Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Ypodomes.com] Κρουαζιέρα και πετρέλαια καθιστούν το Κατάκολο το μαργαριτάρι Ιουνίου
#1
Δύο διαφορετικές προοπτικές ανάπτυξης έχει το Κατάκολο, που πλέον χρειάζεται επενδύσεις για να αποτελέσει επί της ουσίας έναν πόλο για την Ηλεία και τη δυτική Ελλάδα.Το τέλος της σεζόν φέρνει αρκετές ειδήσεις για το επίνειο του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Από τη μια το 2011 έκλεισε με σημαντική αύξηση στα ποσοστά της κρουαζιέρας. Από την άλλη, η έλευση του 2012 φέρνει καλές ειδήσεις στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου, από το κοίτασμα που δεκαετίες ερευνούν πολλές εταιρίες, αλλά «επισήμως» εντοπίζεται το 1982, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου.

Το σερί της κρουαζιέρας

Το σερί των επιτυχιών συνεχίζεται για το λιμάνι του Κατακόλου, που έκλεισε άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο σε ότι αφορά την κίνηση τουριστών μέσα από την κρουαζιέρα. Με περισσότερους από 800.000 επιβάτες ετησίως βρίσκεται ψηλά στην σχετική κατάταξη. Αν και φέτος αναμένεται μικρή κάμψη στον αριθμό των αφίξεων, αν τα κρουαζιερόπλοια έχουν με μεγαλύτερη πληρότητα, πιθανότατα να μην φανεί ποσοστιαία μεγάλη διαφορά.

Το 2011 έκλεισε με 429 αφίξεις στο Κατάκολο, έναντι 360 το 2010. Το ποσοστό διαφοράς είναι της τάξης του 19,17%, αριθμητικά 69 αφίξεις παραπάνω. Το 2011 έσπασε πολλά ρεκόρ για το επίνειο του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας. Δύο από αυτά ήταν των περισσότερων αφίξεων σε μια ημέρα που ήταν εφτά και των περισσότερων αφίξεων σε ένα μήνα που ήταν 66. Και τα δύο αυτά ρεκόρ σημειώθηκαν τον Οκτώβριο, που αποδεικνύεται «χρυσός» μήνας λίγο πριν από το τέλος της σεζόν.

Σε ότι αφορά την επιβατική κίνηση, το 2011 αφίχθησαν 819.943 επιβάτες με βάση τα στοιχεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, έναντι 736.869 επιβατών το 2010. Η αύξηση εδώ είναι της τάξης του 11.27% σημαντική αν συνυπολογίσουμε τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν συνολικά παγκοσμίως.

Αν λάβουμε υπόψη πως μαζί με τους επιβάτες έφτασαν στο Κατάκολο με τα πλοία περισσότερα από 300.000 μέλη πληρώματος, πολλοί από τους οποίους «κατέβηκαν» στο λιμάνι, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που πέρασαν από το Κατάκολο ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Σαφώς και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο, τόσοι άνθρωποι να αποτυπώσουν στα μάτια τους, μια όμορφη εικόνα της Ηλείας.

Τα πετρέλαια

Χθες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης (Open Door). Οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 250 εκατ. βαρελιών.

Η προκήρυξη δίνει περιθώριο 7 μηνών στους υποψήφιους επενδυτές και εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σοβαρών εταιρειών της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς. Αν αυτό συμβεί και το Κατάκολο είναι μέσα στις περιοχές ενδιαφέροντος εταιρειών πετρελαίου, για την περιοχή μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής ανάπτυξης, που ωστόσο κατά παλιότερη δήλωση του υφ. Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη, δεν θα επηρεάσει το τουριστικό ρεύμα στο λιμάνι και φυσικά τις κρουαζιέρες. Αντιθέτως θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για το νομό μας.

Οι προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να απευθυνθούν έως τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας, 2 Ιουλίου 2012, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής. Προσφορές που θα υποβληθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα δεν θα ληφθούν υπόψη στα πλαίσια της παρούσας πρόσκλησης.

Το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο, ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ - ΕΚΥ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 MMbbls σε βάθος 2400 - 2600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.

Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

Αντιμετωπίζοντας με αισιοδοξία τις εξελίξεις, το ερώτημα που τίθεται είναι «μπορεί το Κατάκολο να συνδυάσει τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, με ευεργετικές συνέπειες;». Ο χρόνος θα δείξει.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)