Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: σοβαρά προβλήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας
#1
Από τα χθεσινοβραδινά μέτρα κωλυσιεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας επηρεάστηκαν συνολικά 10 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Λευκωσία: Συνάντηση με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Συγκοινωνιών, Ευθύμιος Φλουρέντζος για συζήτηση του αιτήματός τους για εξαίρεση από το πακέτο μέτρων λιτότητας που ενέκρινε η Βουλή.

Σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Φλουρέντζος τόνισε ότι λόγω των μέτρων κωλυσιεργίας που εφάρμοσαν οι ελεγκτές από τις 11 χθες βράδυ μέχρι τις 4 τα ξημερώματα προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airports, Αδάμος Ασπρής είπε ότι φθάνουν στην εταιρεία ανησυχητικές πληροφορίες για συνέχιση των μέτρων κωλυσιεργίας.

Ο κ. Ασπρής κάλεσε όλους να προβληματιστούν για την πρακτική που ακολουθείται σε μια ουσιώδη υπηρεσία όπως τα αεροδρόμια.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση
#2
Όταν οι Ελεγκτές και οι λειτουργοί των αεροδρομίων απέχουν από υπερωρίες…
Τη στιγμή που ο Υπουργός συζητούσε με την ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα των υπερωριών και της έκκλησης των κομμάτων για αποτροπή απεργιών, έκλεισε το Αεροδρόμιο Λάρνακας


Απίστευτη και άδικη ταλαιπωρία, που είχε αρνητικό αντίκτυπο στον κυπριακό τουρισμό, υπέστησαν χθες δεκάδες επιβάτες, οι οποίοι θα αναχωρούσαν από το Αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο λόγος; Μια ξαφνική ασθένεια λειτουργού των αεροπορικών κινήσεων στον Πύργο Ελέγχου, ο οποίος ήταν μόνος ένεκα της απόφασης των μελών της ΠΑΣΥΔΥ του συγκεκριμένου κλάδου να απέχουν από κάθε υπερωριακή απασχόληση.

Ταλαιπωρία χωρίς καν ειδοποίηση

Όλα ξεκίνησαν από το πρωί, αφού προσήλθε στην εργασία του μόνο ο ένας εκ των δύο λειτουργών αεροπορικών κινήσεων. Γύρω στο μεσημέρι, όμως, ασθένησε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδίδονται σχέδια πτήσης, και χωρίς σχέδιο πτήσης δεν φεύγει κανένα αεροπλάνο, ασχέτως αν εργάζονται ή όχι οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, έλαβαν οδηγίες από τη συντεχνία τους να εξυπηρετούν τις προσγειώσεις αεροσκαφών έκτακτης ανάγκης [νοσοκομειακά, πραγματικές βλάβες κλπ]. Κι αυτό θα συνέχιζε μέχρι τις 7 το βράδυ που θα αναλάμβανε εργασία η επόμενη βάρδια των λειτουργών Αεροπορικών Κινήσεων.

Πάντως, με βάση τους Διεθνείς Κανονισμούς Ασφάλειας Πτήσεων, η αρμόδια Αρχή όφειλε να εκδώσει νόταμ (προειδοποίηση) και η λειτουργία του Αεροδρομίου Λάρνακας, να ανασταλεί αμέσως. Η όλη κατάσταση, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν δεκατρείς συνολικά αναχωρήσεις πτήσεων από τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας και την ταλαιπωρία τριών χιλιάδων περίπου επιβατών.

Τα βρήκαν Υπουργός - Ελεγκτές

Όλο αυτό το σκηνικό, όμως, έγινε στη σκιά της προσπάθειας από πλευράς Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων να μεταπείσει τους Ελεγκτές αλλά και τους εργαζομένους στα αεροδρόμια να άρουν τα απεργιακά ή άλλα μέτρα που έχουν λάβει και της συνάντησης του με λειτουργούς των αεροδρομίων, μέλη της ΠΑΣΥΔΥ. Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Ευθύμιος Φλουρέντζου χαρακτήρισε ως μια «καλή εξέλιξη» την πρόθεση της ΠΑΣΥΔΥ όπως τα θέματα που αφορούν τον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα συζητηθούν στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) του Υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε συμφωνία για ενεργοποίηση της διαδικασίας επίλυσης εργατικών διαφορών για ουσιώδεις υπηρεσίες, είπε ότι «δεν χρειάστηκε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, παρόλο που αυτό θα πρέπει σε κατάλληλο στάδιο να συμφωνηθεί».

Αλαλούμ στις αποζημιώσεις

Ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου έκαμε λόγο «για αλαλούμ» στον τρόπο αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας, προσθέτοντας ότι «κανένας δεν ξέρει πώς αποζημιώνονται σήμερα όσοι εργάζονται υπερωριακά». Όπως είπε, «έγιναν κάποιες αλλαγές μονομερώς», εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση της ΠΑΣΥΔΥ με αυτές τις αλλαγές. «Θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών», είπε. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΠΑΣΥΔΥ «δεν έχει πάρει οποιαδήποτε απόφαση για λήψη απεργιακών μέτρων. Ωστόσο από τη συνάντηση αποχώρησε ο εκπρόσωπος των λειτουργών Αεροπορικών Κινήσεων, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ.

