Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ηλεκτρικά Λεωφορεία & ΟΑΣΑ/ΟΣΥ
#5
Κι εγώ πιστεύω ότι είναι νωρίς για να δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα καθώς είναι καινούργια ακόμα τεχνολογία αλλά και πολύ ακριβά τα συγκεκριμένα οχήματα, με ιδιαίτερη συντήρηση και υποδομές. Στην περίπτωση της Αθήνας νομίζω ότι προτιμότερα είναι τα κλασσικά ντιζελοκίνητα. Άλλο τα 250.000€ που κοστίζει ένα νέο ντιζελοκίνητο λεωφορείο και άλλο τα ~900.000€ που κοστίζει ένα καινούργιο ηλεκτροκίνητο, όπως λέει σε αυτό το άρθρο στο sustainable-bus.com:

Σύναψη:The total value of the framework agreement is 72 million euros. 48 million for the buses, 11 million for the 10-years full service. Further 13 million euros are allocated for the replacement of batteries, at the cost of 130,000 euros for each unit. Battery lifespan should be no less than 400,000 km, corresponding to 8 years considering an average distance of 50,000 km/year.

Από εδώ:

https://www.sustainable-bus.com/news/yut...s-a-winner

Από την άλλη υπάρχουν και άλλες λύσεις όπως τα υβριδικά λεωφορεία, τα οποία συνδυάζουν ντιζελοκινητήρες με ηλεκτροκινητήρες και εκπέμπουν λιγότερα καυσαέρια. Αλλά για αυτά δεν βρήκα κάποιο άρθρο για το κόστος τους.

Όσον αφορά τα τρόλλεϋ, κι εγώ δεν νομίζω ότι θα καταργηθούν. Τα τελευταία χρόνια ορισμένες πόλεις που έχουν δίκτυο τρόλλεϋ, όταν αντικαθιστούν τα παλιά τους οχήματα, τα καινούργια είναι τεχνολογίας IMC (In Motion Charging). Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πόλη Limoges στην Γαλλία.

https://www.busworld.org/articles/detail...-metropole

Ουσιαστικά αυτά τα τρόλλεϋ έχουν κλασσικές κεραίες αλλά μπορούν να κινηθούν και με μπαταρίες για το ένα τέταρτο τουλάχιστον της διαδρομής τους (έτσι ισχυρίζεται η Iveco τουλάχιστον). Τις μπαταρίες τις φορτίζουν από την ενέργεια που παράγεται όταν φρενάρουν.

Δες και αυτό το βίντεο για το σύστημα In Motion Charging:



Όλες αυτές οι τεχνολογίες είναι πανάκριβες ακόμα αλλά μετά από 5-10 χρόνια θα πέσει, λογικά, το κόστος τους.
Απάντηση


Μηνύματα στο Θέμα
RE: Ηλεκτρικά Λεωφορεία & ΟΑΣΑ/ΟΣΥ - από Giannis - 28-07-2020, 09:03 PM

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)