20-12-2014, 04:00 PM
Παγκόσμια πρωτιά για τα Τρίκαλα: Από τον Σεπτέμβριο τα λεωφορεία χωρίς οδηγό
Το διάστημα 1 και 2 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2 (http://www.citymobil2.eu/en/). Στο έργο συμμετέχει ως επίσημος εταίρος η e-Trikala AE, εκπροσωπώντας τον Δήμο Τρικκαίων.
Τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, δημοσιοποιήθηκαν οι σκοποί του έργου σε φορείς σχετικούς με την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων χωρίς οδηγό (εταιρείες, εκπρόσωποι πόλεων, τεχνικοί σύμβουλοι προς πόλεις, κατασκευαστές αυτόματων οχημάτων, εταίροι αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων). Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα, τα προβλήματα και ο θετικός αντίκτυπος από την πρώτη επίδειξη του έργου CityMobil2 στο Οριστάνο στη Σαρδηνία (Ιταλία). Εκεί το αυτοματοποιημένο όχημα κινήθηκε σε παραλιακό δρόμο για διάστημα δύο μηνών, διανύοντας συνολικά 1700 χιλιόμετρα και μεταφέροντας πάνω από 3000 επιβάτες.
Την Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε αποκλειστική συνάντηση των εταίρων του CityMobil2. Συζητήθηκε η συνολική πρόοδος του έργου, ενώ επικυρώθηκε το σχέδιο επίδειξης για τις πόλεις πιλότους μέχρι το τέλος του έργου. Τα Τρίκαλα, λοιπόν, θα φιλοξενήσουν τον μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο «πιλότο» πανευρωπαϊκά, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως το Φεβρουάριο του 2016, με συνολική διάρκεια δοκιμών τους 6 μήνες.
Η διαδρομή της επίδειξης στους δρόμους των Τρικάλων προέκυψε μετά από την εισήγηση του Πανεπιστημίου της Ρώμης, σε συνεννόηση με τον Δήμο Τρικκαίων. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι τα Τρίκαλα είναι η μοναδική περίπτωση όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά η «κατά παραγγελία» (on demand) κίνηση του οχήματος!
Το συνολικό μήκος της διαδρομής αναμένεται να φτάσει τα 3,7 χιλιόμετρα, ενώ οι στάσεις μετεπιβίβασης θα είναι πάνω από 10. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της e-Trikala AE κ. Χριστόφορος Ρόμπος και ο διαχειριστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Αθανάσιος Μπαλλής. Στο περιθώριο της συνάντησης, όλοι οι σύνεδροι ανέβηκαν στο αυτόματο όχημα κι έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας.
Το Φεβρουάριο του 2015 αναμένεται να επισκεφτεί την πόλη των Τρικάλων η διαχειριστική επιστημονική ομάδα του προγράμματος, ώστε να εξετάσει την προτεινόμενη διαδρομή, να εντοπίσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και να προτείνει πρακτικές λύσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή της Ελλάδος (ανάμεσα σε 11 χώρες) και συγκεκριμένα του Δήμου Τρικκαίων ως φορέα υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας όσο και της βιομηχανίας, ήταν η πρωτοβουλία του αρμόδιου Υφυπουργού κου Μιχάλη Παπαδόπουλου. Ως αποτέλεσμα, το Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων έχει πρωτοστατήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας ήδη καταθέσει Σχέδιο Νόμου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο προβλέπει την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων (χωρίς οδηγό) στους ελληνικούς δρόμους, ξεπερνώντας το υφιστάμενο ευρωπαϊκό κενό του νομικού πλαισίου.
Στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος που έγινε σήμερα στα Τρίκαλα μίλησαν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αναλυτικά:
Crister Mattson, Σύμβουλος Ε.Ε. σε θέματα ευρυζωνικότητας (Acreo, Σουηδία)
«Όταν ήρθα στα Τρίκαλα - πρώτη φορά - το 2008 τότε η πόλη και η e-Trikala A.E. ξεκινούσε δειλά τα έργα ευρυζωνικότητας.
