Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Reporter.gr] Ξεπαγώνουν τα έργα... δημοπρατήθηκαν 1,18 δισ. από την αρχή του έτους
#1
Χρειάστηκαν πέντε χρόνια ύφεσης για να ξεμπλοκάρουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Ο πέμπτος χρόνος ύφεσης που διανύει η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τη σοβούσα κρίση χρέους ακόμη και μετά το PSI, έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στους αξιωματούχους της Task Force.

Παραμονές της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου οι προσπάθειες να ξεπαγώσουν τα μεγάλα επενδυτικά έργα που βρίσκονται σε ακινησία εντείνονται όλο και περισσότερο. Και αυτό γιατί συμπληρώνονται περισσότεροι από 12 μήνες κλειστών εργοταξίων στις τέσσερις από τις συνολικά πέντε υπό κατασκευή εθνικές οδούς. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% και περίπου 170.000 άνεργοι. Και ταυτόχρονα, καταδεικνύει την αδυναμία της κρατικής μηχανής να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αρχικά, πριν από 15 μήνες, ήταν διαχειρίσιμο.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τελευταίου διμήνου, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση και ανάθεση νέων δημοσίων έργων, κατά τη διάρκεια του οποίου ανατέθηκαν νέες συμβάσεις αξίας άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, το 2012 θα γίνουν δημοπρατήσεις έργων συνολικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται το ποσό να αυξηθεί. Ηδη, κατά το πρώτο δίμηνο έχουν δημοπρατηθεί έργα 1,18 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 τα δημόσια έργα «πάγωσαν», καθώς δημοπρατήθηκαν μόλις 210 εκατ. ευρώ έργων, αρμοδιότητας του υπ. Υποδομών, ενώ πέρσι ο προϋπολογισμός των νέων αυξήθηκε σημαντικά σε 1,9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τέλος έλαβε η δικαστική διαμάχη της κατασκευαστικής εταιρείας Θέμελη Α.Ε. με την πρώην ΤΡΑΜ Α.Ε., ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατασκευή της επέκτασης του Τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς το λιμάνι του Πειραιά. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της επέκτασης, ύψους 91.808.500 ¤, είχε διεξαχθεί το 2009 και ανέδειξε μειοδότη την Θέμελη Α.Ε. Στη συνέχεια όμως, η ΤΡΑΜ Α.Ε. ανέθεσε το έργο στον τέταρτο μειοδότη με συνέπεια να κατατεθούν δικαστικές προσφυγές από την κατασκευαστική εταιρία που καθυστέρησαν το έργο για 3 χρόνια. Το Πρωτοδικείο δικαίωσε την κατασκευαστική πριν από λίγες μέρες και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άννα Διαμαντοπούλου προωθεί τροπολογία για βελτιώσεις στον αναπτυξιακό και επενδυτικό νόμο. Μάλιστα, η τροπολογία φέρνει ξανά υπό εξέταση τις εκατοντάδες περιπτώσεις επενδύσεων που απορρίφθηκαν επειδή κάποιο από τα..δεκάδες δικαιολογητικά που απαιτούνται που προσκομίστηκε στην ώρα του, λόγω καθυστέρησης δημόσιας υπηρεσίας.

Σκοπός των βελτιώσεων στον αναπτυξιακό νόμο είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ οι βελτιώσεις στον επενδυτικό νόμο έχουν στόχο τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ειδικότερα, ως προς τον αναπτυξιακό νόμο οι αλλαγές είναι:

1. Κατάργηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης των 100.000.
2. Καθορίζεται κλιμακούμενο κόστος επιδότησης για τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών ανεξαρτήτου μεγέθους, ώστε κάθε επενδυτής να λαμβάνει επιδότηση αντίστοιχη με το κόστος της επένδυσης που έχει υλοποιήσει.
3. Επανεξετάζονται οι εκατοντάδες επενδύσεις που απορρίφθηκαν επειδή δεν προσκόμισαν κάποιο δικαιολογητικό εντός των προθεσμιών, λόγω καθυστέρησης δημόσιας υπηρεσίας.
4. Ανασυγκροτείται η Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΑΑΝ.
5. Παρέχεται παράταση 1 έτους στην ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων.
6. Προωθείται το καθεστώς του συμψηφισμού.

Ως προς τον επενδυτικό νόμο οι αλλαγές είναι:

1. Αυξάνεται το ποσοστό των ενισχυόμενων δαπανών σε κτιριακές υποδομές, βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου από το 40% στο 60%. Ειδικά για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνεται το ποσοστό στο 70%.
2. Αναστέλλεται η απαίτηση για προσκόμιση έγκρισης δανείου από Τράπεζα.
3. Δίνεται δυνατότητα στον επενδυτή να μπορεί να προβαίνει σε τροποποιήσεις του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, σε ποσοστό έως 10% του συνολικού προϋπολογισμού, χωρίς πρότερη έγκριση του ΥΠΑΑΝ.
4. Ενισχύεται η διαφάνεια και δημοσιεύονται όλες τις πληροφορίες κάθε επένδυσης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
5. Θεσπίζονται αποκλειστικές προθεσμίες για τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
6. Αυξάνεται το όριο σώρευσης ενισχύσεων από 15 εκατ. σε 20 εκατ. στην 4-ετία
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)