Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Προμετωπίδες συρμών γραμμής 1
#1
Ως τακτικός χρήστης του ηλεκτρικού (από γεννήσεως μου) σκέφτηκα να κάνω μια λίστα με τις διάφορες προμετωπίδες των συρμών του. Λόγω και της ανακαίνησης, αρκετές ξαναβγήκαν στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες. Λοιπόν έχουμε:

'ΠΕΙΡΑΙΑ', μαύρο φόντο με άσπρα γράμματα
'ΦΑΛΗΡΟ', άσπρο φόντο με μαύρα γράμματα
'ΤΑΥΡΟΣ', άσπρο φόντο με πορτοκαλί γράμματα (εθεάθη σε 8ης παραλαβής, ίσως της 11ης να έχουν άλλη)
'ΘΗΣΕΙΟ', κόκκινο φόντο με άσπρα γράμματα (εθεάθη σε παλαιό μεταλλικό, μου είπαν ότι μπορεί να υπάρχει/υπήρχε και με άσπρο φόντο, μαύρα γράμματα και διαγώνια κόκκινη γραμμή όπως τα Πατήσια)
'ΟΜΟΝΟΙΑ', κίτρινο φόντο με μαύρα γράμματα
'ΑΤΤΙΚΗ', μαύρο φόντο με άσπρα γράμματα (εθεάθη σε 10ης και 11ης), ίσως να υπήρχε και σε διαφορετική έκδοση με άσπρο φόντο και γράμματα σε κόκκινο/φωτεινό χρώμα
'ΠΑΤΗΣΙΑ' (ενν. Άνω Πατήσια), άσπρο φόντο με μαύρα γράμματα και διαγώνια κόκκινη γραμμή
'Ν. ΙΩΝΙΑ', άσπρο φόντο με κόκκινα γράμματα, ίσως παλαιότερα να υπήρχε και σε έκδοση με στυλ όπως των Πατησίων
'ΗΡΑΚΛΕΙΟ', μπλε φόντο με άσπρα γράμματα
'ΕΙΡΗΝΗ', πράσινο φόντο με άσπρα γράμματα
'ΚΗΦΙΣΙΑ', κόκκινο φόντο με άσπρα γράμματα

Οι σταθμοί Μοσχάτο, Καλλιθέα, Πετράλωνα, Μοναστηράκι, Άγιος Νικόλαος, Κάτω Πατήσια, Άγιος Ελευθέριος, Περισσός, Πευκάκια, Νεραντζιώτισσα, Μαρούσι και ΚΑΤ δεν νομίζω ότι είχαν/έχουν πινακίδα καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν ως τερματικοί και δεν έχουν χώρο για αναστροφή/αλλαγή τροχιάς.
Για το σταθμό Βικτώρια, επειδή χρησιμοποιήθηκε ως τερματικός την περίοδο 1948-1949 μπορεί να υπήρχε και τώρα να μην υπάρχει.

Επίσης οι υπηρεσιακές πινακίδες είναι:

'ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ', μαύρο φόντο με κίτρινα γράμματα
'ΔΟΚΙΜΗ', μαύρο φόντο με κίτρινα γράμματα

Αν θυμάστε και άλλες παρακαλώ προσθέστε τις. Νομίζω πως αύτες είναι πάνω-κάτω.

Τέλος να σημειώσω πως και στο τραμ του Περάματος, χρησιμοποιήθηκαν προμετωπίδες τέτοιου τύπου, με το 'ΠΕΡΑΜΑ' στο στυλ του 'ΚΗΦΙΣΙΑ'. Άρα το 'ΠΕΙΡΑΙΑ' πρέπει να ήταν ίδιο και να υπήρχε και μια πινακίδα ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ή ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ για το τοπικό δρομολόγιο.

Ευχαριστώ και καλά μπάνιαYeah!
Απάντηση
#2
Surprise! Tongue



Συνημμένα αρχείο(α) Μικρογραφία(ες)
   
Απάντηση
#3
ΤέλειοYeah!

Κάπου το 'χε πάρει το μάτι μου αλλά νόμιζα ότι είναι 'θα' για όταν επιχειρήσουν στις 2&3, δεν το 'χα δει τόσα χρόνια. Άρα η 11η έχει και πινακίδες από τις γραμμές 2&3.