Ο σημερινός Δήμαρχος και τότε Αντιδήμαρχος είχε ξεκινήσει το πρώτο Ασύρματο Δίκτυο της πόλης με ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια, βρίσκω την πόλη να καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο με την πιλοτική κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό.
Από την πλευρά μoυ, σαν σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ευρυζωνικότητας, σας προτρέπω να συνεχίσετε».
Γιάννης Καρασεϊτανίδης, ΕΠΙΣΕΥ
Εξήγησε τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος και τη διαδικασία προετοιμασίας των υποδομών της πόλης για την υποδοχή του πιλότου.
Στόχος είναι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, 6 οχήματα να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων
«Τολμούμε με την καινοτομία και την έρευνα», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τρικκαίων και «δεν διστάζουμε να εφαρμόζουμε νέες "πράσινες" οικολογικές λύσεις».
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι την παρουσία αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, ανέφερε το πώς αντιμετωπίστηκε πριν από πολλά χρόνια η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αρχικά και του διαδικτύου αργότερα, αισιοδοξώντας ότι ο πιλότος που μας ανέθεσε η Ε.Ε. θα είναι επιτυχημένος.
Χριστόφορος Ρόμπος, Πρόεδρος της e-Trikala A.E.
Ο πρόεδρος της e-Trikala A.E. ανακοίνωσε την επιλογή της πόλης των Τρικάλων ως τον μεγάλο πιλότο του έργου, στη Λωζάνη προ 2 εβδομάδων, και ανάγνωσε την επιστολή που έστειλε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κος Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου:
Κυρίες και κύριοι,
Σκοπός της συνάντησης μας είναι η ενημέρωση σας για τις εξελίξεις στη χώρα μας σε θέματα Ευφυών Μεταφορών και ειδικά αυτοματοποίησης των μεταφορών.
Σε διεθνές επίπεδο το ενδιαφέρον για την αυτόματη οδήγηση αλλά και τα αυτόματα Σύστηματα μεταφορών εν γένει αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς προσελκύοντας την προσοχή Κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών, της βιομηχανίας αλλά και του κοινού.
Η εισαγωγή της αυτοματοποίησης στα σύγχρονα συστήματα μεταφορών αναμένεται να βελτιώσει δραματικά την ασφάλεια των μεταφορών, την αποδοτικότητα τους αλλά και να μειώσει τα οδικά ατυχήματα σε σημείο εκμηδενισμού τους αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταφορών.
Το Υπουργείο μας από την πρώτη στιγμή παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και με την υποστήριξη καινοτόμων Φορέων όπως ο Δήμος Τρικκαίων αλλά και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υπολογιστών και Επικοινωνών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, προχώρησε σε παρεμβάσεις που προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον.
Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να θυμίσω ότι πρόσφατα η Ελληνική Βουλή ψήφισε το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο την πραγματοποίηση δοκιμών με πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα, χωρίς την παρουσία οδηγού, σε ανοικτό αστικό περιβάλλον.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, καινοτόμου σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτέλεσμα επίπονης και περίπλοκης προεργασίας από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου μας που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς όχι μόνο της Εθνικής νομοθεσίας αλλά και Διεθνών Συνθηκών όπως η Συνθήκη της Βιέννης που προβλέπουν την παρουσία οδηγού κατά την κίνηση οχημάτων, αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι δοκιμές αυτές θα γίνουν υπό απόλυτη ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να τονίσω εδώ την ανεκτίμητη βοήθεια των Ειδικών του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ αλλά και της e-Trikala A.E. σε τεχνικό επίπεδο, με τους οποίους οι Υπηρεσίες του Υπουργείου μας είχαν και έχουν μια άψογη συνεργασία.
Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να διαπιστώνω ότι σε περιόδους κρίσης σαν και αυτή που περνάει η χώρα μας, οι Έλληνες μπορούν να είναι περήφανοι μια και η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιων εξελίξεων τόσο σε νομικό επίπεδο με την ψήφιση του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου, όσο και σε τεχνικό επίπεδο με την συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων και του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ στο Ευρωπαϊκό έργο CityMobil2 με σκοπό την πραγματοποίηση εκτεταμένων δοκιμών τελείως αυτόματων λεωφορείων στο Δήμο Τρικκαίων μέσα στην επόμενη χρονιά.
