιακού με το ίδιο όνομα. Για την "Ειρήνη" έχουμε δύο θέματα: πρώτον Ολυμπιακό Στάδιο θα λέγεται ο μελλοντικός της Γραμμής 4 από την απέναντι μεριά στην Κηφισίας. Δεύτερον, δόθηκε αυτό το όνομα με συμβολικό χαρακτήρα, κάτι που δεν το θεωρώ παράλογο για ένα τέτοιο χώρο. Έχει χαρακτήρα.
Το 1869 ο Πειραιάς ήταν κυρίως η Ακτή Καλλιμασιώτη, η Ακτή Μιαούλη (όπου στεγάζονταν οι ναυτιλιακές) και η Τρούμπα. Ο υπόλοιπος Πειραιάς ήταν χαμόσπιτα, στάνες και φτωχολογιά. Σήμερα θα ήταν καλύτερο να γίνει πιο κατανοητό που βρίσκεται ο σταθμός αυτός και τι εξυπηρετεί. Αν ο σταθμός "Ομόνοια" λεγόταν "Αθήνα", θα λέγαμε πως θα ήταν κάτι πολύ γενικό και αόριστο...
Η ονομασία "Ειρήνη", κατ' εμέ, είναι εντελώς άκυρη και δεν προσδιορίζει στον μέσο χρήστη/επιβάτη τι βρίσκεται εκεί. Πιο συμβολική θα ήταν η ονομασία "Σαντιάγο Καλατράβα" ή "Νέα Βαλένθια", παρά το "Ειρήνη"! Μη σου πω ότι πιο πολύ μου θυμίζει το Ειρήνης και Φιλίας... Επίσης, η γραμμή 4 δεν πρόκειται να κατασκευαστεί για τα επόμενα 30 χρόνια, επομένως οι ονομασίες των σταθμών αυτής δε θα πρέπει να θεωρούνται "κλειδωμένες". Ενδεικτικές είναι. Γι' αυτό άλλωστε δεν συμπεριέλαβα τις ονομασίες της γραμμής 4 στο ως άνω ποστ μου.
(28-07-2019, 08:25 PM)Achilleas-Lykavittos Έγραψε: Τραμ: Συμφωνώ για 2,3,4,5,6,7,9,10(ειδικά αυτό),11. Για το 1 είτε το ένα είτε το άλλο μου κάνει. Για το 12 υποθέτω ήθελες να γράψεις "Συγγρού-Φιξ" ή κάτι παραπλήσιο, δεν βλέπω πού σχετίζεται η Λ.Αλίμου. Για το 8 θα προτιμούσα την ονομασία "Καμίνια", διότι εκεί θα κατασκευαστεί και ο σταθμός της Γραμμής 1 μετά την υπογειοποίηση Ν.Φάληρο-Πειραιάς, ο οποίος μαζί με τη στάση του τραμ θα εξυπηρετούν αυτή την περιοχή. Σαφώς όμως συμφωνώ μαζί σου, δεν (μας) καλύπτει η τωρινή ονομασία.
"Σταθμός Συγγρού-Φιξ" ήταν να γράψω, ωστόσο δε βοήθησε το πολύ κόπυ-πάστε (όπως έλεγε και μια ψυχή!). Διορθώθηκε.
Όσον αφορά τα Καμίνια, έχω να πω τα εξής δύο. Πρώτον, η ονομασίες των στάσεων τραμ (γιατί δεν είναι σταθμοί) έχουν χαρακτήρα τοπικό, όπως των λεωφορείων. Δηλαδή τείνουν να ονομάζονται ανάλογα με την λεωφόρο στην οποία βρίσκονται, είτε βάσει των πλησιέστερων κάθετων οδών ή λεωφόρων, είτε λόγω παρακείμενου σημείου ενδιαφέροντος. Δεύτερον, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο-Πειραιάς, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Άλλωστε, η φιλοσοφία ήταν να υπογειοποιηθεί το σημείο τούτο, ώστε να πάει απο πάνω το τραμ και να ενωθούν οι δύο παρακείμενες πλευρές. Εφόσον δεν έγινε όταν έπρεπε, δε θα γίνει ποτέ.