Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ναυτεμπορική] Η στάση λεωφορείου του μέλλοντος έφθασε στο Παρίσι
#1
Μία νέα στάση λεωφορείων που δοκιμάζεται στο Παρίσι υπόσχεται, για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, να κάνει πιο ευχάριστη την αναμονή των επιβατών. Μεταξύ άλλων, προσφέρει θύρες φόρτισης κινητών τηλεφώνων, δωρεάν WiFi, καφέ, ακόμη και την επιλογή ενοικίασης ποδηλάτου σε περίπτωση που κάποιος αλλάξει γνώμη μέχρι να έρθει το λεωφορείο.

[Εικόνα: busstopparis.jpg]

Η πειραματική στάση, πάνω στη Λεωφόρο Ντιντερό, σχεδιάστηκε από το Μαρκ Ορέλ και αποτελεί μια πρόγευση για το πώς ενδέχεται να μοιάζουν οι στάσεις των λεωφορείων στις μεγαλουπόλεις του μέλλοντος: δεν θα παρέχουν απλώς καταφύγιο από τη βροχή και τον ήλιο για όσους περιμένουν, αλλά θα προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες και θα προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Το πρότζεκτ της Αυτόνομης Αρχής Μεταφορών του Παρισιού θα δοκιμαστεί για πέντε μήνες έξω από την πολυσύχναστη Gare de Lyon.

Η στάση καλύπτει έκταση 80 τετραγωνικών μέτρων, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την περιοχή, και ο φωτισμός της ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με την ώρα της μέρας. Εκεί, ο επιβάτης μπορεί να αγοράσει το εισιτήριό του, να πάρει πληροφορίες για τα δρομολόγια ή ακόμη και για τη γειτονιά, να παραγγείλει ένα καφέ κι ένα σνακ, να προμηθευτεί ένα βιβλίο από τη μίνι δανειστική βιβλιοθήκη, να ελέγξει το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, να ακούσει μουσική, να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο, να νοικιάσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ή - για τις γυναίκες- και να καθίσει για να φρεσκάρει το μακιγιάζ της.

Στη νέα στάση θα δοκιμαστούν επίσης - για πρώτη φορά σε αστικό περιβάλλον- νέα υλικά και καινοτομίες, όπως κεραμικά έπιπλα, τα οποία επινόησε ο σχεδιαστής Ορέλ ή μια τεχνολογία που επιτρέπει την αναπαραγωγή ήχου από το ύφασμα του επίπλου. Γύρω από τα δέντρα του περιβάλλοντος χώρου έχουν τοποθετηθεί τραπεζάκια τύπου μπαρ, για να ενθαρρύνουν τους επιβάτες να συζητήσουν μεταξύ τους, ενώ οι τουρίστες μπορούν να προγραμματίσουν το υπόλοιπο ταξίδι τους μέσα από πίνακες με πολλές, διαδραστικές πληροφορίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι προσπαθεί να κάνει πιο ευχάριστη την αναμονή για τους επιβάτες. Πριν από δύο χρόνια, οι αρχές της πόλης συνεργάστηκαν με τη γνωστή σουηδική εταιρία IKEA για να εξοπλίσουν 12 πολυσύχναστες στάσεις με καναπέδες, ράφια, φωτιστικά και είδη διακόσμησης.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)