Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[ypodomes.com]Θα σπάσει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης το φράγμα των 5 εκ. επιβατών;
#1
[Εικόνα: 9903645c3d440c4705e289e70d38988a_L.jpg]

Αισιόδοξος ότι το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης μπορεί να σπάσει το “φράγμα” των 5 εκατ. επιβατών μέχρι το τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015, ανεβάζοντας -κατά εκατοντάδες χιλιάδες άτομα- τον πήχη σε σχέση με πέρυσι (περίπου 4,4 εκατ.), εμφανίστηκε ο αρμόδιος αερολιμενάρχης, Αχιλλέας Τοπούζας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 1ου φόρουμ Ρυθμιστικών Αρχών Τελών Αεροδρομίων. Το φόρουμ πραγματοποιείται στην πόλη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας τού Συμβουλίου της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, το ευνοϊκό πρώτο πεντάμηνο του 2014, που “έκλεισε” με αύξηση των διακινούμενων επιβατών κατά περίπου 120.000 άτομα, διαμορφώνει θετικές προσδοκίες για το υπόλοιπο της χρήσης, ενώ -σύμφωνα με τον κ.Τοπούζα- αν ο τρέχων αυξητικός ρυθμός διατηρηθεί, η φετινή θερινή σεζόν θα κλείσει με αύξηση κατά περίπου 10%, σε σχέση με την περσινή.

Τυχόν μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων/αναχωρήσεων θα “δυσκόλευε” τις υπηρεσίες του αεροδρομίου ώς προς τη διαχείριση των επιβατών, καθώς το ήδη υφιστάμενο κτήριο του επιβατικού σταθμού έχει ξεπεράσει τα όριά του, επαναφέροντας για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο το αίτημα για τη δημιουργία νέου αεροσταθμού, ικανού να υποδεχτεί την αυξημένη κίνηση (ή έστω για την επέκταση του ήδη υφιστάμενου κτηρίου).

Βέβαια, η εξελισσόμενη διαδικασία παραχώρησης τής χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων (μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης) σε ιδιώτες, "θολώνει" περαιτέρω το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πολυαναμενόμενο αεροσταθμό, η κατασκευή του οποίου εντασσόταν σε ευρύτερο master plan για το αεροδρόμιο "Μακεδονία", με συνολικά 19 παρεμβάσεις, αλλά ναυάγησε το 2005, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Το εν λόγω master plan είχε παρουσιαστεί το 1997 και έκτοτε εκτελέστηκαν 17 από τα 19 έργα. Τα δύο που απομένουν είναι ο διάδρομος 10/28, έργο το οποίο έχει προχωρήσει σε ποσοστό άνω του 70% και ο -ακυρωθείς- επιβατικός σταθμός.

“Δεδομένου ότι ο διάδρομος προσγειώσεων και απογειώσεων 10/28, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ελπίζω ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει υπόψη του και το θέμα του αεροσταθμού [...] Και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για έναν νέο σταθμό, που θα μπορεί να υποδέχεται 8 εκατ. επιβάτες, ας κάνουμε παρέμβαση στο ήδη υφιστάμενο κτήριο, προκειμένου η δυναμικότητά του να αυξηθεί σε 6 εκατ. επιβάτες”, σημείωσε ο κ.Τοπούζας.


Στο μεταξύ, αν το αεροδρόμιο “Μακεδονία” πιάσει τον επιδιωκόμενο στόχο για τα 5 εκατ. επιβάτες, αυτομάτως εντάσσεται από το 2015 στην ομάδα των 75 ευρωπαϊκών αερολιμένων, που υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας για τις χρεώσεις των αεροδρομίων (σ.σ. η οδηγία έχει ώς στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στον καθορισμό των τελών, που καλούνται να καταβάλλουν στα αεροδρόμια οι αερομεταφορείς, προκειμένου να χρησιμοποιούν διαδρόμους και τέρμιναλς, αναλογικά με το έργο τους, στη βάση των κανόνων της αγοράς και κατόπιν διαβούλευσης με τις αεροπορικές εταιρείες). Το θέμα αυτό ετέθη και στο σημερινό φόρουμ της Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς αν η εφαρμογή της οδηγίας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την είσοδο ιδιώτη στο πλαίσιο της διαδικασίας παραχώρησης, ενδέχεται να φέρουν αυξήσεις στα τέλη, επηρεάζοντας αρνητικά -μεταξύ άλλων- και τη λειτουργία των έξι αερομεταφορέων χαμηλού κόστους,που επιχειρούν σήμερα μέσω του “Μακεδονία”, ο κ.Τοπούζας απάντησε: “Βασικό ζητούμενο για τα ελληνικά αεροδρόμια είναι να παραμείνουν φθηνά [...] Τα τέλη χρήσης του αεροδρομίου ΄Μακεδονία΄ κρατήθηκαν μέχρι σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ελπίζω να μην υπάρξει αύξησή τους, όταν γίνει η διαπραγμάτευση, μετά και την είσοδο των [ιδιωτικών] εταιρειών στα αεροδρόμια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή αντιγραφής
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)