Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Καθημερινή] Δίκτυο WiFi σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό
#1
Πραγματικότητα αναμένεται να γίνει η δωρεάν χρήση δικτύου WiFi σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση του σχετικού συστήματος. Μπορεί το έργο να εξαγγέλθηκε το καλοκαίρι του 2011, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο η μικρή -προς το παρόν τουλάχιστον- καθυστέρηση αναμένεται να αποζημιώσει τους επιβάτες και συστηματικούς χρήστες έξυπνων συσκευών (smart phone).

Θα είναι δωρεάν;

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η χρήση Ιντερνετ θα είναι τελικά εντελώς δωρεάν, όπως είχε εξαγγελθεί από τον τότε υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση, ωστόσο κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η δωρεάν χρήση είναι ο μόνος τρόπος το έργο να αποδώσει. Ο διαγωνισμός ανέδειξε ως κατασκευάστρια και προμηθεύτρια εταιρεία τη Hellas Online, η οποία θα πρέπει μάλιστα, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφουν οι δύο πλευρές (η εταιρεία και η ΣΤΑΣΥ), να αποδίδει το 100% των εσόδων από την εκμετάλλευση του έργου. Το έργο προβλέπει ότι έως το τέλος του 2012 θα λειτουργήσει το WiFi στους σταθμούς Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Νεραντζιώτισσα και Πειραιάς.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται η εγκατάσταση ασύρματου δικτύου σε όλους τους σταθμούς του Μετρό, ενώ δεν αποκλείεται σειρά να πάρουν και ορισμένοι κεντρικοί σταθμοί του ΟΣΕ. Την ίδια στιγμή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει προχωρήσει σε εγκατάσταση συστήματος ενίσχυσης του σήματος κινητής τηλεφωνίας και κινητού δικτύου δεδομένων στους συρμούς της ώστε να εξυπηρετούνται οι επιβάτες του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένο ότι η Αθήνα υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Ιντερνετ, κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης χρήσης του Διαδικτύου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα της εταιρείας Focus Bari κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση της χρήσης Ιντερνετ από όλες σχεδόν τις ηλικίες.

Το γεγονός φυσικά ότι η Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά, δίνει έδαφος σε ενισχυμένους ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, το 94,1% των ατόμων μεταξύ 13 και 17 ετών δήλωνε ότι χρησιμοποιούσε το Διαδίκτυο το 2011, ποσοστό που το πρώτο 2μηνο του τρέχοντος έτους ανέβηκε στο 96,3%.

Στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών η χρήση Διαδικτύου άγγιξε το 90,9% το 2011, πλησιάζοντας το 94% το πρώτο δίμηνο του 2012. Το 80% σχεδόν των ατόμων μεταξύ 25 και 34 ετών ήταν χρήστες του Ιντερνετ το 2011, οι οποίοι το 2012 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) ξεπέρασαν το 83%. Οσο αυξάνονται οι ηλικίες, περιορίζονται τα ποσοστά χρήσης Ιντερνετ, καθώς μεταξύ 35 και 44 ετών οι χρήστες από 67,7% το 2011 έφτασαν το 71,3% το πρώτο 2μηνο του 2012.

Σχεδόν το 53% των ατόμων ηλικίας 45-54 ετών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του έτους, ποσοστό το οποίο πέφτει στο 23,7% για τα άτομα από 55 έως 70 ετών.

Περισσότεροι οι άνδρες

Πιο εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο είναι οι άνδρες, οι οποίοι δηλώνουν χρήστες σε ποσοστό 70,6% έναντι 60,3% των γυναικών. Αυξημένα ποσοστά πρόσβασης παρατηρούνται στην Αθήνα (72,9%) όπου υπάρχει και σημαντικά ενισχυμένη διείσδυση ευρυζωνικών δικτύων. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με το 68,3% του πληθυσμού να δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Ιντερνετ και συνολικά η περιφέρεια με ποσοστό 56,8%.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)