Έκκληση Φλουρέντζου προς Ελεγκτές

Νωρίτερα το πρωί ο Υπουργός Συγκοινωνιών σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών, είχε απευθύνει έκκληση προς τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας να κάνουν δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά την αποχή τους από την υπερωριακή εργασία και τις απεργίες που έχουν εξαγγείλει.

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη, συντεχνίες και Υπουργείο Συγκοινωνιών, όπως μέσα από εξαντλητικό διάλογο καταλήξουν σε λύσεις, επειδή, όπως πρόσθεσε, αν υπάρξουν απεργιακά μέτρα, το οικονομικό κόστος για την Κύπρο θα είναι τεράστιο, σε μια περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, ακόμη, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δηλώνοντας ρητά πως δεν είναι κατά του δικαιώματος απεργίας των εργαζομένων, ανέφερε ότι σε ουσιώδεις υπηρεσίες όπως η Πολιτική Αεροπορία θα πρέπει αυτό το δικαίωμα να ασκείται με πολλή φειδώ.

Διαφωνεί το ΑΚΕΛ με την απαγόρευση

Από πλευράς ΑΚΕΛ ο βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Φακοντής, εξέφρασε τη διαφωνία του για την πρόταση του ΚΕΒΕ για απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ και πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι ο τομέας του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας που επηρεάζει την οικονομία, τις υπερπτήσεις, τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας διεθνώς. Τόνισε ότι οι απεργίες μόνο ζημιά θα προκαλέσουν στον τόπο.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση
#3
Αν τελικά πραγματοποιηθεί η αυριανή εξαγγελθείσα απεργία θα επηρεαστούν τουλάχιστον 35 πτήσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και 7.000 επιβάτες.

Λευκωσία: Μοναδική ενδεχομένως ευκαιρία γι’ άρση των απεργιακών μέτρων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας που κλιμακώνονται αύριο με τετράωρη απεργία, βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων ΝΑ Ευρώπης για την οποία είναι ενήμερο το Εurocontrol.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μάκης Κωνσταντινίδης και ο Εκτελεστικός διευθυντής του Χρίστος Πέτρου (πρώην ανώτερος σύμβουλος του Εurocontrol) σε συνεργασία με τον πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών και νυν βουλευτή Νίκο Νικολαϊδη, ετοίμασαν μεσολαβητική πρόταση που θα τεθεί σήμερα σε ξεχωριστές συναντήσεις ενώπιον του Συνδέσμου των Ελεγκτών από τη μια και του Υπουργείου Συγκοινωνιών από την άλλη.

Αν οι δύο πλευρές είναι σύμφωνες, τότε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, θα πρέπει να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με στόχο τη συμφωνία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι 35 τουλάχιστον πτήσεις (25 στη Λάρνακα και 10 στην Πάφο) και οι 7.000 επιβάτες, που θα επηρεαστούν από την αυριανή απεργία - όπως και πολλές άλλες επιπτώσεις από τον αναπρογραμματισμό πτήσεων - θα μπορέσουν να ταξιδεύσουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, δεκάδες υπερπτήσεις στο FΙR Λευκωσίας, θα πραγματοποιηθούν χωρίς τις καθυστερήσεις των 8.000 λεπτών ημερησίως που τους προκαλούν σημαντικά αυξημένο κόστος.

Στόχος της πρωτοβουλίας των Νίκου Νικολαϊδη, Μάκη Κωσταντινίδη και Χρήστου Πέτρου, που επεξεργάστηκαν τεχνοοικονομικά, διαδικαστικά και πολιτικά δεδομένα και ετοίμασαν συγκεκριμένη λεπτομερή πρόταση επί όλων των πτυχών της διαφοράς, είναι πριν το απόγευμα σήμερα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα με άρση των απεργιακών μέτρων και ομαλοποίηση της κατάστασης. Έτσι θα αποφευχθεί η μεγιστοποίηση των ζημιών που προκαλούνται λόγω της διαφοράς. Αναμένονται μάλιστα σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις εντός της ημέρας, για την πρωτοβουλία και τα αποτελέσματά της. Η μεσολαβητική πρόταση, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», εξασφαλίζει αφενός τις αποκοπές στο ύψος αυτών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα το κράτος δεν θα χάσει διπλάσια περίπου ποσά από μείωση των τελών που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες.

