Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[E-Go.gr] Οι 4 άξονες για την εκκίνηση της οικονομίας
#1
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περιέγραψε τους άξονες: Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, ενίσχυση της ρευστότητας, αναθέρμανση της οικονομίας - ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και δημιουργία αποτελεσματικού Δημοσίου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο βήμα του συνεδρίου του Economist με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χ. Ράιχενμπαχ

Τέσσερις βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανακούφιση των εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Χατζηδάκης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τόνισε αναφορικά με τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και της διεκδίκησης της υπαγωγής της Ελλάδας στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, για τη χρηματοδότηση των τραπεζών της Ιταλίας και της Ισπανίας χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος, πως η Ελλάδα πρώτα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα τους Ευρωπαίους Εταίρους και μετά να διεκδικήσει τα προαναφερόμενα.

  • Σε ότι αφορά τους τέσσερις άξονες, ο πρώτος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Έφερε ως τέτοιο παράδειγμα τη στήριξη της κυβέρνησης από τρία κόμματα.
  • Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της ρευστότητας. Πέντε είναι οι κατευθύνσεις, όπως είπε ο υπουργός:

    1. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το ταχύτερο δυνατόν.

    2. Η εμπέδωση κλίματος για την επιστροφή τραπεζικών καταθέσεων.

    3. Η εξασφάλιση της ενεργότερης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    4. Η δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

    5. Η επιστροφή οφειλών του δημοσίου ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

    Σημείωσε ακόμη την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του επενδυτικού νόμου και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.



  • Ο τρίτος άξονας είναι η αναθέρμανση της οικονομίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Οι κινήσεις θα είναι ο νέος φορολογικός νόμος, η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η απεμπλοκή των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων, των έργων του ΕΣΠΑ, του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και των επεκτάσεων του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας.
  • Ο τέταρτος άξονας είναι η δημιουργία αποτελεσματικού Δημοσίου. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατεία» και είπε ότι θα προχωρήσει πρόγραμμα ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα στηριγμένο στην αξιολόγηση και την αξιοκρατία. Σημείωσε επίσης πως το δημόσιο θα πρέπει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, όπως ο περιορισμός του χρόνου διεκπεραίωσης βασικών υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στους πολίτες.

Επίσης, έκανε γνωστή τη συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για «την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά, με εμπόδια που τέθηκαν τεχνητά για να ωφελούνται λίγοι σε βάρος των πολλών».
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)