(14-12-2013, 06:13 PM)pvuccino Έγραψε: Άρα εδώ μας λέει ότι το 1931 ήδη υπήρχαν οι γραμμές Ν.Σμύρνης, Γούβας(Αγ.Αρτεμίου), Δουργούτη και Αγ.Ιωάννου (κάτι που συνάδει και με τις δικές μου πληροφορίες) ενώ στο προηγούμενο δημοσίευμα του 1936, το εμφανίζει σα να είχαν μόλις δημιουργηθεί! (με την "τριχοτόμηση" της γραμμής Αθηνών-Λ.Συγγρού και τη "διχοτόμηση" της γραμμής Αθηνών-Λ.Βουλιαγμένης) Άρα που καταλήγουμε;;![]()
Σχετικά με την ερώτησή σου:
Το 1933 υπήρξε σύμβαση με την Πάουερ, η οποία προέβλεπε κατάργηση ορισμένων γραμμών, όπως του Γηροκομείου και των Ταμπουρίων. Η σύμβαση αυτή και η προοπτική εφαρμογής της προκάλεσε και εκτατεμένες απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών των ιδιωτικών λεωφορείων. Το 1936, υπήρξε νέα διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την Πάουερ και τροποποίηση της σύμβασης και δημιουργήθηκαν νέες γραμμές.
Χαρακτηριστικώς, την 13.8.1934 η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Αυτοκινητιστών είχε εκδώσει ανακοινωθέν στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:
"Η ανωτάτη συνομοσπονδία αυτοκινητιστών της Ελλάδος κατόπιν της καταργήσεως ωρισμένων λεωφορειακών γραμμών, και δη των Γηροκομείου, Βύρωνος κ.λπ. [...] ως και της αρξαμένης εφαρμογής των συμφωνιών του Λονδίνου [Σ.Σ. της Ελλάδος με την Πάουερ] [...]
Διαμαρτύρεται με τον πλέον έντονον τρόπον [...] και ζητεί την μη κατάργησιν οιασδήποτε λεωφορειακής γραμμής, [...] την τροποποίησιν των Συμφωνίων του Λονδίνου [...] κ.λπ."
Πάντως, τον Ιούνιο του 1935, η γραμμή της Γούβας σίγουρα υπήρχε (και άγνωστο είναι εάν κατηργήθη και ποτέ το 1933-1934, ή - μόνη λογική εξήγηση που βρίσκω - εάν η γραμμή Αθηνών-Βουλιαγμένης, η οποία το 1936 διχοτομήθηκε σε δύο κλάδους, ήταν όντως γραμμή Βουλιαγμένης, και όχι απλά Λ. Βουλιαγμένης, οπότε η διάσπασή της σε δύο κλάδους θα εξυπηρετούσε τους κατοίκους της Γούβας που θα ήθελαν να πάνε προς Βουλιαγμένη να μην περπατάνε πολύ για να φτάσουν στη στάση...).
Από δημοσίευμα των Αθηναϊκών Νέων της 23.6.1935 για "Τα θερινά δρομολόγια των λεωφορείων των διαφόρων προαστειακών γραμμών" (όχι όπως όλων, διότι "[δ]ιά τας υπολοίπους λεωφορειακάς γραμμάς της περιφερείας Αθηνών, Πειραιώς, Φαλήρων δεν εκανονίσθησαν ακόμη τα θερινά δρομολόγια") προκύπτει ότι υπήρχαν το καλοκαίρι του 1935 τουλάχιστον οι παρακάτω γραμμές:
* Πειραιώς - Ταμπουρίων
* Πειραιώς - Περάματος
* Περιστερίου ["εκ Δημ. Θεάτρου"]
* Σπάτων
* Γούβας
* Μεγάρων
* Δαφνίου
* Πεντέλης
* Ακαδημίας Πλάτωνος
* Φραγκοκλησιάς
* Άνω Ηρακλείου
* Γκύζη ["εκ πλατείας Κάνιγγος"]
* Ελευσίνος
* Ψυχικού
* Γεφύρας
* Νέων Λιοσίων
* Μενιδίου
* Αγίας Παρασκευής
* Κορωπίου