Leoforeia.gr | Forum

Πλήρης Έκδοση: [The best] Δήμος Πατρέων: Ρίχνει σήμερα τα κάγκελα στο παλιό λιμάνι
Επί του παρόντος βλέπετε μία λιτή έκδοση του περιεχόμενού μας. Θέαση πλήρης έκδοσης με κατάλληλη διάταξη.
Από την οδό Γούναρη ξεκινά η αποξήλωση - Προωθείται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση της λιμενικής ζώνης λέει ο ΟΛΠΑ


Τα κάγκελα του παλιού λιμανιού της Πάτρας ρίχνει σήμερα στις 9.30 το πρωί ο Δήμος Πατρέων μετά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μιας και δεν έχει υπογραφεί ακόμα από τον ΟΛΠΑ η σύμβαση παραχώρησης της λιμενικής ζώνης στο Δήμος. Η έναρξη της διαδικασίας θα γίνει από την οδό Γούναρη.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος της Πάτρας, "υλοποιώντας την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρά την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, στην αποξήλωση των κιγκλιδωμάτων του παλαιού λιμανιού καθ όλο το μήκος των 3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, που αντιστοιχεί στο τμήμα το οποίο παραχωρείται στον Δήμο, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου και Ο.Λ.ΠΑ., αλλά και τη ρητή δέσμευση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αποξήλωση θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί από τα κιγκλιδώματα που βρίσκονται στο ύψος της οδού Γούναρη και θα γίνει από συνεργεία του Δήμου Πατρέων.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για αποκλεισμό του λιμανιού, αυτός θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της αποκομιδής των τόνων των σκουπιδιών που έχουν σωρευτεί στην πόλη, καθώς για τον αποκλεισμό είναι απαραίτητα και τα μηχανήματα του Δήμου που απασχολούνται στο έργο της αποκομιδής.

Ο Δήμος Πατρέων προχωρά στην υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την άρνηση του ΟΛΠΑ να υπογράψει, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που ετέθη από το Δημοτικό Συμβούλιο, το σχέδιο σύμβασης για την προσωρινή παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου, σε συνέχεια της σχετικής εντολής του κ. Βενιζέλου".

Η απάντηση του ΟΛΠΑ

Ο ΟΛΠΑ αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Πατρέων τονίζει: "Ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από την αποτελεσματική συνεργασία των Υπηρεσιών αυτών και των Συμβούλων του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ (Νομικός & Τεχνικός) στα πλαίσια της σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών την 12.01.2012, σχέδιο Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης εκ μέρους του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης τμημάτων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Λιμένα Πατρών, όπως ορίζονται στην υπ’ αρ. 67/2011 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και σε εκτέλεση της με αρ. πρωτ. 485/ 20.12.2011 εντολής του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του από 30/10/2010 Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πατρέων και Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ.

Οι Νομικοί και Τεχνικοί Σύμβουλοι του Δ. Πατρέων και του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ συνεργάζονται ώστε το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει υπογραφή της Σύμβασης Προσωρινής Παραχώρησης μετά την σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών".
Το θέμα της παραχώρησης της λιμενικής ζώνης του παλιού λιμανιού στο δήμο της Πάτρας, επανέρχεται στο προσκήνιο με εκρηκτικό τρόπο

Μεγάλη αναστάτωση το πρωί στο λιμάνι της Πάτρας, όταν άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν εργαζόμενο του δήμου που εκτελώντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, έκοβε τα κάγκελα του λιμανιού. Μαζί του προσήχθη και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός. Ο πρώτος που έφτασε στο σημείο, ήταν ο αντιδήμαρχος Αχιλλέας Γεωργακόπουλος.

Οδηγήθηκαν και κρατούνται στην ασφάλεια του λιμεναρχείου. Ηδη βρίσκονται στο σημείο ο δήμαρχος και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η πόλη ετοιμάζεται να αντιδράσει. Οπως είναι γνωστό το Λιμεναρχείο της Πάτρας είναι... σεισμόπληκτο (από το 2008) και οι κρατούμενοι κρατούνται... σε ένα κοντέϊνερ!

Στο σημείο έσπευσε και ο δικηγόρος του Δήμου προκειμένου να αναλάβει δράση. Οι λιμενικοί δηλώνουν πως στήριξαν την προσαγωγή του αντιδημάρχου σε έγγραφο του Εισαγγελέα που κατά παραγγελία του Υπουργείου Οικονομικών έχει διατάξει την σύλληψη όποιου προκαλεί "φθορές" στο λιμάνι.
Την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας προκάλεσε η προχθεσινή σύλληψη του Δημάρχου της πόλης Γιάννη Δημαρά, του αντιδημάρχου Γιώργου Σιγαλού και του υπαλλήλου του Δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε με το Δήμαρχο προχθές το απόγευμα και του είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις, ενώ έδωσε εντολή στον ΟΛΠΑ για άμεση υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης σε υλοποίηση της εντολής του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για παραχώρηση του μετώπου.

Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠΑ επρόκειτο να παραβρεθούν στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν παρέστησαν.

Έστειλαν όμως ένα έγγραφο στο Συμβούλιο με το οποίο ενημερώνουν το Σώμα ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να υπογράψει τη σύμβαση. Όπως ενημέρωσε με το έγγραφό του ο ΟΛΠΑ, σε σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του, εγκρίθηκε το κείμενο του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης της έκτασης των 3,5 χλμ. που είχε δοθεί για υπογραφή από το Δήμο στον ΟΛΠΑ.

Το κείμενο σύμβασης είχε σταλεί από τον ΟΛΠΑ στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και το ενέκρινε και ακολούθως σήμερα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΟΛΠΑ.

Χθες ήταν να σταλεί πίσω στο Δήμο και στη συνέχεια το θέμα να έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο η σύμβαση παραχώρησης που έχει στείλει ο Δήμος, έχει τροποποιηθεί ή όχι και αν εκτός απο τη χρήση, περιλαμβάνει και την αξιοποίηση του λιμανιού όπως ζητάει ο Δήμος της Πάτρας.