Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[athenstransport.com]Ακριβότερα τα εισιτήρια για όσους δεν έχουν κάρτες Ath.ena Card
#1
Ακριβότερα τα εισιτήρια για όσους δεν έχουν κάρτες Ath.ena Card

Αποφασιστικά αναμένεται να κινηθεί ο ΟΑΣΑ για τη μείωση των ουρών στα εκδοτήρια εισιτηρίων καθώς την διασφάλιση των εσόδων του οργανισμού. Τις τελευταίες μέρες έγιναν εξαγγελίες για αγορά νέων εκδοτικών μηχανημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ ο ίδιος ο υπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής προκειμένου να προωθηθεί η χρήση των προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card.


Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού κ. Λυκούδη με θέμα τις τεράστιες ουρές στα εκδοτήρια των Μέσων Μεταφοράς, στόχος είναι τα πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket να απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες, ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών της χώρας μας να γίνεται με τη χρήση προσωποποιημένων και ανώνυμων καρτών Ath.ena Card.

Προς το σκοπό αυτό, αναμένεται η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων τα οποία φορτίζονται σε πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket με τους κατόχους προσωποποιημένων και ανώνυμων καρτών να έχουν πρόσβαση στις χαμηλότερες τιμές.

Η νέα αυτή τιμολογιακή πολιτική του ΟΑΣΑ έρχεται έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της έκδοσης των προσωποποιημένων καρτών. Αρχικά, οι κάρτες αυτές απευθύνονταν μόνο σε κατόχους παλιών καρτών απεριορίστων διαδρομών αφού ήταν διαθέσιμες μόνο με την αγορά κομίστρου 30 ημερών. Αυτό, μαζί με την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η έκδοση των καρτών εξαιτίας των δικαιολογητικών που απαιτούταν και των ουρών που σχηματίζονταν στα εκδοτήρια, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να αποφύγουν την έκδοσή των καρτών και να εκδίδουν (ακόμα και σε καθημερινή βάση) χάρτινα εισιτήρια Ath.ena Ticket για τη μετακίνησή τους.

Τον περασμένο Μάρτιο γράψαμε πως ο ΟΑΣΑ έχασε το στοίχημα της επαναφόρτισης των εισιτηρίων, αφού δεν κατάφερε να προωθήσει τις κάρτες ως απαραίτητες για μετακινήσεις με τις συγκοινωνίες της Αθήνας, ενώ παράλληλα να αποθαρρύνει τη χρήση των πολλαπλών εισιτηρίων Ath.ena Ticket (τα οποία, αν και έχουν μεγαλύτερο κόστος για τον ΟΑΣΑ από τα παλιά χάρτινα εισιτήρια, στις περισσότερες περιπτώσεις πετιούνται και δεν επαναφορτίζονται). Προτείναμε μάλιστα την αύξηση της τιμής των πολλαπλών εισιτηρίων, πρόταση που τελικά φαίνεται να υιοθετεί ο ΟΑΣΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν εξάλλου και η υποχρεωτική χρήση προσωποποιημένων καρτών από δικαιούχους μειωμένου κομίστρου από την 1 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 960.000 προσωποποιημένες κάρτες και 420.000 ανώνυμες [ο ΟΑΣΑ δεν έχει δώσει ακριβή στοιχεία με συνέπεια να μην ξέρουμε πόσες από αυτές πράγματι χρησιμοποιούνται]. Εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια για αύξηση της τιμής του κομίστρου στα πολλαπλά εισιτήρια, ένα σενάριο που βλέπει διπλασιασμό αυτού του αριθμού δεν θα πρέπει να φαίνεται περίεργο. 

Κάτι τέτοιο πάντως θα φέρει για άλλη μία φορά στα όριά του το σύστημα αφού πολλοί επιβάτες αναμένεται να περιμένουν και πάλι την τελευταία στιγμή για να εκδώσουν κάρτες. Λύση σε αυτό θα ήταν το μοίρασμα ανώνυμων καρτών Ath.ena Card στους επιβάτες αφού δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό (αλλά παράλληλα δεν επιτρέπουν και την αγορά κομίστρου μέσω διαδικτύου).
Προσεχώς αγορά νέων εκδοτικών μηχανημάτων

Η ανανέωση του λογισμικού των παλιών εκδοτικών μηχανημάτων (τα οποία δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες) δεν πρόκειται να δώσει λύση στις ουρές του Μετρό. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Αυγή ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας, η προμήθεια καινούργιων μηχανημάτων έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων εντάσσεται πλέον μέσα στο σχεδιασμό του ΟΑΣΑ. Στην ίδια συνέντευξη είπε πως το σύνολο των παλιών μηχανημάτων θα έχουν μπει σε λειτουργία ως το τέλος του χρόνου.
Τα νέα μηχανήματα αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο σε σταθμούς του Μετρό όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση όσο και σε στάσεις λεωφορείων που βρίσκονται σε απόσταση από σταθμούς του Μετρό.

