Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Τα Νέα] Καταργείται η μονιμότητα, ελεύθερες μεταθέσεις και απολύσεις στη ΔΕΗ
#1
Απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού καθώς αίρεται κατ' εφαρμογή του Μνημονίου η άτυπη μονιμότητα των 21.000 εργαζομένων, ελεύθερες μεταθέσεις και μείωση μισθών βρίσκονται στο τραπέζι της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ στο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ.

Πρόκειται για σύμβαση-πιλότο για τις συλλογικές συμβάσεις που αναμένεται να υπογράψουν και οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.ά.) το προσεχές διάστημα.

Με τη νέα συλλογική σύμβαση καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας και οι συμβάσεις από ορισμένου χρόνου που είναι σήμερα (έως τα 60, 62 ή 65 έτη, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης κάθε εργαζομένου) μετατρέπονται σε αορίστου, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, για τις απολύσεις η διοίκηση προτείνει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ ή παύσης λειτουργίας μονάδων ή για γενικότερους οικονομοτεχνικούς λόγους το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης. Αν η εταιρεία προτείνει μία από αυτές τις λύσεις και ο εργαζόμενος αρνηθεί, θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης.

Στην ουσία, εκείνο που αλλάζει στο θέμα των μεταθέσεων είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν, αφού με τη νέα συλλογική σύμβαση παύουν να προστατεύονται από τον όρο της μονιμότητας, που σημαίνει ότι, αν δεν δεχθούν, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με απόλυση. Αντίθετα, αυτό που συνέβαινε έως σήμερα είναι ότι ο εργαζόμενος, γνωρίζοντας ότι προστατεύεται από την «άτυπη» μονιμότητα που προσέφερε η σύμβαση ορισμένου χρόνου, προσέφευγε στη Δικαιοσύνη και μπλόκαρε τη μετάθεσή του. Στο εξής, και σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση της διοίκησης για τη σύμβαση, η άρνηση αποδοχής μετάθεσης ενός εργαζομένου θα εξομοιώνεται με παραίτηση του μισθωτού.

Σύμφωνα πάντα με την πρόταση της διοίκησης, απολύσεις προβλέπονται επίσης και για τις περιπτώσεις εκείνες που οι εργαζόμενοι κριθούν στάσιμοι για μία διετία, αντί για τριετία που ισχύει σήμερα, και εφόσον επανακριθούν έναν χρόνο αργότερα και κριθούν πάλι τελεσίδικα στάσιμοι. Διατηρείται ταυτόχρονα παλαιότερη ρύθμιση με βάση την οποία συνεπάγεται παραίτηση, η αδικαιολόγητη απουσία επί 20 συνεχείς εργάσιμες ημέρες ή 30 διακεκομμένες κατά τη διάρκεια του έτους.

Μειώσεις μισθών. Στο θέμα των μισθών, η νέα συλλογική σύμβαση αποτυπώνει τα όσα ισχύουν ήδη στο πλαίσιο του Μνημονίου, δηλαδή χαμηλότερες αποδοχές κατά 35% από τα επίπεδα της 31/12/2009 ή κατά 17% μεσοσταθμικά από τον Νοέμβριο του 2011 οπότε και έγιναν οι τελευταίες μειώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μέσες μεικτές αποδοχές στη ΔΕΗ διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2.940 ευρώ από τα 4.517 ευρώ που ίσχυαν στο τέλος του 2009. Περαιτέρω μισθολογικές μειώσεις δεν προβλέπονται από τη νέα συλλογική σύμβαση, ενώ οι αποδοχές παγώνουν στα σημερινά επίπεδα.

Τα προαναφερθέντα, τα οποία συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων σε συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, αποτελούν εναρμόνιση του νομικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου, μαζί με ορισμένες επιπλέον προβλέψεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο που παρέδωσε στο συνδικάτο ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός. Σύμφωνα πάντως με κύκλους της ΓΕΝΟΠ που έλαβε την πρόταση της διοίκησης την προηγούμενη εβδομάδα και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις μαζί της, το συνδικάτο δεν επείγεται να υπογράψει νέα σύμβαση μέχρι τις 14 Μαΐου επειδή τότε λήγει η μετενέργεια, άποψη που υποστήριζαν αρχικά κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και νομικοί. Κι αυτό, όπως λένε στελέχη της ΓΕΝΟΠ, διότι η προηγούμενη σύμβαση εργασίας που είχε υπογράψει το συνδικάτο ήταν 2ετούς διάρκειας (2008-2009) και βάσει του νόμου 1876/1990, η μετενέργεια σε αυτές τις περιπτώσεις λήγει στις 14 Μαίου 2013. Φέτος το Μάιο, σύμφωνα πάντα με τη ΓΕΝΟΠ, λήγει η μετενέργεια μόνο για τις επιχειρήσεις, των οποίων η συλλογική σύμβαση εργασίας που είχαν υπογράψει ήταν μονοετής.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)