Να θυμίσω εδώ την ημερίδα που οργάνωσε το Υπουργείο μας με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων και του ΕΠΙΕΥ/ΕΜΠ τον περασμένο Μάιο με τη συμμετοχή 12 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Μεταφορών, όπου συζητήθηκε το Εθνικό και Διεθνές κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο που σχετίζεται με την αυτοματοποιημένη οδήγηση.
Ως Υπουργείο, επιθυμούμε και προωθούμε τις νέες ιδέες και προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Τα θέματα αυτόματων μεταφορών είναι μόνο ένας από τους τομείς που το Υπουργείο παρεμβαίνει δυναμικά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το eCall άλλο ένα σύστημα που αναμένεται να σώζει ζωές και που το Υπουργείο μας έχει δυναμική παρουσία σε όλες τις σχετικές Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες (με την υποστήριξη του Τεχνικού μας Συμβούλου Δρ. Αγγελου Αμδίτη).
Άλλωστε είναι περιττό να αναφέρω ότι ως Υπουργείο και ως αρμόδιος Υφυπουργός πρεσβεύουμε ότι η ανάπτυξη των συστημάτων και των εφαρμογών ευφυών μεταφορών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας ενώ αποτελεί και καίριο μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εξοικονόμησης χρόνου, καυσίμων και οικονομικών πόρων.
Να θυμίσω εδώ ότι πρόσφατα το Υπουργείο μας δημιούργησε Ομάδες Εργασίες για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικής Αρχιτεκτονικής σε θέματα Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. Ήδη το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής βρίσκεται σε Δημόσια Διαβούλευση.
Τελειώνοντας θα ήθελα να διαβεβαιώσω για τη συνεχή και αυξανόμενη απασχόληση του Υπουργείου μας και εμένα προσωπικά με θέματα οδικής ασφάλειας και ανάπτυξης των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, προκειμένου να καταστούν οι Μεταφορές πυλώνας ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ελλήνων Πολιτών.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Δήμο Τρικκαίων που τα τελευταία χρόνια αποτελεί κόμβο καινοτομίας σε Εθνικό επίπεδο και το ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ που μαζί με άλλους φορείς μας κάνουν περήφανους για την τεχνολογική καινοτομία τους και την ανάδειξη της χώρας μας στην πρώτη γραμμή των ερευνητικών και επιστημονικών εξελίξεων.
Επιπλέον πληροφορίες για το έργο CityMobil2
To έργο CityMobil2, επικεντρώνεται σε αυτοματοποιημένα συστήματα μαζικής μεταφοράς, κάτι που διαφοροποιείται αισθητά από τα αυτοματοποιημένα επιβατικά αυτοκίνητα ιδίας χρήσης (όπως κάποια που κυκλοφορούν στην Αμερική).
Τέτοια συστήματα μεταφοράς, μπορούν να εξυπηρετήσουν ιστορικά κέντρα πόλεων, τα οποία μπορούν να αποσυμφορήσουν, να συνδυαστούν με υπάρχουσες δομές μεταφορών για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις μεταφορές γενικότερα, υπό το πρίσμα πάντα της Οδικής Ασφάλειας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα και μέριμνά μας.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πλέον ώριμη και έχει αποδείξει την εύρυθμη λειτουργία σε επίπεδο τεχνικών δοκιμών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όλες οι περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου (Αμερική, Ασία-Ιαπωνία), επενδύουν στη βελτίωση και εφαρμογή αυτοματοποιημένων οχημάτων.
Σε αυτήν την κούρσα ταχύτητας, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταρχικό ρόλο και να πρωτοπορήσει.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου και δη στην πόλη των Τρικάλων - και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτήν την επιτυχία μιας περιφερειακής πόλης της Ελλάδας-θα είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ένα τέτοιο σύστημα θα τεθεί σε κυκλοφορία σε καθαρά αστικό περιβάλλον σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας.
