Αξιολόγηση Θέματος:
  • 0 Ψήφοι - 0 Μέσος Όρος
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Newsbeast.gr] Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το PSI
#1
Κρίσιμες διαβουλεύσεις λίγο πριν λήξει η διαδικασία

Εκτός από το ποιος και πώς θα λάβει μέρος στη διαδικασία, αλλά και το πόσοι από τους συμμετέχοντες θα πουν το «Ναι» στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (απαιτούνται τα 2/3 των συμμετεχόντων), υπάρχουν και άλλα θέματα, τα οποία οδηγούν σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και υπόγειο πόλεμο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Αφορμή αποτέλεσε η είδηση για την εξαίρεση από το κούρεμα των χρεών ζημιογόνων ΔΕΚΟ (συγκεκριμένα του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΕΑΣ), για τα δάνεια των οποίων είχε εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση συγκεκριμένου τραπεζικού στρατοπέδου, το οποίο θεωρεί ότι ευνοείται άλλος μεγάλος παίκτης του κλάδου, επειδή έχει στο χαρτοφυλάκιό του το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων δανείων.

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για «ειδική μεταχείριση, που εκθέτει σε κίνδυνο όλο το πακέτο βοήθειας», εκτιμώντας ότι χωρίς να συμπεριληφθούν αυτά τα δάνεια, δυσκολεύει πολύ η επίτευξη του στόχου συμμετοχής 90% στο PSI.

Κρούουν, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι -λόγω αυτής της εξαίρεσης- οι υπόλοιποι ομολογιούχοι ενδεχομένως θα κληθούν να επωμιστούν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες από το 53,5% σε ονομαστική αξία.

Εκφράζουν ακόμα φόβους για πρόκληση νομικών περιπλοκών και καθυστερήσεων, «που θα θέσουν το PSI+ και κατ΄ επέκταση το πακέτο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας σε κίνδυνο».

Το κλίμα αυτό δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας, που επικρατεί αυτές τις μέρες στα επιτελεία των τραπεζών, σε ότι αφορά την επιτυχή έκβαση του PSI και την επόμενη ημέρα της υλοποίησής του.
Απάντηση
#2
Σε κούρεμα θα υπαχθούν τελικώς όλα τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, όπως και τα δάνεια προς προβληματικές ΔΕΚΟ, καθώς μετά τον ντόρο που προκλήθηκε λόγω της εξαίρεσης δανείων και ομολογιών ύψους 6,9 δισ. ευρώ χθες βρέθηκε η νομική φόρμουλα που κλείνει το παράθυρο.

Στο PSI συμπεριλήφθηκαν, πέραν των κρατικών ομολόγων, και 36 δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες σε ΟΣΕ (19), ΟΑΣΑ (8) και ΕΑΣ (9). Το σύνολό τους ανέρχεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε 13 δισ. ευρώ. Εξ αυτών στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται περίπου το 60%. Τα υπόλοιπα τα κατέχουν ιαπωνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Credit Agricole (Εμπορική).

Μέρος των παραπάνω δανείων (10 σειρές ομολογιών του ΟΣΕ, 5 του ΟΑΣΑ και 9 της ΕΑΣ) καθώς και 4 σειρές ομολογιών που εκδόθηκαν από το δημόσιο εξαιρέθηκαν από τη Ρήτρα Συλλογικής Δράσης (CAC). Πρακτικά, ο νομοθέτης άφησε στους κατόχους τους απόλυτη ευχέρεια εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Η παραπάνω απόφαση πυροδότησε υπόγειο πόλεμο μεταξύ των εγχώριων τραπεζών γιατί θεωρήθηκε ότι η εξαίρεση πριμοδοτούσε εμμέσως συγκεκριμένες τράπεζες που έχουν χορηγήσει σημαντικού ύψους δάνεια προς τις τρεις προαναφερόμενες ΔΕΚΟ.

Η αλήθεια, πέρα από τις εντυπώσεις και τον παράπλευρο πόλεμο, είναι σύμφωνα με τραπεζίτες ότι τα εν λόγω δάνεια εξαιρέθηκαν από την εμβέλεια της Ρήτρας Συλλογικής Δράσης που θεσμοθετήθηκε γιατί ήταν σε γεν, όπως έγραψε χθες το Euro2day, και χρειαζόταν χρόνος για να ισχύσει και γι' αυτά η Ρήτρα.

