Αξιολόγηση Θέματος:
  • 1 Ψήφοι - 5 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Οδηγός χρήσης της εφαρμογής ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ
#1
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο μπήκε επιτέλους στην ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας από τις 17 Δεκεμβρίου 2014. Ήταν σίγουρα κάτι που έλειπε και έπρεπε να υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν έχουμε κοντά μας κάποιο σημείο πώλησης εισιτηρίων και θέλουμε να επιβιβαστούμε σε τρόλεϊ ή λεωφορείο. Βέβαια οι ΟΣΥ δεν πρέπει να επαναπαυθούν. Δεν είναι όλοι οι πολίτες εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν έχουν όλοι smartphones. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και ας εγκαταστήσει μέσα στα οχήματα αυτόματους πωλητές εισιτηρίων. Ας προχωρήσουμε όμως στο θέμα μας Wink
Ο οδηγός αφορά smartphones και tablets με το λειτουργικό σύστημα Android της Google και θα καλύψει την εγκατάσταση και χρήση της εφαρμογής. Για τις ανάγκες του οδηγού χρησιμοποιήθηκε το smartphone LG Optimus G Pro E986 με εγκατεστημένη την έκδοση 4.4.2 του Android. Δεν έχω στην κατοχή μου κάποιο iPhone, αλλά το μόνο που θα διαφέρει, είναι η διαδικασία της εγκατάστασης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

  1. Ανοίγετε το Google Play Store. Στην αναζήτηση γράφετε TfA tickets ή εισιτήρια ΟΑΣΑ και θα δείτε το παρακάτω αποτέλεσμα:
    [Εικόνα: 01.anazitisi.png]

  2. Πατάτε πάνω στο όνομα της εφαρμογής και εμφανίζεται μια περιγραφή της (στα αγγλικά στην περίπτωσή μου καθώς τα έχω σαν κύρια γλώσσα της συσκευής) καθώς και μερικά screenshots. Πατάτε στο κουμπί INSTALL ή ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, στο επόμενο παράθυρο στο κουμπί ACCEPT ή ΑΠΟΔΟΧΗ και περιμένετε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της εφαρμογής.
    [Εικόνα: 02.evresi_efarmogis.png] [Εικόνα: 03.dikaiomata.png] [Εικόνα: 04.egkatastasi.png]

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Ανοίγετε το κύριο μενού της συσκευής και επιλέγετε το εικονίδιο της εφαρμογής. Εμφανίζεται η αρχική της σελίδα η οποία δίνει τις εξής επιλογές:
  • Να δείτε τα εισιτήρια που έχετε αγοράσει
  • Να αγοράσετε ένα ή περισσότερα εισιτήρια
  • Να δείτε πληροφορίες για τον λογαριασμό σας
  • Να λάβετε βοήθεια
[Εικόνα: 05.%20kirio%20menou.jpg] [Εικόνα: 06.arhiki_selida%20efarmogis.png]


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
Για να αγοράσετε εισιτήρια είναι απαραίτητη η δημιουργία λογαριασμού στην εφαρμογή. Το μόνο που απαιτείται για την εγγραφή είναι ένας έγκυρος λογαριασμός e-mail. Ο κωδικός πρόσβασης πρέπει να είναι το λιγότερο 10 χαρακτήρες και να περιέχει: τουλάχιστον ένα σύμβολο, τουλάχιστον ένα κεφαλαίο γράμμα και τουλάχιστον έναν αριθμό. Σε περίπτωση που ο κωδικός δεν καλύπτει τα παραπάνω, θα ενημερωθείτε με σχετικό μήνυμα.
[Εικόνα: 07.lathos_kodikos.png]

Διαλέγετε την επιλογή Ο λογαριασμός μου. Κατόπιν την καρτέλα Εγγραφή και εισάγετε το e-mail σας και δύο φορές τον κωδικό που θέλετε. Μετά πατάτε το κουμπί Εγγραφή. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή θα εμφανιστεί μια οθόνη με τις εξής επιλογές:
  • Λεπτομέρειες λογαριασμού: Δίνει την δυνατότητα αλλαγής του κωδικού
  • Τα εισιτήριά μου: δείχνει σε μία καρτέλα τα αχρησιμοποίητα εισιτήρια και σε άλλη αυτά που έχετε χρησιμοποιήσει.
  • Βοήθεια: εμφανίζει του όρους χρήσης της εφαρμογής, τρόπους επικοινωνίας για εξυπηρέτηση πελατών, συχνές ερωτήσεις και πληροφορίες για την εφαρμογή
  • Αποσύνδεση: Δίνει την δυνατότητα να αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό σας
[Εικόνα: 08.sostos_kodikos.png] [Εικόνα: 09.o_logariasmos_mou.png] [Εικόνα: 10.leptomereies_logariasmou.png] [Εικόνα: 11.ta_eisitiria_mou.png] [Εικόνα: 12.voitheia.png]

