Αξιολόγηση Θέματος:
  • 24 Ψήφοι - 3.04 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leoforeia.gr Gallery² - Σχολιασμος
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά

Είμαστε η μοναδική (ή, έστω, απο τις πολυ λίγες) ιστοσελίδα συγκοινωνιακού ενδιαφέροντος παγκόσμια που διαθέτει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης στο ενεργητικό της.

Αυτό σε συνδυασμό με την πλήρη και συστηματική δραστηριότητα κλοπών φωτογραφιών, την συνεχώς αυξανόμενη με αριθμούς βάση χρηστών (που δεν μπορεί να ελεγχθεί, πέραν των βασικών) αλλά και την θέληση μας για προστασία της δυνατότητας μας να μπορέσουμε να αποδείξουμε τα (κατά τα άλλα) αυταπόδεικτα σε περίπτωση που χρειαστεί μας κάνει να δημιουργούμε κάποιες δικλίδες ασφαλείας (όχι τελεσίδικες, ακόμη) γύρω απο την λειτουργία της ιστοσελίδας.

Μια φωτογραφία τυπικής ανάλυσης πλάτους 600 pixels, όπως το "Intermediate" μέγεθος που βλέπουν όλοι, δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να την δεί επαρκώς και να την σχολιάσει, να την προσθέσει στο forum της ιστοσελίδας και κάποιων επιλεγμένων ακόμα ιστοσελίδων, χωρις να χρειαστεί να την αποθηκεύσει κάπου στον υπολογιστή του. Σε συνδυασμό με κάποιες νέες παραμέτρους τις οποίες θέσαμε στην σελίδα, η φωτογραφία αυτή είναι βελτιωμένη, με ενισχυμένα τα χρώματα, την απόδοση του μαύρου και στην ευκρίνεια της.

Αντιθέτως, η φωτογραφία μεγάλης ανάλυσης, παραμένει ως ανέβηκε με την ανάλυση που ανέβηκε, προς το παρόν. Το άνοιγμα της επιτρέπεται μόνο στην ομάδα των VIP Users, οι οποίοι είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, μιας και δεν μπορούμε να περιορίσουμε κάποιον απο αυτούς απο το να προβάλλει στον υπολογιστή που βρίσκεται, μέσω της σελίδας. Επιτρέπεται επίσης για τους ίδιους λόγους στους Premium Users αλλά και στην ειδική ομάδα των εργαζόμενων (οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα οι ίδιοι σχέση με το επάγγελμα του αυτοκινητιστή και έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες).

Αυτό είναι το προσχέδιο το οποίο έχω ετοιμάσει.

Σχετικά με την ανάλυση των φωτογραφιών
Όπως γνωρίζετε, η ιστοσελίδα φιλοξενεί φωτογραφίες ανάλυσης περισσότερων απο 10Megapixel. Αυτό, με λίγα λόγια σημαίνει πως εκ γενετής της μια φωτογραφία που έχει αποθηκευτεί απο την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή έχει μεγάλο μέγεθος.

Όμως η ανάλυση δεν είναι ο μόνος παράγοντας ο οποίος συμβάλλει στο μέγεθος μιας φωτογραφίας. Έτσι λοιπόν, το μέγεθος των φωτογραφιών τύπου JPEG εξαρτάται πολύ και απο το ποσοστό συμπίεσης που θα υποστεί ένα αρχείο. Στο Photoshop η Adobe έχει χρησιμοπιήσει μια κλίμακα απο το 0 έως το 12 για να υποδείξει το ποσοστό συμπίεσης των JPEG φωτογραφιών, τα περισσότερα προγράμματα όμως χρησιμοποιούν την εκατοστιαία κλίμακα.

Πιο κάτω επισυνάπτω ένα διάγραμμα που δημιούργησα με τις διαφορές στα μεγέθη των αρχείων, ανάλογα με το ποσοστό συμπίεσης που έχουν υποστεί. Σημειωτέων, για να μπορέσει να γίνει σωστά η σύκγκριση πρέπει το αρχείο να έχει τα ίδια περιεχόμενα και την ίδια ανάλυση, το μόνο που πρέπει να αλλάζει είναι η συμπίεση.


.png   compression.png (Μέγεθος: 12,83 KB / Λήψεις Αρχείων: 44)

Με την μπλέ γραμμή στον κάθετο άξονα βλέπετε το σχετικό ποσοστό αρχείου που παράγεται σε σχέση με το αρχικό, με την κόκκινη γραμμή, βλέπετε την ποσοστιαία διαφορά του προηγούμενου απο το τρέχον (πχ στο 99, βλέπετε την διαφορά απο το 100 έως το 99, απλή αφαίρεση), ενώ στον οριζόντιο άξονα βλέπετε το ποσοστό συμπίεσης που έχει υποστεί ένα αρχείο.

Με βάση την εμπειρία και τεκμηριωμένα πλέον απο το παραπάνω γράφημα, η καλύτερη σχέση ποιότητας προς εξαγόμενο μέγεθος αρχείου είναι στο 98% με 97%, με τις τιμές πιο πάνω να εξάγουν ένα μέγεθος αρχείου απαγορευτικό. Αυτό το ποσοστό είναι και εκείνο το οποίο χρησιμοποιούν οι περισσότερες κάμερες για να εξάγουν την φωτογραφία την οποία τραβάτε σε αρχείο, εξαιρουμένων των ψηφιακών που τραβούν σε RAW, το οποίο είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο κομμάτι συζήτησης.