Ο ντόρος που προκλήθηκε, σε συνδυασμό με τα επιχειρήματα ότι η εξαίρεση θα δώσει αφορμή σε κατόχους ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο να αρνηθούν τη συμμετοχή, οδήγησε, με βάση πληροφορίες, στην εύρεση νομικής φόρμουλας την τελευταία στιγμή.

Έτσι, τα επίμαχα δάνεια έχουν μεν εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά στην περίπτωση όπου η πλειοψηφία των κατόχων τους δηλώσει συμμετοχή θα υποχρεωθεί και η μειοψηφία να ακολουθήσει και να υποστεί το κούρεμα. Πρόκειται, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, για ρύθμιση... Σαμουράι που επιβάλλει το χωρίς εξαιρέσεις κούρεμα.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή απογευματινή σύσκεψη των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διοικήσεις -κάποιων- τραπεζών δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν με το σύνολο των ομολόγων και δανείων προς τις ΔΕΚΟ στο PSI.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day, οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και αυτές της ΑΤΕ και του Τ.Τ. δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο PSI plus με το σύνολο των ομολόγων και των δανείων προς προβληματικές ΔΕΚΟ που κατέχουν χωρίς καμία χρήση εξαίρεσης.

Έτσι, διαμορφώνεται «κίνημα εθελοντών» για συνολική συμμετοχή στο κούρεμα, που εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Η ανάγκη της εξασφάλισης όσο το δυνατόν υψηλότερης συμμετοχής στο PSI είναι ανώτερη κάθε επιδίωξης για εξαίρεση, σημειώνει στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας διερωτώμενο: «Εάν δεν συμμετάσχει στο 100% ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας, τότε πώς ζητάμε να συμμετάσχουν οι ξένοι;».

Όπως έχει γράψει το Euro2day τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών θα αποφασίσουν το αργότερο μέχρι σήμερα το απόγευμα την οικειοθελή ή μη συμμετοχή τους στο PSI plus.

Ήδη η ETE, η Eurobank και η Alpha Bank έχουν δηλώσει επισήμως τη σχετική τους πρόθεση μέσω της κοινής δήλωσης των μελών της επιτροπής του IIF (steering committee), ενώ βέβαιο είναι ότι θα δηλώσουν συμμετοχή και οι υπόλοιπες τράπεζες, όπως έγινε γνωστό και μετά τη συνάντηση με τον Βενιζέλο.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν αθροιστικά ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 45 δισ. ευρώ καθώς και το 60% περίπου των ομολογιακών δανείων προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ, ύψους 13 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες κατέχουν κρατικά ομόλογα 31,5 δισ. ευρώ. Για όσα λήγουν ως το 2020, και ανέρχονται σε 25,5 δισ. ευρώ, έχουν ήδη προχωρήσει σε απομείωση αξίας κατά 21% και τα αποτιμούν στο 79% της ονομαστικής τους αξίας. Τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ είναι αποτιμημένα σε τιμές κτήσης.

Η ακτινογραφία ομολόγων και δανείων προς ΔΕΚΟ ανά τράπεζα

Αναλυτικά, η Εθνική κατέχει κρατικά ομόλογα 13,8 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνειά της προς τον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ και την ΕΑΣ ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 1,6 δισ. ευρώ. Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ έχει χορηγήσει δάνεια 2,61 δισ. ευρώ προς τις παραπάνω ΔΕΚΟ.

Ο όμιλος Alpha Bank κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιό του επιβαρύνεται από τα δάνεια προς το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Στον όμιλο της Eurobank, η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει δάνεια προς προβληματικές εταιρείες του δημοσίου ύψους 335 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο χαρτοφυλάκιό της κατέχει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 7 δισ. ευρώ.

Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια προς προβληματικές ΔΕΚΟ διαμορφώνονται στα 280 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα κατέχει καθαρά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 6,9 δισ. ευρώ.
Απάντηση


Μετάβαση στη συζήτηση:


Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 Επισκέπτης (ες)