Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Voria.gr] Σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα στο νέο λιμάνι Ηγουμενίτσας
#1
Κινδυνεύουν με ακύρωση προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Τα σχέδια και οι πρωτοβουλίες της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, για την προσέλκυση τουρισμού κρουαζιέρας, κινδυνεύουν να βουλιάξουν αν δεν προωθηθούν με ταχείς ρυθμούς τα έργα για την ολοκλήρωση της β' φάσης του νέου λιμανιού και του νέου τερματικού σταθμού.

Ο ΟΛΗΓ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει την μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση των παραπάνω έργων που απειλούν να τορπιλίσουν το συνολικό σχεδιασμό του Οργανισμού για την αξιοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με την προγραμματισμένη υποδοχή κρουαζιερόπλοιων το 2012 και το 2013. Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΛΗΓ, αναφέρεται:

«Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι η ολοκλήρωση του έργου της β' φάσης του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας, που προβλέπει την κατασκευή της επέκτασης του λιμένα με θέσεις πλαγιοπρυμνοδέτισης αλλά και του νέου τερματικού σταθμού Τ3 (extra-schengen) που κρίνονται απαραίτητα για την ασφαλή υποδοχή των πλοίων και των επιβατών τους. Παρατηρούμε ότι το παραπάνω έργο έχει σημαντικές καθυστερήσεις και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα, έχει ξεπεραστεί η αρχική προθεσμία εκτέλεσης του.

Η ΟΛΗΓ ΑΕ έχει επισημάνει τον κίνδυνο να καταλήξουν όλες οι προσπάθειες προσέλκυσης κρουαζιέρας στο κενό με την μη ολοκλήρωση του έργου έως το 2013, καθώς καθίσταται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του λιμένα ως προορισμού κρουαζιέρας. Οι επισημάνσεις μας στάλθηκαν γραπτώς στην υπεύθυνη υπηρεσία παρακολούθησης του έργου (Ε.Υ.Δ.Ε./Μ.Ε.Δ.Ε. - με το υπ’ αρ’ πρωτ. 809/26-03-2012 έγγραφό μας) κοινοποιώντας αυτές παράλληλα και στα γραφεία των αρμόδιων υπουργών (ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. – Υ.ΠΟ.ΠΟ. – ΥΠ.Α.Α.Ν.) και υφυπουργών (ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.).

Ο ΟΛΗΓ ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου και τις προοπτικές του, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι είναι διατεθειμένος να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στη ταχεία ολοκλήρωση του».
Απάντηση
#2
Άσχημα τα μαντάτα για τα έργα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τα έργα της Β` φάσης που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να τελειώσουν φέτος έχουν μπλοκάρει με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν και τα έργα Γ` φάσης. Κινητικότητα υπήρχε βέβαια εδώ και καιρό και η λύση που είχε προκριθεί ήταν να δοθεί το έργο της Β` φάσης από την εταιρεία ΕΛΤΕΡ στην ΙΟΝΙΟΣ που έχει αναλάβει τα έργα της Γ` φάσης. Τελικά με νέες εξελίξεις που είχαμε η εταιρεία ΕΛΤΕΡ έκανε ένσταση κατά της απόφασης έκπτωσης που έγινε δεκτή και συνεχίζει το έργο, με νέο χρονοδιάγραμμα.

Το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο τα έργα αυτά για να μην κολλήσει συνολικά η πρόοδος των έργων. Φυσικά με την παρούσα πολιτική κατάσταση όλα αυτά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν καθώς θα πρέπει να βάλει την υπογραφή του ο Υπουργός Υποδομών και σίγουρα ο υπηρεσιακός δεν θα αναλάβει κάτι τέτοιο.

Η καθυστέρηση πάντως είναι χαρακτηριστική καθώς ήδη έχει δοθεί παράταση 4 μηνών στην ολοκλήρωση των έργων Γ` φάσης. Πριν λίγο καιρό με απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ και με δεδομένη την καθυστέρηση σε απαλλοτριώσεις, έκδοση αδειών κλπ τοποθέτησε την ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 13 Σεπτεμβρίου 2016. Με άλλο σκεπτικό δόθηκε παράταση 15 μηνών και 11 ημερών στην εταιρεία ΕΛΤΕΡ που κατασκευάζει τα έργα Β` φάσης με τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΛΗΓ

Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα έργα που έχουν ως σκοπό όχι μόνο την επέκταση του λιμένα αλλά και την καθιέρωση του ως το κύριο βόρειο Ελληνικό λιμάνι για την κρουαζιέρα στο Ιόνιο Πέλαγος εξέδωσε ανακοίνωση.

Επισημαίνει την μεγάλη καθυστέρηση στην εκτέλεση των παραπάνω έργων που απειλούν να τορπιλίσουν το συνολικό σχεδιασμό του Οργανισμού για την αξιοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με την προγραμματισμένη υποδοχή κρουαζιερόπλοιων το 2012 και το 2013.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΛΗΓ, αναφέρεται: «Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι η ολοκλήρωση του έργου της β' φάσης του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας, που προβλέπει την κατασκευή της επέκτασης του λιμένα με θέσεις πλαγιοπρυμνοδέτισης αλλά και του νέου τερματικού σταθμού Τ3 (extra-schengen) που κρίνονται απαραίτητα για την ασφαλή υποδοχή των πλοίων και των επιβατών τους.

Παρατηρούμε ότι το παραπάνω έργο έχει σημαντικές καθυστερήσεις και σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα, έχει ξεπεραστεί η αρχική προθεσμία εκτέλεσης του. Ο ΟΛΗΓ ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου και τις προοπτικές του, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι είναι διατεθειμένος να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στη ταχεία ολοκλήρωση του».
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Voria.gr] Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε πρόγραμμα με Βενετία και Πλόσε GeorgIrisbus 0 2.047 05-07-2012, 12:40 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus
  [NewsNow] Kινδυνεύουν να σταματήσουν τα έργα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας! Konstantinos MercedesBenz 0 1.707 22-06-2012, 08:54 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)