Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[NewPost] Εισαγγελική παρέμβαση για τον ξυλοδαρμό του προέδρου των Φωτορεπόρτερ
#1
Σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από δυνάμεις των ΜΑΤ το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Σύνταγμα για τη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα. Τα σωματεία των ΜΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στην Συγγρού ως ένδειξη συμπαράστασης στον ξυλοδαρμό του προέδρου των Φωτορεπόρτερ ενώ νωρίτερα διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη.

Στην επιτυχή επέμβαση, αποκαταστάθηκε το κάταγμα του κρανίου. Σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε από το ιδιωτικό θεραπευτήριο ο ασθενής «ανένηψε ομαλώς μετά την επέμβαση και παρακολουθείται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας».

Ταυτόχρονα, την διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες τραυματίστηκε σοβαρά ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος, χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, από χτύπημα, όπως καταγγέλεται, αστυνομικών, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Η κυρία Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν τα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ, ο οποίος νοσηλεύεται από χθες με αιμάτωμα στο κεφάλι και αναμένεται να χειρουργηθεί.

Ήδη με εντολή της κ. Ράικου δύο εισαγγελείς θα μεταβούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση προκειμένου να προχωρήσουν στην πλήρη διερεύνηση του συμβάντος.

Παρουσία εισαγγελέα, εξάλλου, θα διεξαχθεί για την υπόθεση και η ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονικό των επεισοδίων και του ξυλοδαρμού

Χειροβομβίδες κρότου λάμψης στη Β. Γεωργίου, έντονοι διαπληκτισμοί στη Λεωφόρο Αμαλίας αλλά κυρίως ο σοβαρός τραυματισμού του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ συνθέτουν το σκηνικό επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, για δεύτερη ημέρα, πολιτών, με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου ηλικιωμένου φαρμακοποιού.

Από νωρίς, η Αστυνομία είχε τοποθετήσει προστατευτικό κιγκλίδωμα γύρω από τη Βουλή, υπό το φόβο ξεσπάσματος επεισοδίων.

Οι πρώτες συγκρούσεις έγιναν, κυρίως στην οδό Γεωργίου Α', μπροστά από τα ξενοδοχεία, όπου διαδηλωτές και αστυνομία συνεπλάκησαν, με τους πρώτους να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους διαδηλωτές στο κάτω μέρος της πλατείας. Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 15 προσαγωγές.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων διμοιρίες των ΜΑΤ χτύπησαν και απώθησαν και δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα στη διασταύρωση της οδού Γεωργίου Α’ με τη λεωφόρο Αμαλίας.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκε σοβαρά από χτύπημε με γκλομπ ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος που χτυπήθηκε με γκλομπ.

Ο Μάριος Λώλος μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο ενώ αυτή την ώρα υποβάλλεται σε επέμβαση.

Για το περιστατικό, αλλά και τις καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά και προπηλακισμούς κατά των ανθρώπων του Τύπου από τις αστυνομικές δυνάμεις, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε διοικητική έρευνα.

«Ευχόμαστε τελικά όλα να πάνε καλά. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας ως Πολιτεία, να προχωρήσουμε σε πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών τραυματισμού του και την άμεση απόδοση ευθυνών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής.

Ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ για τον ξυλοδαρμό του Μάριου Λώλου

«Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ ενάντια σε συναδέλφους που κάλυπταν τόσο τη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όσο και τη σημερινή με θύμα αυτή τη φορά και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ένωσής μας Μάριο Λώλο, που εισήχθηκε ήδη σε Νοσοκομείο «με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πλήξη με γκλομπ, (κάταγμα-εμπίεσμα κρανίου), το οποίο χρήζει χειρουργικής παρέμβασης»!

Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της ΕΦΕ στοχοποιείται και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο, όταν στις 15-12-10 χτυπήθηκε πισώπλατα στο κεφάλι από άνδρα των ΜΑΤ, ενώ ασκούσε το λειτούργημά του, ενώ την επομένη η Ένωσή μας με ανακοίνωσή της είχε επιστήσει την προσοχή στους αρμόδιους Υπουργούς «να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, γιατί φοβόμαστε ότι στο τέλος θα θρηνήσουμε θύματα»!