Το κακό ξεκινά κάπου εδώ. Ο χρήστης που θέλει να επεξεργαστεί μια φωτογραφία, μη γνωρίζοντας το τι ακριβώς κάνει η ποιότητα εξαγόμενου αρχείου, την βάζει στο "τέρμα" με αποτέλεσμα, μια φωτογραφία των 12Mpixel, να καταφέρνει να καταλαμβάνει ακόμα και 6MB, την ώρα που η ίδια φωτογραφία αν σωζόταν στο 97% θα καταλάμβανε σχεδόν 36% λιγότερο χώρο, δηλαδή περίπου 3,8ΜΒ. Μιλάμε για μια διαφορά της τάξης των 2,2MB. Αν αυτό τώρα συμβεί σε 6000 φωτογραφίες, μιλάμε για άσκοπη κατάληψη χώρου της τάξης των 13GB!.

Αυτός είναι ο ένας παράγοντας ο οποίος συνήθως δεν λαμβάνεται υπ' οψιν. Ο δεύτερος παράγοντας είναι φυσικά η ανάλυση μιας φωτογραφίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, υπάρχει ένας κανόνας ο οποίος κυκλοφορεί: Είναι ο κανόνας των 8Mpixel. Οτι δηλαδή, μετά τα 8Mpixel το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά. Δεν θα έλεγα οτι είναι μύθος. Θα έλεγα απλά οτι είναι ελλιπές. Και ρωτώ: Πού το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά; Στην οθόνη του υπολογιστή, στην κόλλα Α4, στο 10x15, όταν τυπώνεται απο φωτογραφείο;

Η απάντηση είναι πως όταν το τυπογραφείο τυπώνει σε ανάλυση 300dpi, στην οποία το ανθρώπινο μάτι «γεμίζει» τότε τα 8 περίπου Mpixel είναι ικανά να γεμίσουν ένα χαρτί Α4. Για την ακρίβεια, η ανάλυση η οποία είναι επιθυμητή γι' αυτό το αποτέλεσμα είναι η 3600x2400. Όταν όμως το φωτογραφείο τυπώσει στα 600dpi, για κάποιον ο οποίος αναζητά το κάτι παραπάνω, τότε αυτά τα 8Mpixel δεν κάνουν παρά μόνο για ένα εκτυπώμενο αρχείο της τάξης των 10x15εκ., δηλαδή της μικρής φωτογραφίας που ξέρουμε οι περισσότεροι. Για να καταλάβετε, για να γεμίσει ένα χαρτί Α4 με μια ψηφιακή φωτογραφία στα 600dpi, τότε θα πρέπει αυτή η φωτογραφία να φτάνει τα 34Mpixel!!

Γι' αυτό έχει ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος των Mpixel τα τελευταία χρόνια, προς λύπη των χομπίστων, αφού πλέον έχουν αρχίσει να εκλίπουν οι καλοί αισθητήρες, που έβγαζαν πολύ καλή απόδοση των χρωμάτων, έχει μπεί για τα καλά ο κόκκος στη ζωή μας αλλά και άλλα για χάρη των πολλών Mpixel.

Για την ιστοσελίδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επιλογή της επιθυμητής ανάλυσης. Αυτό γιατί για έναν ανεξήγητο λόγο, η βιομηχανία της ψηφιακής φωτογραφίας δεν έχει ακολουθήσει όλα τα στάνταρ της αναλογικής, με αποτέλεσμα η εκτύπωση ενός αρχείου να είναι ακέτος μπελάς, αφου για να μπορέσει μια φωτογραφία να χωρέσει μέσα σε ένα χαρτί, θα πρέπει είτε να την κόψει κάποιος ανάλογα (γι' αυτό ΠΟΤΕ δεν βγάζουμε οριακές φωτογραφίες), είτε να την συμπιέσει με το ζόρι και να την κάνει να χωρέσει μέσα στο φορμά του χαρτιού, με τραγικές συνέπειες για την αναλογία της φωτογραφίας (πχ κοντόχοντρο ή ψιλόλιγνο θέμα).

Το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε στην ανάλυση των 8Mpixel, ώστε να είναι δυνατόν να πληρείται ο κανόνας των 8Mpixel στο φωτογραφείο αλλά και να μην ξεφεύγουμε σε ό,τι αφορά το μέγεθος των αρχείων. Όμως αυτό είναι μια κουβέντα, καθώς θα πρέπει να καθοριστούν τα όρια επακριβώς, με ακρίβεια pixel. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Πρός το παρόν, καλό καλοκαίρι και καλά μυαλά απο Σεπτέμβριο Photo
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
[Χωρίς Θέμα] - από N1Ellinikou - 12-11-2009, 11:16 PM
[Χωρίς Θέμα] - από Cmaniac - 13-11-2009, 01:00 AM
[Χωρίς Θέμα] - από Cmaniac - 17-11-2009, 04:23 PM
[Χωρίς Θέμα] - από Cmaniac - 18-11-2009, 05:01 PM
[Χωρίς Θέμα] - από Cmaniac - 19-11-2009, 08:14 PM
[Χωρίς Θέμα] - από dermitzakis - 20-11-2009, 10:31 PM
RE: Leoforeia.gr Gallery² - Σχολιασμος - από Cmaniac - 31-07-2011, 01:47 PM
RE: Νεο Φορουμ - από OBELIX - 24-09-2009, 11:03 PM
Λεωφορεία ΟΣΕ - από patrinos - 06-02-2012, 09:56 AM
RE: Λεωφορεία ΟΣΕ - από Paul - 06-02-2012, 11:12 PM

Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  Leoforeia.gr Forum² - Σχολιασμος Cmaniac 63 47.449 30-10-2022, 10:51 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Aggele

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 26 Επισκέπτης (ες)