'ΣΕΠΟΛΙΑ' μαύρο φόντο με άσπρα γράμματα
'ΣΥΝΤΑΓΜΑ' μαύρο φόντο με άσπρα γράμματα

και φαντάζομαι θα υπάρχουν και Δάφνη, Εθνική Άμυνα και Μοναστηράκι, στο ίδιο στυλ!

Επίσης τα ξύλινα είχαν και μια πινακίδα με πράσινο φόντο, άσπρα γράμματα που έγραφε 'ΣΥΡΜΟΣ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ'. Πιθανολογώ ότι εννοεί πως ο συρμός δεν μπορεί να επιχειρήσει. Τέλος σε φωτογραφίες από την κατασκευή του σταθμού του Πειραιά (1926-1928) υπήρχαν ξύλινοι που μάλλον εκτελούσαν δρομολόγια μεταξύ Πειραιώς και Μοσχάτου. Φαντάζομαι ότι θα ήταν κάτι έκτακτο, ίσως για την κατασκευή του σταθμού Καλλιθέα.
Απάντηση
#4
Καλησπέρα. Χθες είδα σε 8ης "ΘΗΣΕΙΟ" με μοβ φόντο και κίτρινα γράμματα
Απάντηση
#5
I'm back bitches xD

Αν και δεν θυμαμαι αν στα 11ης υπαρχει, αλλη μια πρωμετοπιδα ειναι ο "κοκκινος" πειραιας, οπου εμπαινε μονο στην ουρα του συρμου σαν ειδοποιηση πως ακολουθει συρμος εργων.

Οι υπολοιπες περαν 2-3ων υπαρχουν σε φωτογραφιες και θα ανεβουν συντομα δια την απολαυσην σας... Smile
Απάντηση
#6
Συρμός που βρίσκεται σταθμευμένος στο αμαξοστάσιο φαλήρου (ο 2ος στο βάθος) έχει προμετωπίδες "ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ", μαύρο φόντο με λευκά γράμματα!!!!

Για ποιόν σταθμό πρόκειται;;; Σε μια αναζήτηση που έκανα στο maps εμφανίζει 2 αποτελέσματα:

Το νοσοκομείο Αγ. Σάββα στους Αμπελόκηπους
Μια στάση πλησίον του σταθμού "Ελαιώνας"

Άρα κάποιος σταθμός ήταν να ονομαστεί αλλιώς;;;
Απάντηση
#7
(25-07-2019, 11:16 AM)genesis_jnr Έγραψε: Συρμός που βρίσκεται σταθμευμένος στο αμαξοστάσιο φαλήρου (ο 2ος στο βάθος) έχει προμετωπίδες "ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ", μαύρο φόντο με λευκά γράμματα!!!!

Για ποιόν σταθμό πρόκειται;;; Σε μια αναζήτηση που έκανα στο maps εμφανίζει 2 αποτελέσματα:

Το νοσοκομείο Αγ. Σάββα στους Αμπελόκηπους
Μια στάση πλησίον του σταθμού "Ελαιώνας"

Άρα κάποιος σταθμός ήταν να ονομαστεί αλλιώς;;;


Αν θυμάμαι καλά, το Άγιος Σάββας δεν υπήρχε ποτέ σαν πρόταση για όνομα σε σταθμό.
Η παλια ονοματοδοσία μετα το Μοναστηράκι ήταν "Γκάζι" που έγινε σχεδον αμέσως "Κεραμεικός" εκεί που είναι σήμερα το πάρκινγκ το μετρό και "Γεωπονική" στη στάση Εβγα του 856.
Από την άλλη πλευρά ο σταθμός Αμπελόκηποι είχε ονομαστεί "Πανόρμου" και ο σημερινός σταθμός Πανόρμου θα ήταν λίγο πιο πάνω με το όνομα "Γηροκομείο".
Κανονίστε να μου πειράξετε το 608rifle
Απάντηση
#8
(25-07-2019, 01:16 PM)nikos1991 Έγραψε: Αν θυμάμαι καλά, το Άγιος Σάββας δεν υπήρχε ποτέ σαν πρόταση για όνομα σε σταθμό.