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι για πολλοστή φορά στοχοποιείται η ενημέρωση, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τους εκπροσώπους της ΕΦΕ στη συνάντησή μας τον περασμένο Ιούλιο, επ ευκαιρία αντίστοιχων γεγονότων, πως «η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι προσηλωμένη στη προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αντιμετωπίζει το λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών με την ευαισθησία που του αρμόζει και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε αυτό να ασκείται ελεύθερα και απρόσκοπτα»(!!), και σε πλήρη αντίθεση με αυτές.

Οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του τύπου, την ώρα της δουλειάς τους, που καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορούν να θεωρηθούν, ακόμα και ο πλέον καλόπιστος θα μπορούσε να συμπεράνει πως ασκούνται συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, και σε μια επίσης συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι λειτουργοί της.

Επί πλέον διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη σε παρόμοιες βάναυσες επιθέσεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως αυτή του συναδέλφου μας δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος υπέστη μόνιμη αναπηρία, αλλά επίσης και ότι μένουν αναπάντητες δεκάδες επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων και Ενώσεων για την προκλητική και βίαιη συμπεριφορά των οργάνων της… τάξης (όπως αυτή σε βάρος της συναδέλφου Τατιανας Μπόλαρη) με τη συνήθη διαδικασία αρχειοθέτησης της οποιασδήποτε ΕΔΕ.

Μετά και από τα γεγονότα αυτά η Ένωσή μας θα συνταχθεί και με τις λοιπές Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες του χώρου μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε την ελευθερία της ενημέρωσης και θα σταθεί με κάθε τρόπο απέναντι σε ενέργειες, οι οποίες υποσκάπτουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και επιχειρούν να μας επιστρέψουν σε καταστάσεις και καθεστώτα, που έχει βαριά πληρώσει ο λαός μας και έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας».

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει το βίαιο επεισόδιο

Ως «συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθεί και να χειραγωγηθεί η Ενημέρωση», ερμηνεύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) τις επιθέσεις που δέχονται λειτουργοί του Τύπου, την ώρα της δουλειά τους και κάνει λόγο για «ενέργειες, που υποσκάπτουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, με ανακοίνωσή του εκφράζει τον «έντονο αποτροπιασμό του για τη νέα βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση την οποία δέχτηκαν χθες το βράδυ από αστυνομικούς των ΜΑΤ δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη συγκέντρωση στη μνήμη του 77χρονου αυτόχειρα στο Σύνταγμα, με θύμα αυτή τη φορά τον πρόεδρο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριο Λώλο, που εισήχθη σε Νοσοκομείο «με κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πλήξη με γκλομπ και χρήζει χειρουργικής παρέμβασης».

Η Ομοσπονδία εκφράζει αμφιβολίες για τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε στην ΕΛΑΣ για τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ, επισημαίνοντας ότι «ουδείς πείθεται πλέον, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη σε παρόμοιες βάναυσες επιθέσεις που έγιναν στο παρελθόν και μένουν αναπάντητες δεκάδες επώνυμες καταγγελίες συναδέλφων για προκλητική και βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων».

«Είναι προφανές ότι οι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ενάντια στους λειτουργούς του Τύπου, την ώρα της δουλειάς τους, καταπατούν ακόμη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και ασκούνται συνειδητά από διάφορα κέντρα για τη φίμωση της ελευθεροτυπίας, σε μια συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατηθεί και να χειραγωγηθεί η Ενημέρωση. Μετά την οικονομική εξόντωση του κόσμου του Τύπου από τα μνημονιακά μέτρα, τώρα επιχειρείται και η φυσική εξόντωση…» καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.
''Νομίζω ότι οι ιοί των κομπιούτερ θα πρέπει να θεωρηθούν ζωή. Αποκαλύπτει πολλά για την ανθρώπινη φύση το γεγονός ότι η μόνη μορφή ζωής που φτιάξαμε μέχρι σήμερα είναι καθαρά καταστροφική. Φτιάξαμε ζωή κατ’εικόνα και ομοίωσίν μας.''

Stephen Hawking.

[Εικόνα: 111acb66226bcdeaaebaa87be280636b_amg_log...z_logo.jpg]
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)