Αξιολόγηση Θέματος:
  • 1 Ψήφοι - 1 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Επέκταση δικτύου Τραμ
#13
(16-06-2020, 05:33 PM)nikos1991 Έγραψε: Το τραμ γενικά χρησιμοποιείται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Είναι το μεγαλύτερου μεγέθους επιφανειακό μέσο που κινείται παράλληλα με την κυκλοφορία. Μπαίνει εκεί που το λεωφορείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί (αν έχει κυκλοφοριακό φόρτο πάνω από 1800 επιβάτες την ώρα) και εκεί που δεν χρειάζεται - δεν έχει αξία να φτιάξεις μετρό. 
Το ιδανικό είναι να φτιάχνεται σε δρόμους με πλάτος (ιδανικότερος δρόμος στην Αθήνα η Θησέως) και σε πολυσύχναστες περιοχές. Αν δεν μπορεί να έχει αποκλειστική λωρίδα κυκλοφορίας, λόγω στενών δρόμων, χρησιμοποιείται παράλληλα με την κυκλοφορία μειώνοντας την εμπορική του ταχύτητα αλλά και πάλι προσφέροντας περισσότερη χωρητικότητα από οποιοδήποτε λεωφορείο. 
Σχετικά με το τραμ στην Αθήνα, θεωρώ αναγκαίες:
  • την επέκταση από το Φάληρο προς Πειραιά - Κερατσίνι - Πέραμα (στα Ταμπούρια - Πέραμα έχει πήξει το 843).
  • εννοείται επιστροφή στο Σύνταγμα
  • την επέκταση από το Σύνταγμα προς Πανεπιστημίου - Άνω Πατήσια
  • παραλλαγή από Φιξ μέσω Θησέως προς παραλία 
  • Στ. Κατεχάκη - Πολυτεχνειούπολη - Πανεπιστημιούπολη - Μελλοντικός Σταθμός Καισαριανη
  • Μετρό Αργυρούπολη - Παραλιακή (ταχεία σύνδεση με Γλυφάδα - Βούλα)
  • Τέλος σε μορφή LRT πρέπει να επαναλειτουργήσει η μετρική γραμμή Αγ. Ανάργυροι - Ελευσίνα - Μέγαρα

Πολύ σωστά όλα αυτά που αναφέρεις. Αλλά το τραμ δύσκολα μπορεί να είναι λειτουργικό στην Αθήνα, τουλάχιστον για 2 λόγους:

1) Τα τραμ φαίνεται ότι έχουν ελάχιστη προτεραιότητα στην κίνησή τους. Αυτό σημαίνει ότι σε σχεδόν κάθε φανάρι το τραμ θα ακινητοποιείται συχνά. Έτσι, ο χρόνος διαδρομής γίνεται μεγαλύτερος και ασύμφορος (σαν να έχει μείνει Α3 γεμάτο με επιβάτες στην Βουλιαγμενης, μέρες που απεργεί το μετρό).

Εν τω μεταξύ, αν το παρατηρεί κανείς, τα λεωφορεία κινούνται γρηγορότερα από το τραμ, ακόμα και στην Νέα Σμύρνη (δεν το συζηταω για την παραλιακή).

2) Οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί της Αθήνας είναι τέτοιοι, με αποτέλεσμα η επέκταση του τραμ θα προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί βέβαια με το "κλείσιμο" ολόκληρων δρόμων για τα ΙΧ, έτσι ώστε τα επίγεια ΜΜΜ να κινούνται ελεύθερα στον δρόμο εκείνο. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί δημιουργώντας διαφορετικές διαδρομές για τα ΙΧ, στις οποίες.δε θα.υπάρχουν ΜΜΜ και με απαγόρευση της διέλευσης ΙΧ μέσα από το κέντρο, εκτός αν διαθέτουν ειδική κάρτα.

Αυτό απαιτεί βέβαια προώθηση και βελτίωση των ΜΜΜ, κάτι που φαίνεται ότι στο υπουργείο δεν επιθυμούν.

Προσωπικά, πιστεύω ότι δύσκολα σε περιοχές, όπως τα Ταμπούρια, στις οποίες οι δρόμοι είναι πολύ στενοί (μετά βίας με μια λωρίδα) με τα βίας χωράνε τα λεωφορεία. Σε τέτοιες περιοχές, το σωστότερο (μακροπρόθεσμα) είναι το μετρό, εφόσον τα έργα για την επέκταση του δικτύου του γίνουν σε όχι ελληνικούς χρόνους.

Αντίθετα, συνδέσεις όπως Στ. Αργυρούπολη-Γλυφάδα, παραλλαγή από Φιξ μέσω Θησέως προς Φάληρο και η επαναφορά του τραμ στο Σύνταγμα είναι απαραίτητες "επεκτάσεις".

Έπειτα, μια γραμμή τραμ που θα διέρχεται (τουλάχιστον έξω) από το Ε.Μ.Π. και το Ε.Κ.Π.Α. είναι απαραίτητη χθες, μιας και η κατάσταση με τα λεωφορεία προς τα ιδρύματα αυτά είναι ασύμφορη.

Για την επέκταση προς τα Άνω Πατήσια, μέσω της Πανεπιστημίου είναι απαραίτητη, και σε συνδυασμό με τον "Μεγάλο Περίπατο", θα μπορούσε να κλείσει τελείως η Πανεπιστημίου για τα ΙΧ και να κινούνται μόνο πεζοί, ποδηλάτες και ΜΜΜ πάνω σε αυτήν. Επίσης, είναι δυνατόν να εκμεταλλευθεί η ειδική λωρίδα της Πατησίων, έτσι ώστε να φτάνει Άνω Πατήσια χωρίς μεγάλη δυσκολία
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
Επέκταση δικτύου Τραμ - από Panos244 - 07-02-2014, 07:16 PM
RE: Επέκταση Δικτύου ΤΡΑΜ - από dora - 08-02-2014, 12:49 PM
RE: Επέκταση Δικτύου ΤΡΑΜ - από pluss - 08-02-2014, 02:25 PM
RE: Επέκταση Δικτύου ΤΡΑΜ - από dora - 09-02-2014, 03:09 PM
RE: Επέκταση Δικτύου ΤΡΑΜ - από pluss - 09-02-2014, 05:37 PM
RE: Επέκταση Δικτύου ΤΡΑΜ - από Ody. - 03-11-2021, 11:11 PM
RE: Επέκταση Δικτύου ΤΡΑΜ - από Ody. - 15-11-2021, 06:36 PM
RE: Επέκταση δικτύου Τραμ - από Larioupol - 22-06-2020, 08:37 PM

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)