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Για την αγορά εισιτηρίων πρέπει να έχετε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Προς το παρών δεν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς με PayPal ή κάρτες PaySafe. Για τον οδηγό χρησιμοποιήθηκε χρεωστική κάρτα VISA της Τράπεζας Πειραιώς.
  1. Ανοίγετε την εφαρμογή και διαλέγετε την επιλογή Αγορά εισιτηρίων
    [Εικόνα: 06.arhiki_selida%20efarmogis.png]

  2. Εμφανίζεται μία λίστα με όλους τους διαθέσιμους τύπους εισιτηρίων. Επιλέγοντας το εισιτήριο που θέλετε, εμφανίζονται οι όροι χρήσης του (διάρκεια, σε ποια μέσα χρησιμοποιείται και άλλες σχετικές πληροφορίες) . Διαλέγετε το ΟΚ και επιλέγετε πόσα εισιτήρια θέλετε να αγοράσετε. Φυσικά εμφανίζεται και το συνολικό τους κόστος.
    [Εικόνα: 13.tipoi_eisitirion.png] [Εικόνα: 14.tipoi_eisitirion.png] [Εικόνα: 15.oroi_hrisis.png] [Εικόνα: 16.arithmos_eisitirion.png]

  3. Αφού επιλέξετε αριθμό εισιτηρίων εμφανίζεται η οθόνη για την εισαγωγή νέας πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Διαλέγετε την επιλογή Εισαγωγή νέας κάρτας και εισάγετε τα στοιχεία που θα σας ζητηθούν στην επόμενη σελίδα. Στο όνομα κατόχου κάρτας εισάγετε το όνομα ακριβώς όπως αναγράφεται στην πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα. Ο 3ψηφιος κωδικός ασφαλείας αναγράφεται στο πίσω μέρος της κάρτας σας. Για λόγους ασφαλείας καλό θα ήταν να μην αποθηκεύσετε τα στοιχεία της κάρτας σας στην εφαρμογή. Επιλέγετε οπωσδήποτε ότι δέχεστε τους όρους και τις προϋποθέσεις και πατάτε το πλήκτρο Συνέχεια. Εμφανίζεται το συνολικό κόστος της συναλλαγής και ζητείται να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να πληρώσετε αυτή την στιγμή διαλέγοντας την επιλογή Πληρώστε τώρα. Εφόσον είναι σωστά τα στοιχεία που εισάγατε και δεν υπάρξει δυσλειτουργία, θα δείτε ότι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή. Πατήστε Μεταφερθείτε στα εισιτήριά σας για να δείτε την λίστα με τα αγορασμένα εισιτήρια.
    [Εικόνα: 17.eisagogi_neas_kartas.png] [Εικόνα: 18.stoiheia_kartas.png] [Εικόνα: 19.stoiheia_kartas.png] [Εικόνα: 20.epivevaiosi_sinallagis.png] [Εικόνα: 21.oloklirosi_sinallagis.png]

ΧΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Είτε μετά το τέλος της συναλλαγής, είτε από την αρχική οθόνη της εφαρμογής, επιλέγετε να δείτε την λίστα με τα εισιτήριά σας. Διαλέγετε το εισιτήριο που θέλετε και στην επόμενη οθόνη βλέπετε διάφορες λεπτομέρειες για αυτό (πότε αγοράστηκε, πότε λήγει, αν είναι ενεργό κλπ) . Διαλέγετε την επιλογή Ενεργοποιήστε το εισιτήριο και επιβεβαιώνετε, επιλέγοντας ΟΚ στην επόμενη οθόνη, ότι θέλετε να το ενεργοποιήσετε. Εμφανίζεται νέα οθόνη η οποία αναγράφει σε πόσο χρόνο θα ενεργοποιηθεί το εισιτήριο. Μόλις περάσει ο χρόνος εμφανίζεται το μήνυμα Εισιτήριο ενεργό. Όταν λήξει το εισιτήριο θα μεταφερθεί στην καρτέλα Ιστορικό.
[Εικόνα: 22.lista_eisitirion.png] [Εικόνα: 23.energopoiisi_eisitiriou.png] [Εικόνα: 24.energopoiisi_eisitiriou.png] [Εικόνα: 25.energopoiisi_eisitiriou.png] [Εικόνα: 26.hronos_energopoiisis.png] [Εικόνα: 27.energo_eisitirio.png] [Εικόνα: 28.istoriko.png]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)