Πηγή: http://www.trikalacity.gr/art/pagkosmia-...oris-odigo
Το διάστημα 1 και 2 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2 (http://www.citymobil2.eu/en/). Στο έργο συμμετέχει ως επίσημος εταίρος η e-Trikala AE, εκπροσωπώντας τον Δήμο Τρικκαίων.
Τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, δημοσιοποιήθηκαν οι σκοποί του έργου σε φορείς σχετικούς με την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων χωρίς οδηγό (εταιρείες, εκπρόσωποι πόλεων, τεχνικοί σύμβουλοι προς πόλεις, κατασκευαστές αυτόματων οχημάτων, εταίροι αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων). Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα, τα προβλήματα και ο θετικός αντίκτυπος από την πρώτη επίδειξη του έργου CityMobil2 στο Οριστάνο στη Σαρδηνία (Ιταλία). Εκεί το αυτοματοποιημένο όχημα κινήθηκε σε παραλιακό δρόμο για διάστημα δύο μηνών, διανύοντας συνολικά 1700 χιλιόμετρα και μεταφέροντας πάνω από 3000 επιβάτες.
Την Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε αποκλειστική συνάντηση των εταίρων του CityMobil2. Συζητήθηκε η συνολική πρόοδος του έργου, ενώ επικυρώθηκε το σχέδιο επίδειξης για τις πόλεις πιλότους μέχρι το τέλος του έργου. Τα Τρίκαλα, λοιπόν, θα φιλοξενήσουν τον μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο «πιλότο» πανευρωπαϊκά, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως το Φεβρουάριο του 2016, με συνολική διάρκεια δοκιμών τους 6 μήνες.
Η διαδρομή της επίδειξης στους δρόμους των Τρικάλων προέκυψε μετά από την εισήγηση του Πανεπιστημίου της Ρώμης, σε συνεννόηση με τον Δήμο Τρικκαίων. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι τα Τρίκαλα είναι η μοναδική περίπτωση όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά η «κατά παραγγελία» (on demand) κίνηση του οχήματος!
Το συνολικό μήκος της διαδρομής αναμένεται να φτάσει τα 3,7 χιλιόμετρα, ενώ οι στάσεις μετεπιβίβασης θα είναι πάνω από 10. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της e-Trikala AE κ. Χριστόφορος Ρόμπος και ο διαχειριστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Αθανάσιος Μπαλλής. Στο περιθώριο της συνάντησης, όλοι οι σύνεδροι ανέβηκαν στο αυτόματο όχημα κι έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας.
Το Φεβρουάριο του 2015 αναμένεται να επισκεφτεί την πόλη των Τρικάλων η διαχειριστική επιστημονική ομάδα του προγράμματος, ώστε να εξετάσει την προτεινόμενη διαδρομή, να εντοπίσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και να προτείνει πρακτικές λύσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή της Ελλάδος (ανάμεσα σε 11 χώρες) και συγκεκριμένα του Δήμου Τρικκαίων ως φορέα υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας όσο και της βιομηχανίας, ήταν η πρωτοβουλία του αρμόδιου Υφυπουργού κου Μιχάλη Παπαδόπουλου. Ως αποτέλεσμα, το Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων έχει πρωτοστατήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας ήδη καταθέσει Σχέδιο Νόμου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο προβλέπει την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων (χωρίς οδηγό) στους ελληνικούς δρόμους, ξεπερνώντας το υφιστάμενο ευρωπαϊκό κενό του νομικού πλαισίου.
Στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος που έγινε σήμερα στα Τρίκαλα μίλησαν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αναλυτικά:
Crister Mattson, Σύμβουλος Ε.Ε. σε θέματα ευρυζωνικότητας (Acreo, Σουηδία)
«Όταν ήρθα στα Τρίκαλα - πρώτη φορά - το 2008 τότε η πόλη και η e-Trikala A.E. ξεκινούσε δειλά τα έργα ευρυζωνικότητας.
Ο σημερινός Δήμαρχος και τότε Αντιδήμαρχος είχε ξεκινήσει το πρώτο Ασύρματο Δίκτυο της πόλης με ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια, βρίσκω την πόλη να καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο με την πιλοτική κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό.