Αναμένουν σήμερα θετικά αποτελέσματα

Η διαχειρίστρια των αεροδρομίων Ηermes και οι αεροπορικές εταιρείες, αναμένουν ότι η πρωτοβουλία θα έχει θετικό αποτέλεσμα, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι περιπέτειες θα συνεχιστούν και ενταθούν, ενώ θα είναι αναπόφευκτα τα αυριανά μέτρα. Η «ακτίδα φωτός» για την οποία μίλησε χθες ο Υπουργός, λόγω του ότι υπάρχει η προοπτική οι πλευρές να προσχωρήσουν σε διαπραγμάτευση των ελάχιστων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των απεργιακών μέτρων, δεν αποτρέπει τα σημαντικά προβλήματα ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας, υπογραμμίζουν οι εμπλεκόμενοι.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση
#4
Παρέλυσαν σήμερα για τέσσερις ώρες από τις 13:00 μέχρι τις 17:00 τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου εξαιτίας της τετράωρης στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν χθες κυρίως από τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιο Φλουρέντζο να ανασταλεί η προγραμματιζόμενη για σήμερα δυναμική αντίδραση των ελεγκτών απέβησαν άκαρπες.

Από τη στάση εργασίας επηρεάστηκαν 35 συνολικά πτήσεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, από και προς τα αεροδρόμια αρκετών χωρών.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων απηύθυνε ακόμη και χθες βράδυ ύστατη έκκληση στους ελεγκτές να ακυρώσουν τα απεργιακά τους μέτρα σημειώνοντας ότι τα αεροδρόμια και ο κυπριακός λαός με τη συμπεριφορά των ελεγκτών βρίσκεται σε ομηρία, κατά την έκφραση του.

Η εργατική διαφορά με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προέκυψε μετά την αντίδραση τους σε νομοθετικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν τους μισθούς τους αλλά και το ύψος της αμοιβής για υπερωρίες.

Πριν από λίγο ο Ευθύμιος Φλουρέντζος που μιλούσε στο Τρίτο του ΡΙΚ ανέφερε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τα επιχειρήματα των ελεγκτών να αρνούνται να παραστούν στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ) για συζήτηση του όλου προβλήματος που έχει προκύψει. Σημείωσε ότι και σήμερα θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για αποτροπή των δυναμικών μέτρων αναφέροντας ότι χθες κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στο διορισμό διαιτητών για επίλυση της διαφοράς με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων το 2004 σε σχέση με τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις του χθες ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου, Αδάμος Ασπρής, ανέφερε ότι οι αρχές και των δυο διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου, παρέλαβαν γύρω στη μια χθες το μεσημέρι την επίσημη NOTAM - ειδοποίηση των ελεγκτών σε σχέση με τη στάση εργασίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, συνέχισε, «αναμένεται να επηρεαστεί το πτητικό πρόγραμμα και των δύο αεροδρομίων της χώρας. Συνολικά, και στα δύο αεροδρόμια, επηρεάζονται 35 πτήσεις εκ των οποίων οι 17 είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 18 είναι αφίξεις ».

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάζονται 23 πτήσεις, 12 αναχωρήσεις και 11 αφίξεις, ενώ στο αεροδρόμιο της Πάφου επηρεάζονται 12 πτήσεις, 5 αναχωρήσεις και αφίξεις 7. Ο κ. Ασπρής πρόσθεσε ότι «ο συνολικός αριθμός των επιβατών που αναμένεται να επηρεαστεί από την απεργία υπολογίζεται στις 5 χιλιάδες άτομα. Προς αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας καλούμε το επιβατικό κοινό όπως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αερογραμμές και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες », είπε.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [SigmaLive] Αχθοφόρος ξάφριζε βαλίτσες επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας Konstantinos MercedesBenz 0 1.511 01-05-2012, 06:48 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: δρόμος - εξπρές στην περιοχή της Κολώνης, στην Πάφο Konstantinos MercedesBenz 0 1.817 19-04-2012, 08:54 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: vέος εμπρησμός λεωφορείων της ΕΜΕΛ στη Λεμεσό Konstantinos MercedesBenz 2 3.254 29-03-2012, 08:40 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Φιλελεύθερος] Ψάχνουν λιμάνι 150 σκάφη στη μαρίνα της Λάρνακας GeorgIrisbus 0 1.442 29-03-2012, 12:57 PM
Τελευταία Δημοσίευση: GeorgIrisbus
  [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: παρολίγον τραγωδία το πρωί με λεωφορείο στην Πάφο Konstantinos MercedesBenz 0 1.811 15-03-2012, 10:03 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: απομακρύνουν επικίνδυνα υλικά από το «EDRO III» Konstantinos MercedesBenz 0 1.558 14-03-2012, 11:55 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: Εύσημα στα λεωφορεία αεροδρομίου Konstantinos MercedesBenz 0 1.774 13-03-2012, 01:05 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: Σωρεία «αμαρτιών» οδήγησε τις ΚΑ στην καταστροφή Konstantinos MercedesBenz 0 1.590 12-02-2012, 08:45 PM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [Ο Φιλελεύθερος] Κύπρος: χωρίς λεωφορεία μένει η Λευκωσία την Τρίτη Konstantinos MercedesBenz 0 2.011 19-12-2011, 12:01 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz
  [SigmaLive.com] Κύπρος: γκρίνιες για άνιση μεταχείριση των Αεροδρομίων Λάρνακας-Πάφου Konstantinos MercedesBenz 0 1.835 06-12-2011, 11:14 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Konstantinos MercedesBenz

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)