Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Real.gr] Το χαρτζιλίκι έγινε... τάπερ
#1
Στριμωγμένα σε μικρά ή μεγάλα τάπερ, μαγειρεμένα φαγητά, προορισμένα να κρατήσουν ακόμα και ένα μήνα, πηγαινοέρχονται διαρκώς με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και τα πλοία. Στους σταθμούς και τα λιμάνια δεκάδες φοιτητές περιμένουν το ασυνόδευτο δέμα τους: σπιτικό φαγητό από το πατρικό τους...

Σε περίοδο κρίσης, που οι οικογένειες με το ζόρι συντηρούν τα φοιτητικά σπίτια των παιδιών τους σε άλλες πόλεις, τα ντελίβερι αποτελούν παρελθόν για πολλούς φοιτητές, οι οποίοι πλέον τρώνε σχεδόν αποκλειστικά... από τα χεράκια της μητέρας τους. Τα τάπερ που φτάνουν στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων έχουν αυξηθεί περίπου 20% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σε καθημερινή βάση δεν υπάρχει δρομολόγιο λεωφορείου που να μην περιλαμβάνει ασυνόδευτο δέμα.

Την ίδια στιγμή, το «καλάθι» από το χωριό, παλιά αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων, εξακολουθεί κανονικά να μπαίνει σε πλοία και λεωφορεία, με παραλήπτες τους Αθηναίους. Ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα και κρέας έχουν την τιμητική τους και αποτελούν οικονομική «ανάσα» για πολλά νοικοκυριά, που μειώνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα έξοδά τους στο σούπερ μάρκετ.

Η Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου είναι στο δεύτερο έτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ Αθήνας. Παρότι μένει στην εστία της σχολής, το μικρό της δωμάτιο είναι γεμάτο με τάπερ της μαμάς. «Τρώω στην εστία και τα φαγητά που μου στέλνουν οι δικοί μου. Είναι πολλά τα χρήματα για να τρώω απ’ έξω», λέει στον Τύπο της Κυριακής. Ουσιαστικά, με πέντε ευρώ, που κοστίζει η μεταφορά ενός δέματος με το ΚΤΕΛ από το χωριό της που βρίσκεται έξω από την Καλαμάτα, εξασφαλίζει το καθημερινό φαγητό της για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες. «Οι περισσότεροι φοιτητές από επαρχία έτσι τη βγάζουμε. Δεν γίνεται διαφορετικά. Είναι πολλά τα χρήματα για το φαγητό. Κρατάμε στην κατάψυξη έτοιμο μαγειρεμένο και περνάμε το μήνα μας», αναφέρει.

Στον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ στον Κηφισό, οι αποθήκες είναι γεμάτες ασυνόδευτα δέματα, πολλά από τα οποία στέλνονται από τις μαμάδες στους φοιτητές. Ιδιαίτερα τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα, τις κατεξοχήν φοιτητουπόλεις, τα τάπερ πάνε και... έρχονται.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών, Σοφοκλής Φάτσιος, εξηγεί πως τα δέματα από τις οικογένειες για τα παιδιά που σπουδάζουν στην Αθήνα παρουσιάζουν αύξηση. «Με την κρίση, έχουν στενέψει τα περιθώρια και κάνουν οικονομία από παντού. Δεν παραγγέλνουν πια οι φοιτητές απ’ έξω αλλά τους στέλνουν φαγητό», εξηγεί ο υπεύθυνος του σταθμού, Παναγιώτης Βρετός.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)