Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Traveltimes.gr] Καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και μείωση του ΦΠΑ
#1
Κατεδάφιση των μισθολογικών ρετιρέ και διατήρηση 14 μισθών για τους χαμηλόμισθους στον τουρισμό εισηγήθηκε ο ΣΕΤΕ

Υπέρ της διατήρησης της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και των 14 μισθών για τους χαμηλόμισθους τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΣΕΤΕ με τον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι οι «συμβάσεις-ρετιρέ», οι οποίες υπερβαίνουν, έως και 50%, την κατώτατη αμοιβή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής και «μια ελαστικοποίηση και ευελιξία στην εργασία» ώστε να μπορέσει ο τουρισμός να απασχολήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανέργους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των μελών του ΣΕΤΕ με τον κ. Παπαδήμο συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, θέματα που αφορούν την τουριστική πολιτική της χώρας, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία του τουρισμού, τόσο για τις επιδόσεις του τη φετινή περίοδο, όσο και για τις προοπτικές που διαγράφονται στη διάρκεια του 2012, ιδιαίτερα σε ένα κλάδο, που συμβάλει αποφασιστικά στη μεγέθυνση του εθνικού πλούτου της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτοί οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού υπέβαλαν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο δέσμη αιτημάτων, μεταξύ των οποίων και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στις υπηρεσίες του κλάδου στο 6,5% για το τουριστικό πακέτο και στο 13% (επαναφορά) για την εστίαση.

Οι βασικοί άξονες του Μνημονίου που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό εστιάζονται σε μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, που αποτελεί τη «διαχρονικά βασική αιτία καθίζησης της οικονομίας μας».

Είναι αναγκαίο, αναφέρεται στο υπόμνημα, να ληφθούν άμεσα, «συγκεκριμένα μέτρα που σημειολογικά θα αποδείξουν προς τους εταίρους μας και τις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει, εγκαταλείπει τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ριζικά τα διαχρονικά της προβλήματα».

Στο υπόμνημα επαναφέρεται η μελέτη της McKinsey, καθώς ο τουρισμός, με ορίζοντα το 2021, μπορεί να προσφέρει το 35% της μελλοντικής ανάπτυξης - επιπλέον 18 δισ. Ευρώ, συνολικά 50 δισ. Ευρώ κατ’ έτος και το 40% των νέων θέσεων εργασίας, 220.000 νέες θέσεις.

Συμπερασματικά, ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει 2-3 μονάδες επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας και 100.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αν και εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία σε γενικές γραμμές είναι:

Ηλεκτρονική κάρτα παρακολούθησης της εργασίας
Η ολοένα αυξανόμενη ευελιξία της τουριστικής ζήτησης επιβάλει ανάλογη προσαρμογή από τη μεριά της προσφοράς, η οποία εστιάζεται στην επέκταση και ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον τουρισμό, ιδιαίτερα στην εποχική εργασία. Με δεδομένη την έντονη εποχικότητα της τουριστικής ζήτησης, άρα και της ζήτησης για προσφορά εργασίας, θα πρέπει να επιτραπεί ο καταμερισμός των χρόνων απασχόλησης και ανάπαυσης των εργαζομένων, συνολικά μέσα στο διάστημα της απασχόλησης. Σε ότι αφορά το μισθολογικό κόστος, θεωρούμε ότι τόσο οι κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια, όσο και ο 13ος και 14ος μισθός πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι (χωρίς αναπροσαρμογές και αυξήσεις). Για να εξασφαλιστεί η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προτείνεται η αναστολή της εφαρμογής των κλαδικών / ομοιεπαγγελματικών / τοπικών συμβάσεων για το διάστημα 2012 - 2014, με «μαξιλάρι ασφαλείας» πάντα τον κατώτατο μισθό / ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ.

Σε ότι αφορά το μη μισθολογικό κόστος, προτείνεται μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και της υποχρεωτικής πληρωμής μισθοδοσίας και εισφορών μέσω τραπέζης. Αυτό, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών και να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία.

Μείωση του ΦΠΑ και τέλους αεροδρομίων
Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο (μεταφορών περιλαμβανομένων) από 01.01.12 στο 6,5% και παράλληλα, επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από 01.01.12 στο 13%.

Στο ίδιο πλαίσιο, και με δεδομένη τη θετική ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή, προτείνεται η μείωση του Τέλους Εκσυγχρονισμού & Ανάπτυξης Αεροδρομίων κατά 50%, με παράλληλο στρατηγικό σχεδιασμό ενίσχυσης των αερομεταφορών και λειτουργία των αεροδρομίων της χώρας με ιδιωτικό management. Απόλυτα αναγκαία για την τουριστική επανεκκίνηση της ανάπτυξης της Αθήνας είναι επίσης και η μείωση των χρεώσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά 50%.

Στο υπόμνημα, επαναλαμβάνονται , επίσης, και τα ακόλουθα:

- Σύσταση κοινής Εταιρείας Μάρκετινγκ ΕΟΤ και ΣΕΤΕ για τη δημιουργία σύγχρονης εικόνας της χώρας και των τουριστικών προορισμών της καθώς και της αποτελεσματικής προώθησής της, για να προλάβουμε τη θερινή τουριστική περίοδο του 2012.

- Επιτάχυνση χορήγησης visa Schengen εντός 48 ωρών από όλα τα προξενεία της χώρας. Αυτόματη χορήγηση πολλαπλής visa σε αγοραστές τουριστικών κατοικιών υψηλής αξίας (μεγαλύτερης των 200.000 Ευρώ).

- Πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμανιών και μαρινών της χώρας ως ανωνύμων εταιρειών.

- Πλήρης και άμεση απελευθέρωση των χερσαίων μεταφορών – ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ, καθώς επίσης και της αγοράς των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό και των mini vans και αυτοκινήτων 4Χ4 για τα τουριστικά γραφεία.

- Άμεση αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης (υποδοχή, διαμονή και επαναπροώθηση). Σχετικά κονδύλια της Ε.Ε. ύψους 300 εκατ. Ευρώ παραμένουν εδώ και μήνες αδιάθετα. Ενεργοποίηση της επιτροπής ασύλου για την διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτημάτων. Αντιμετώπιση της μάστιγας των κουκουλοφόρων στα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας. Οι μικρές συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται επί των πλατειών ώστε να μη διακόπτεται η κυκλοφορία και να αποκλείεται το κέντρο της πόλης.

- Στα γενικά μέτρα τόνωσης του επενδυτικού κλίματος στον τουρισμό, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, η επανεξέταση του επενδυτικού νόμου και η συνταγματική κατοχύρωση των επενδύσεων.
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [In.gr] «Όχι» σε μείωση του κατώτατου μισθού, «ναι» στη μείωση του κόστους εργασίας GeorgIrisbus 0 1.534 04-01-2012, 08:14 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)