Από την πλευρά μoυ, σαν σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ευρυζωνικότητας, σας προτρέπω να συνεχίσετε».
Γιάννης Καρασεϊτανίδης, ΕΠΙΣΕΥ
Εξήγησε τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος και τη διαδικασία προετοιμασίας των υποδομών της πόλης για την υποδοχή του πιλότου.
Στόχος είναι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, 6 οχήματα να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων
«Τολμούμε με την καινοτομία και την έρευνα», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τρικκαίων και «δεν διστάζουμε να εφαρμόζουμε νέες "πράσινες" οικολογικές λύσεις».
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι την παρουσία αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, ανέφερε το πώς αντιμετωπίστηκε πριν από πολλά χρόνια η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αρχικά και του διαδικτύου αργότερα, αισιοδοξώντας ότι ο πιλότος που μας ανέθεσε η Ε.Ε. θα είναι επιτυχημένος.
Χριστόφορος Ρόμπος, Πρόεδρος της e-Trikala A.E.
Ο πρόεδρος της e-Trikala A.E. ανακοίνωσε την επιλογή της πόλης των Τρικάλων ως τον μεγάλο πιλότο του έργου, στη Λωζάνη προ 2 εβδομάδων, και ανάγνωσε την επιστολή που έστειλε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κος Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Παπαδόπουλου:
Κυρίες και κύριοι,
Σκοπός της συνάντησης μας είναι η ενημέρωση σας για τις εξελίξεις στη χώρα μας σε θέματα Ευφυών Μεταφορών και ειδικά αυτοματοποίησης των μεταφορών.
Σε διεθνές επίπεδο το ενδιαφέρον για την αυτόματη οδήγηση αλλά και τα αυτόματα Σύστηματα μεταφορών εν γένει αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς προσελκύοντας την προσοχή Κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών, της βιομηχανίας αλλά και του κοινού.
Η εισαγωγή της αυτοματοποίησης στα σύγχρονα συστήματα μεταφορών αναμένεται να βελτιώσει δραματικά την ασφάλεια των μεταφορών, την αποδοτικότητα τους αλλά και να μειώσει τα οδικά ατυχήματα σε σημείο εκμηδενισμού τους αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταφορών.
Το Υπουργείο μας από την πρώτη στιγμή παρακολούθησε από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και με την υποστήριξη καινοτόμων Φορέων όπως ο Δήμος Τρικκαίων αλλά και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υπολογιστών και Επικοινωνών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, προχώρησε σε παρεμβάσεις που προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον.
Με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να θυμίσω ότι πρόσφατα η Ελληνική Βουλή ψήφισε το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο την πραγματοποίηση δοκιμών με πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα, χωρίς την παρουσία οδηγού, σε ανοικτό αστικό περιβάλλον.
Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, καινοτόμου σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτέλεσμα επίπονης και περίπλοκης προεργασίας από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου μας που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς όχι μόνο της Εθνικής νομοθεσίας αλλά και Διεθνών Συνθηκών όπως η Συνθήκη της Βιέννης που προβλέπουν την παρουσία οδηγού κατά την κίνηση οχημάτων, αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι δοκιμές αυτές θα γίνουν υπό απόλυτη ασφάλεια για τους Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να τονίσω εδώ την ανεκτίμητη βοήθεια των Ειδικών του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ αλλά και της e-Trikala A.E. σε τεχνικό επίπεδο, με τους οποίους οι Υπηρεσίες του Υπουργείου μας είχαν και έχουν μια άψογη συνεργασία.
Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να διαπιστώνω ότι σε περιόδους κρίσης σαν και αυτή που περνάει η χώρα μας, οι Έλληνες μπορούν να είναι περήφανοι μια και η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιων εξελίξεων τόσο σε νομικό επίπεδο με την ψήφιση του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου, όσο και σε τεχνικό επίπεδο με την συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων και του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ στο Ευρωπαϊκό έργο CityMobil2 με σκοπό την πραγματοποίηση εκτεταμένων δοκιμών τελείως αυτόματων λεωφορείων στο Δήμο Τρικκαίων μέσα στην επόμενη χρονιά.
