07-12-2018, 02:29 AM
(06-12-2018, 09:25 PM)Achilleas-Lykavittos Έγραψε: Καλά δεν χρειάζεται να είσαι τόσο επιθετικός, σιγά το ζήτημα. Απλά έτυχε να διαβάσω εκεί την αντιστοιχία γραμμών-ημερών και το προσέθεσα, γιατί έλειπε (χωρίς να ψέγω τον georgio) και προσωπικά είχα περιέργεια για κάποιες από τις εν λόγω γραμμές, γιατί τις χρησιμοποιώ. Είδα λοιπόν τα προηγούμενα post, αλλά χωρίς να αναφέρεται η αντιστοιχία, έψαξα και από εκεί τις βρήκα, δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοιο ύφος. Κάποιοι εδώ, λόγω επαφών ή και επαγγέλματος έχουν άμεση και πρωτογενή πληροφόρηση (ίσως να ανήκεις σε αυτούς, ίσως και όχι). Δηλαδή άμα υπάρξει διαφωνία πιο ουσιαστική τι θα γίνει;
Ως προς το άλλο, που αναφέρεις για την έλλειψη επικοινωνίας του ΟΑΣΑ με το κοινό, συμφωνώ 100%, εδώ δεν είχαν ένα υποτυπώδες campaign project για τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο... Αλλά ακόμη και αν ο ΟΑΣΑ ήταν σωστός ενημερωτικά, τέτοιου είδους site ή δημοσιογραφικές στήλες θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν, με άλλο περιεχόμενο, γιατί άλλο η επίσημη ενημέρωση, άλλο η δημοσιογραφική έρευνα (όταν γίνεται).
Η διαφωνία έχει να κάνει με την αναφορά σ' ένα site που ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ και ενίοτε πληροφορεί σε σχέση με τις συγκοινωνίες.
Διαβάζουμε συγκεκριμένα όσον αφορά τις αλλαγές στα δρομολόγια:
Σύναψη:Ο ΟΑΣΑ διορθώνει τα δρομολόγια των Λεωφορείων
Στη σταδιακή διόρθωση των επίσημων δρομολογίων όπως εμφανίζονται στην εφαρμογή της τηλεματικής προχωρά ο ΟΑΣΑ ώστε οι επιβάτες να ενημερώνονται για την σωστή ώρα αναχώρησης από τις αφετηρίες.
Η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες δοκιμαστικά με τη γραμμή 164 Στ. Αγ. Δημήτριος - Κ. Ηλ/πολη - Αργ/πολη - Τερψιθέα ενώ στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες λεωφορειακές γραμμές.
Όπως το Athens Transport έγραψε στις 19 Νοεμβρίου, αν και οι οδηγοί των λεωφορείων μπορούν να βλέπουν στην τηλεματική τις σωστές ώρες αναχώρησης, οι επιβάτες βλέπουν τις επίσημες αλλά λανθασμένες με αποτέλεσμα να παραπληροφορούνται.
Η μεταβολή των ωρών αναχώρησης (συνήθως μέσω αραιότερων δρομολογίων από τα επίσημα) είναι επιβεβλημένες λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά κυρίως έλλειψης λεωφορείων που να βρίσκονται σε θέση να εκτελέσουν δρομολόγια.
Προφανώς ο ΟΑΣΑ προχωρά σε αλλαγές σε ωράρια δρομολογίων σε μηνιαία βάση αλλά το ότι αυτή τη φορά γίνονται μαζικά και ανακοινώνονται (παρόλο που οι αλλαγές προβλέπεται να είναι της τάξης των 5-10 λεπτών) παραπέμπει σε προσπάθεια διόρθωσης των λανθασμένων δρομολογίων που βλέπουν οι επιβάτες.
Προφανώς κάποιοι ανακάλυψαν τον Δεκέμβρη του 2018 την Αμερική. Γιατί αλλαγές στα δρομολόγια έχουμε κάθε μήνα κατ' ελάχιστον σε μία γραμμή και ενίοτε και μαζικότερες αλλαγές σε πλήθος γραμμών. Ο ΟΑΣΑ αποδεικνύει τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί να παρέχει συνεχή και ορθή πληροφόρηση μέσω της τηλεματικής για έκτακτες και προγραμματισμένες μεταβολές και αποφάσισε ανάμεσα σε αυτές να ενημερώνει από τα μέσα Νοέμβρη και για αλλαγές στους πίνακες δρομολογίων (τουλάχιστον στις περιπτώσεις που δε συνοδεύονται με τροποποίηση διαδρομής κάποιας γραμμής). Κάποιοι θυμήθηκαν τώρα να το κάνουν "είδηση".
