Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Πρώτο Θέμα] Κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
#1
Σε αγωνιώδη αναζήτηση περικοπών για να συμπληρωθούν τα 11,5 δισ.

Σπύρος Γκουτζάνης

Κρίσιμη συνάντηση έχουν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς θα συζητήσουν τα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ ενώ θα τεθεί και το θέμα της τακτικής της επαναδιαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η συνάντηση αν και κανονισμένη από την περασμένη εβδομάδα έρχεται σε συνέχεια των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς σχετικά με τις αναγκαίες περικοπές από τα υπουργεία τους. Εκτιμάται ότι από το σύνολο των 11,5 δις ευρώ έχουν εξευρεθεί τα μισά. Καθώς μάλιστα οι υπουργοί έδειξαν απροθυμία να προτείνουν μεγάλες περικοπές ανέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου να τους πείσει.

Διέρρευσε έτσι ενόχληση του πρωθυπουργού ενώ οι συνεργάτες του απέδωσαν σε ένιους υπουργούς «συνδικαλιστική πρακτική» όσον αφορά την προστασία του τομέα τους. Η διαρροή αυτή όμως προκάλεσε παρασκηνιακά γκρίνια και μεταξύ των υπουργών. Τελικώς ακόμη και οι επικεφαλής των πιο ευαίσθητων τομέων της Υγείας και της Εργασίας κ.κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και Γιάννης Βρούτσης είπαν στους συνεργάτες του κ. Σαμαρά ότι είναι μεν δύσκολο αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες περικοπές. Λιγότερο πρόθυμος φάνηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υπουργός Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος που εξέφρασαν τις απόψεις τους και στον κ. Σαμαρά. Την δική του δυσαρέσκεια εξέφρασε κομψά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διαρροή ότι πρότεινε περικοπές 100 εκατομμυρίων όταν του ζητήθηκαν 2 δισ. ευρώ.

Το ηγετικό επιτελείο πάλι λέει ότι «τώρα που είμαστε κοντά στο τέλος δεν πρέπει να αποτύχουμε». Έδειχνε πάντως και ψήγματα κατανόησης λέγοντας ότι είναι αναμενόμενο οι υπουργοί να μην θέλουν μειώσεις και επιπλέον είναι δύσκολο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν πληρη εικόνα των τομέων τους για να προτείνουν περικοπές. Η σύσταση που τους δόθηκε πάντως από τον πρωθυπουργό είναι να σχεδιάσουν τις περικοπές από μηδενική βάση. Η ενόχληση του κ. Σαμαρά δείχνει και την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων προκειμένου να είναι σε θέση την κατάλληλη στιγμή να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του προγράμματος σταθεροποίησης. Ο πρωθυπουργός πάντως δεν συμφωνεί με την λήψη επιπλέον μέτρων για το 2012 ενώ ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται ήδη σε αναζήτησή τους.

Μάλιστα αφήνει ανοικτό να μην αποτραπούν τελικώς νέες οριζόντιες μειώσεις και νέοι φόροι ενώ αμφίβολο είναι αν θα αποφευχθούν και οι απολύσεις από τον Δημόσιο Τομέα. Το θέμα περιπλέκεται από την στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος φέρεται να θεωρεί ανέφικτους τους στόχους για το 2012 και να προκρίνει από την αρχή συνολική επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων με τους εταίρους. Προκύπτει έτσι διαφορά στρατηγικής όχι μόνο με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και με τον πρωθυπουργό ο οποίος έχει τοποθετήσει την πολιτική διαπραγμάτευση για τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Στην συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή και η στάση της χώρας μας αν και το αντικείμενο των υπουργών Οικονομικών θα είναι η Ισπανία.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Θέμα: Συντάκτης Απαντήσεις: Προβολές: Τελευταία Δημοσίευση
  [Newsbomb.gr] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Παπαδήμου – πολιτικών αρχηγών Paul 0 1.753 09-02-2012, 02:35 AM
Τελευταία Δημοσίευση: Paul

Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)