Ο ΟΑΣΑ δεν είχε προμηθευτεί αρκετά νέα εκδοτικά μηχανήματα καθώς σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στους σταθμούς του Μετρό απλά θα χρησιμοποιούνταν τα παλιά εκδοτικά μηχανήματα INDRA, ύστερα από ενημέρωση του λογισμικού τους. Όπως όμως έγινε προφανές στην πράξη, τα νέου τύπου μηχανήματα (που λέγεται πως κοστίζουν 25.000 ευρώ έκαστο) ήταν απαραίτητα για τους σταθμούς του Μετρό και μετακινήθηκαν εκεί από στάσεις του Τραμ.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει και νέα μετακίνηση (νέου τύπου) μηχανημάτων ώστε, σύμφωνα με τον υπουργό, οι κεντρικοί σταθμοί να διαθέτουν περισσότερα από 3 μηχανήματα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως οι περιφερειακοί θα διαθέτουν μόνο ένα ή δύο.

Εκτός συζήτησης πάντως βρίσκεται το άνοιγμα επιπλέον εκδοτηρίων εισιτηρίων, αφού ο ΟΑΣΑ επιμένει στην πολιτική του κλεισίματός τους (αναγκαστικά και λόγω έλλειψης προσωπικού) με τον υπουργό να το επιβεβαιώνει και ο ίδιος κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, στη γραμμή 1 Πειραιάς – Κηφισιά υπάρχουν 91 αυτόματα μηχανήματα και 5 σημεία έκδοσης, στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, υπάρχουν 148 αυτόματα μηχανήματα και 13 σημεία έκδοσης, ενώ στο τραμ τα αυτόματα μηχανήματα είναι 27 και 4 τα σημεία έκδοσης. Στο δίκτυο των Οδικών Συγκοινωνιών, υπάρχουν 25 αυτόματα μηχανήματα και 38 σημεία έκδοσης. Τα μηχανήματα Indra τα οποία αναμένεται να αναβαθμιστούν ανέρχονται σε 71.


Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός θίγει το ζήτημα της έλλειψης εκδοτικών μηχανημάτων και ανακοινώνει ενέργειες για την επίλυσή του (αγορά νέων). Μέχρι και σήμερα αρκούταν στο να κατηγορεί όσους σχεδίασαν το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου τα περασμένα χρόνια αλλά και τους επιβάτες που δεν λένε να εξοικειωθούν με το σύστημα.
Απάντηση
#2
Η πηγή που ξέχασα να βάλω
Απάντηση
#3
Παρόμοιο με το σύστημα στο Λονδίνο θα γίνει έτσι (μαζί και με τη ζωνιακη τιμολόγηση), αλλά οι υπηρεσίες ακόμα δευτεροκοσμικες (αν οχι τριτοκοσμικές). Αντί να κάνουν τις αλλαγές στα εισιτήρια κλπ γιατί δεν παίρνουν πρώτα νέα λεωφορεία, νέο εργατικό δυναμικό, συνεργεία καθαρισμού και ακόμα και σεκιούριτι για να αυξηθεί το επίπεδο μετακινήσεων??
- Μην καταστρέφετε κι άλλο το 164 !  Chair  - 
Απάντηση
#4
Το να παραθέτουμε ειδήσεις από το... athenstransport το θεωρώ ξεφτίλα. Αναξιοπιστία και αρκουδολογία στο ζενίθ. Δε διαγράφω το θέμα μόνο και μόνο για να μη κατηγορηθώ για λογοκρισία.
Απάντηση
#5
(23-10-2018, 12:24 AM)N1Ellinikou Έγραψε: Το να παραθέτουμε ειδήσεις από το... athenstransport το θεωρώ ξεφτίλα. Αναξιοπιστία και αρκουδολογία στο ζενίθ. Δε διαγράφω το θέμα μόνο και μόνο για να μη κατηγορηθώ για λογοκρισία.

Έχεις δίκιο. Το έχουν ξεφτιλίσει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Θα ανεβάσω post από το news247 που δείχνει τους νέους σταθμούς της γραμμής 3 του μέτρο...
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)