Διαβάζουμε για "διορθώσεις" και γίνεται συσχετισμός με τις "λάθος ώρες" που βλέπει ο επιβάτης στην τηλεματική και τις "σωστές ώρες" στις οποίες έχουν πρόσβαση οι οδηγοί. Παρατήρησε κανείς κάτι τέτοιο στις πρόσφατες μεταβολές; Προφανώς και όχι! Και οι λόγοι έχουν αναλυθεί πολλάκις εδώ μέσα:
1) Ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις το πρόγραμμα να βασίζεται στη διάθεση του οδηγού να δουλέψει ρεπό.
2) Ελλείψεις σε οχήματα, με συνέπεια ειδικά σε γραμμές που απαιτείται 18μ το πρόγραμμα να βασίζεται στη διάθεση του οδηγού να πάει σε άλλο αμαξοστάσιο για να βγάλει λεωφορείο και να καλύψει την βάρδια (ή έστω να περιμένει να πάρει κάποιο σχολασμένο).
3) Κυκλοφοριακές συνθήκες, οι οποίες είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες.
4) Έκτακτα συμβάντα που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία (πχ. πορεία, εγκλωβισμός λεωφορείου λόγω παράνομης στάθμευσης).
5) Επιβατική κίνηση, ειδικά σε περιπτώσεις γραμμών που εξυπηρετούν πανεπιστημιουπόλεις (τον μήνα Οκτώβριο καταγράφεται μία κατακόρυφη αύξηση των μετακινήσεων των φοιτητών προς τις σχολές τους και σταδιακά μειώνονται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του εξαμήνου) ή όσων πρέπει να υποκαταστήσουν κάποιο μέσο σταθερής τροχιάς λόγω προγραμματισμένης ή έκτακτης διακοπής της λειτουργίας του.
Όλοι αυτοί οι λόγοι συμβάλλουν στο να μην υπάρχει η δυνατότητα ο επιβάτης να έχει συνεχή πρόσβαση στην πραγματική δρομολόγηση, κάτι που μπορεί να ελέγχει από την εφαρμογή ή το site μέσω της επιλογής για την προβολή των θέσεων των οχημάτων μιας γραμμής σε χάρτη. Το ότι 3,5 χρόνια μετά την επίσημη λειτουργία της τηλεματικής δεν έχουν επιλυθεί ακόμα τα όποια τεχνικά προβλήματα στο GPS οχημάτων και χάνεται το στίγμα τους, είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα.
Γίνεται παραλληλισμός και με τις αλλαγές στο πρόγραμμα της γραμμής 164, στα μέσα Νοεμβρίου. Προφανώς ο διαχειριστής-συντάκτης-"τα ξέρω όλα" του εν λόγω site δε μπήκε καν στον κόπο ν' ασχοληθεί με το:
- Τι συνέβαινε μέχρι την Κυριακή 18/11 στη γραμμή αυτή; Τι οχήματα δρομολογούνταν; Από που; Πόσα δρομολόγια ήταν προγραμματισμένα; Πόσα εκτελούνταν;
- Τι συμβαίνει από τη Δευτέρα 19/11 και εξής στη γραμμή αυτή; Τι οχήματα δρομολογούνται; Από που; Πόσα δρομολόγια είναι προγραμματισμένα; Πόσα εκτελούνται;
Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν με παρατηρήσεις μόνο κάποιων ημερών ακόμα και από τον καναπέ του σπιτιού, παρατηρώντας το site ή του app και με έναν έλεγχο στα δεδομένα που ελεύθερα διατίθενται μέσω του telematics.oasa.gr όσον αφορά τα δρομολόγια ανά όχημα ή τον χρόνο διαδρομής μιας γραμμής. Και μπορώ να σε διαβεβαιώσω από τα χρόνια παρουσίας μου εδώ μέσα ότι ανεξάρτητα από την όποια "άμεση και πρωτογενή πληροφόρηση" έχει ο καθένας, τα περισσότερα μέλη με παρουσία στις συζητήσεις για τις συγκοινωνίες στην Αθήνα έχουν πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει, μετακινούμενοι με το κάθε μέσο και όχι με το να κάθονται μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή και να "ενημερώνουν" με αποφάσεις της Διαύγειας και λοιπά κουτσομπολιά.
Ζητάω συγγνώμη αν το ύφος ήταν στην προηγούμενη ή μπορεί να φαίνεται και σ' αυτή την απάντηση κάπως επιθετικό. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να μην παρουσιάζουμε κι εδώ μέσα κάποιους σαν "ερευνητές", όταν το συμπεράσματα της έρευνάς τους δεν απηχούν τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Ομίλου ΟΑΣΑ.