Αξιολόγηση Θέματος:
  • 7 Ψήφοι - 2.29 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Στα 1,20 ευρώ το εισιτήριο στις συγκοινωνίες
#21
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, η αύξηση στην τιμή είναι μεν μεγάλη αλλά τα εισιτήρια της Αθήνας παραήταν φθηνά. Για την μηνιαία, πάλι η αύξηση από τα € 35 στα € 45 είναι τσιμπημένη, όμως υπολογίζοντας ότι το 2005 η μηνιαία έκανε € 38 (μετά έπεσε στα € 35), δεν είναι τόσο τρομερή αύξηση € 7 σε 5 χρόνια, μιλάμε για λιγότερο από € 1 τον χρόνο.

Το θέμα είναι ότι όσο και να ακριβύνει το εισιτήριο, δεν θα επιτευχθεί τίποτε αν δεν παταχθεί η λαθρεπιβίβαση. Αυτή είναι η ανοιχτή πληγή, όχι το φθηνό εισιτήριο.

Ωραία, κάντε το εισιτήριο € 1.20 κ.τ.λ. αλλά κάνε και τα παρακάτω:
1) Στο Μετρό (και τον ΗΣΑΠ) βάλε μπαριέρες που να ανοίγουν μόνο όταν ο επιβάτης βάζει μέσα το εισιτήριό του.
2) Στα λεωφορεία, τρόλλεϊ και τραμ αύξηση των ελέγχων. Ο ελεγκτής δεν είναι τσιράκι κανενός όπως τον αντιμετωπίζουν ορισμένοι.
3) Αλλαγή στον τρόπο ελέγχου του εισιτηρίου, και στις επιπτώσεις. Π.χ.:
- Όχι απαραίτητα έλεγχο σε όλους. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες που είναι πιο επιρρεπείς (π.χ. νεολαία, ηλικιωμένοι, αλλοδαποί). Ας μπαίνουν ελεγκτές ως επιβάτες, να κάθονται κάπου και μόλις πετύχουν κουβέντες του τύπου "έχει κανένας κύριος κάποιο εισιτήριο;" ή "έχεις κανένα εισιτήριο ρε μ@/\@|<@ μην μπει κανας ελεγκτής και την κάτσουμε;", τότε επίδειξη υπηρεσιακής ταυτότητας και πρόστιμο.
- Για τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών ή με αναπηρική σύνταξη οι μετακινήσεις να είναι δωρεάν, με την έκδοση ενός ειδικού πάσου έναντι ενός εφάπαξ συμβολικού αντιτίμου. Εάν όμως πρόκειται για αναπηρική σύνταξη να απαιτείται επιπλέον ιατρική γνωμάτευση.
- Για τους μαθητές/φοιτητές το πρόστιμο να μην είναι μειωμένο, αλλά το κανονικό, και να ενημερώνεται η σχολή τους η οποία επίσης να επιβάλλει κυρώσεις. Σε περίπτωση υποτροπής (εάν μέσα σε 1 μήνα από την έκδοση προστίμου κάποιος που δικαιούται μειωμένο εισιτήριο ξαναπιαστεί "τζαμπατζής"), να υποχρεούται πλέον στην καταβολή κανονικού κομίστρου.
- Στα λεωφορεία υποχρεωτικά είσοδος από την μπροστινή πόρτα. Με εξαίρεση τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, στους οποίους επίσης να επιτραπεί να ταξιδεύουν δωρεάν, όποιος άλλος πάει να μπει από την 2η/3η/4η πόρτα, τεκμαίρεται ότι δεν έχει εισιτήριο κι ας έχει στην πραγματικότητα.
- Ξανά για τους φοιτητές, από το 2ο έτος να υποχρεούνται, προκειμένου να εκδόσουν το πάσο τους για να έχουν μειωμένο εισιτήριο, να προσκομίζουν την βαθμολογία τους και να έχουν επιτύχει απαραίτητα προβιβάσιμο βαθμό σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα του έτους τους, ώστε να μην δικαιούνται οι αιώνιοι φοιτητές μισά εισιτήρια.
- Να διευκολυνθεί η διαθεσιμότητα των εισιτηρίων. Με εξαίρεση τα μονά εισιτήρια (για μία ή πολλαπλές διαδρομές) τα περιοδικά (από ημερήσιο και πάνω) να πωλούνται και σε περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κ.τ.λ. ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κοντά σταθμοί ή σταθμαρχεία.
- Να διευρυνθεί/τροποποιηθεί η ισχύς τους. Επιτέλους να μπει το τμήμα του ΟΣΕ νότια του Αγ. Στεφάνου στην αστική ζώνη. Τα μηνιαία εισιτήρια να ισχύουν και αυτά για 30 μέρες από την ακύρωσή τους και όχι από 1η ως 28η/30η/31η του μήνα, ώστε να μην υπάρχουν ουρές στα εκδοτήρια τις μέρες που εκδίδονται.

Επίσης, σκεφθείτε τι θα γινόταν αν οι οδηγοί λεωφορείων/τρόλλεϊ φωτοράφιζαν (κινητά έχουν όλοι) οποιοδήποτε άλλο όχημα τους παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο (στάθμευση σε στάση, ταξί που σταματά κάθε τρεις και λίγο μπροστά σε λεωφορείο "ψαρεύοντας", παραβίαση λεωφορειολωρίδων κ.ά.) και να στέλλουν αναφορά στην τροχαία. Επίσης, ο ΟΑΣΑ να έχει λογαριασμό όπου θα μπαίνουν όλες οι εισπράξεις από πρόστιμα που αφορούν παραβάσεις κατά ΜΜΜ. Οι οδηγοί μπορούν να γίνουν "μάτια" για την πάταξη τέτοιων παραβάσεων. Και είναι τόσες πολλές που έστω και το 75% τους να καταγράφονται και να τιμωρούνται, τότε να δείτε για πότε κάνει φτερά το έλλειμμα... για να μην πούμε ότι ένα λεωφορείο μόνο του σε μια βάρδια θα εξαλείψει το έλλειμμα...

Και τέλος, ας καθιερώσουν πλέον και τα έξυπνα εισιτήρια (σαν πιστωτικές κάρτες). Ναι μεν είναι μια επένδυση με κάποιο κόστος, όμως έχει πολλά οφέλη. Π.χ. αν ενός του έχει εκδοθεί πρόστιμο, καταγράφεται στο έξυπνο εισιτήριο, οπότε αν δεν "φορτίσει" το εισιτήριο με την αξία του προστίμου, οι πόρτες στους σταθμούς δεν θα ανοίγουν. Χώρια ότι αυτά μπορούν να "φορτιστούν" ακόμα και από το σπίτι με πιστωτική κάρτα μέσω internet. Αυτό θα μειώσει τις ανάγκες σε προσωπικό εκδοτηρίων, που μπορούν με την σειρά τους να ενισχύσουν το σώμα των ελεγκτών.

Είναι πολύ απλά τα πράγματα...
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
RE: Στα 1,20 ευρώ το εισιτήριο στις συγκοινωνίες - από panos81 - 09-01-2011, 10:48 PM

Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  Ανατροπή στις συγκοινωνίες: Ερχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο - Η μηνιαία κάρτα γίνεται... πιστωτική TMantzas 0 2.575 26-12-2014, 06:41 PM
Τελευταία Δημοσίευση: TMantzas

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)