Κι όμως τελικά υπήρχε! Αναφέρονταν στον σταθμό 'Ελαιώνας', ακριβώς λόγω της παρακείμενης εκκλησίας. Τουλάχιστον ως το 2006 ονομάζονταν ως 'Αγιος Σάββας'.

Τώρα γιατί ξέμεινε έτσι; Η υπόθεσή μου είναι η εξής: προφανώς ο φίλος jenesis_jnr θα είδε την προμετωπίδα σε συρμό 11ης παραλαβής, που ως γνωστόν ήρθαν ως το 2004. Συνεπώς θα περιελάμβαναν στις πινακίδες τουλάχιστον τον πρώτο σχεδιασμό επεκτάσεων του Βασικού Έργου (που κατά την περίοδο της παραλαβής των 11ης ήταν προς Αιγάλεω & προς Δουκ.Πλακεντίας στη Γραμμή 3 και Αγ.Δημήτριος & Αγ.Αντώνιος στη Γραμμή 2). Επειδή στον Ελαιώνα θα κατασκευάζονταν το αμαξοστάσιο της (τότε) ΑΜΕΛ, λογικά δεν θα μπορούσε να μην έχει προβλεφθεί η πινακίδα για εκεί.
Εξ άλλου οι αλλαγές στις ονομασίες των σταθμών, αν και καθόλου σπάνιο γεγονός διεθνώς, τουλάχιστον σε εμάς γίνονται μέχρι και τελευταία στιγμή, οπότε στις προμετωπίδες των συρμών της Γραμμής 1, που είναι αναλογικές, δεν περάστηκαν οι αλλαγές.

Πάλι καλά που ονομάστηκε 'Ελαιώνας', γιατί πήξαμε στους αγίους στο μετρό και δεν είναι πάντα κάθε Ι.Ν. ταυτισμένος με μια περιοχή (όπως ο Αγ.Δημήτριος) και στους περισσότερους, όχι μόνο στους ξένους ή τους μη "μυημένους", μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Ένα παράδειγμα ο Αγ.Ιωάννης στη Γραμμή 2. Θα μπορούσε να ονομαστεί Γούβα, από την περιοχή που εξυπηρετεί. Δεν είναι όπως πχ στο Περιστέρι που κρατήσαν το όνομα αυτό για μελλοντική επέκταση και ονομάσαν τον προηγούμενο Αγ.Αντώνιο. Και επιμένουν! Στην επέκταση της Γραμμής 2 στο Ίλιον πάλι βάζουν σταθμό 'Αγ.Νικόλαος', που ήδη υπάρχει άλλωστε. Ταύτιση θέλετε; Ηράκλειο στη Γραμμή 1 - Ηράκλειο και στον Προαστιακό. Νέα Ιωνία στη Γραμμή 1; Νέα Ιωνία και στην επέκταση της Γραμμής 4 μετά το Άλσος Βεΐκου...

Μετά έχουμε τα άλλα περίεργα. 'Κεραμεικός', μόνο που είναι στο Γκάζι (εις ανάμνησιν του σταθμού που δεν τελείωσε ποτέ εκεί στο parking της Αττικό Μετρό). 'Αγία Μαρίνα', γιατί 3 Δήμοι διαφωνούσαν "έχασε η Βενετιά βελόνι". Χτυπάνε το κεφάλι τους στην Αγία Παρασκευή, αλλά στη Χαλανδρίου που τον εξορίσανε ας ονομάζεται 'Αγ.Παρασκευή'. Τουλάχιστον οι υπόλοιποι έχουν κάποια λογική, ακόμη κι αν είναι στα σύνορα περιοχών, υποδηλώνουν ποια περιοχή εξυπηρετούν κυρίως.
Απάντηση
#9
Συρμός 8ης σταθμευμένος ξανά στο αμαξοστάσιο Φαλήρου είχε προμετωπίδες "ΕΞΠΡΕΣ", με μαύρο φόντο(ή μοβ, δεν πρόσεξα καλά) και κίτρινα γράμματα!
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)