Να θυμίσω εδώ την ημερίδα που οργάνωσε το Υπουργείο μας με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων και του ΕΠΙΕΥ/ΕΜΠ τον περασμένο Μάιο με τη συμμετοχή 12 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Μεταφορών, όπου συζητήθηκε το Εθνικό και Διεθνές κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο που σχετίζεται με την αυτοματοποιημένη οδήγηση.
Ως Υπουργείο, επιθυμούμε και προωθούμε τις νέες ιδέες και προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Τα θέματα αυτόματων μεταφορών είναι μόνο ένας από τους τομείς που το Υπουργείο παρεμβαίνει δυναμικά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το eCall άλλο ένα σύστημα που αναμένεται να σώζει ζωές και που το Υπουργείο μας έχει δυναμική παρουσία σε όλες τις σχετικές Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες (με την υποστήριξη του Τεχνικού μας Συμβούλου Δρ. Αγγελου Αμδίτη).
Άλλωστε είναι περιττό να αναφέρω ότι ως Υπουργείο και ως αρμόδιος Υφυπουργός πρεσβεύουμε ότι η ανάπτυξη των συστημάτων και των εφαρμογών ευφυών μεταφορών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της Οδικής Ασφάλειας ενώ αποτελεί και καίριο μοχλό ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και εξοικονόμησης χρόνου, καυσίμων και οικονομικών πόρων.
Να θυμίσω εδώ ότι πρόσφατα το Υπουργείο μας δημιούργησε Ομάδες Εργασίες για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής και Εθνικής Αρχιτεκτονικής σε θέματα Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών. Ήδη το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής βρίσκεται σε Δημόσια Διαβούλευση.
Τελειώνοντας θα ήθελα να διαβεβαιώσω για τη συνεχή και αυξανόμενη απασχόληση του Υπουργείου μας και εμένα προσωπικά με θέματα οδικής ασφάλειας και ανάπτυξης των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, προκειμένου να καταστούν οι Μεταφορές πυλώνας ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ελλήνων Πολιτών.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Δήμο Τρικκαίων που τα τελευταία χρόνια αποτελεί κόμβο καινοτομίας σε Εθνικό επίπεδο και το ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ που μαζί με άλλους φορείς μας κάνουν περήφανους για την τεχνολογική καινοτομία τους και την ανάδειξη της χώρας μας στην πρώτη γραμμή των ερευνητικών και επιστημονικών εξελίξεων.
Επιπλέον πληροφορίες για το έργο CityMobil2
To έργο CityMobil2, επικεντρώνεται σε αυτοματοποιημένα συστήματα μαζικής μεταφοράς, κάτι που διαφοροποιείται αισθητά από τα αυτοματοποιημένα επιβατικά αυτοκίνητα ιδίας χρήσης (όπως κάποια που κυκλοφορούν στην Αμερική).
Τέτοια συστήματα μεταφοράς, μπορούν να εξυπηρετήσουν ιστορικά κέντρα πόλεων, τα οποία μπορούν να αποσυμφορήσουν, να συνδυαστούν με υπάρχουσες δομές μεταφορών για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις μεταφορές γενικότερα, υπό το πρίσμα πάντα της Οδικής Ασφάλειας, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα και μέριμνά μας.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πλέον ώριμη και έχει αποδείξει την εύρυθμη λειτουργία σε επίπεδο τεχνικών δοκιμών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όλες οι περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου (Αμερική, Ασία-Ιαπωνία), επενδύουν στη βελτίωση και εφαρμογή αυτοματοποιημένων οχημάτων.
Σε αυτήν την κούρσα ταχύτητας, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταρχικό ρόλο και να πρωτοπορήσει.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου και δη στην πόλη των Τρικάλων - και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτήν την επιτυχία μιας περιφερειακής πόλης της Ελλάδας-θα είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που ένα τέτοιο σύστημα θα τεθεί σε κυκλοφορία σε καθαρά αστικό περιβάλλον σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας.
Πηγή: http://www.trikalacity.gr/art/pagkosmia-...oris-odigo
Μπορείτε να δείτε τα βίντεο μου
Υou can see my videos : στο/at TMantzas
Υou can see my videos : στο/at TMantzas